ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αυχένας πόνος αντιμετώπιση: Γιατί μου συμβαίνει, πώς θα απαλλαγώ

Αυχένας πόνος αντιμετώπιση: Γιατί μου συμβαίνει, πώς θα απαλλαγώ

Αυχένας πόνος αντιμετώπιση: Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Έξι στους 10 υποφέρουν από τον αυχένα τους, ενώ οι ειδικοί το αποκαλούν «σύνδρομο του υπαλλήλου γραφείου»! Ο πόνος στον αυχένα (αυχενικό) είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Συνήθως προκαλείται από την κακή στάση του σώματος, σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία και ο ύπνος. Αυτό προκαλεί καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων της περιοχής, με αποτέλεσμα τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται και στο κεφάλι ή τον ώμο. Ο όρος αυχενικό σύνδρομο, αν και χρησιμοποιείται συχνά, δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ιατρική πάθηση και καλό είναι να αποφεύγεται.

Τι είναι

Οι ήπιες μορφές αυχενικού συνδρόμου, όπως ονομάζεται γενικά ο πόνος στον αυχένα, οφείλονται συνήθως σε απλές αιτίες, όπως η κόπωση των μυών του αυχένα στη δουλειά ή και σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα έπειτα από κάκωση (σε αθλητικές δραστηριότητες ή ύστερα από τροχαίο ατύχημα). Μπορεί, επίσης, να οφείλονται στην κληρονομικότητα ή ακόμα και στην παχυσαρκία. Πιο σοβαρές μορφές αυχενικού συνδρόμου προκαλούνται από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται ως δισκοπάθεια σε νεότερες ηλικίες ή ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες.

ponos-ston-ayxena.jpg

ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Τα συμπτώματα

Πονοκέφαλοι, συσπάσεις αυχενικών μυών, κακοδιαθεσία, γενική αδυναμία, ευαισθησία στον αυχένα και δυσκαμψία είναι τα βασικά. Όταν πρωτοξεκινά η ενόχληση, όλα τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, όμως με την επανάληψή τους και το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση επιδεινώνεται. Γι’ αυτό εξυπακούεται ότι, αν νιώθεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και ειδικά όταν διαπιστώνεις ότι επιμένουν, πρέπει να πας χωρίς καθυστέρηση στον ορθοπεδικό.

ayxenas.jpg

Η θεραπεία

Συνήθως ξεκινά συντηρητικά με ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κολάρο και φυσικοθεραπεία. Στη συνέχεια η θεραπεία γίνεται πιο εξειδικευμένη, ανάλογα με την περίπτωση.

Η άσκηση που θα σε βοηθήσει

Υπάρχουν κάποιες απλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις καθημερινά, χρησιμοποιώντας το βάρος του κεφαλιού για να τονώσεις τους μυς σε αυχένα και ωμοπλάτη. Σκέψου μια «υπερβολική» κίνηση του κεφαλιού προς τα εμπρός, σαν να γνέφεις «ναι». Στη συνέχεια στρέψε το κεφάλι σου από τη μία πλευρά μέχρι την άλλη, σαν να έλεγες «όχι», και έπειτα στρέψε το αριστερά και δεξιά, πιο γρήγορα, σαν να έλεγες «ίσως». Κράτησε κάθε στροφή του κεφαλιού λίγα δευτερόλεπτα και επαναλάμβανε αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικοί είναι συνήθως πιο δημιουργικοί

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εμβόλιαn κορωνοϊός : Πόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν

Εμβόλια κορωνοϊός : Με βάση τα δεδομένα από κλινικές μελέτες των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson η προστασία των εμβολίων είναι τουλάχιστον τρεις μήνες.  Στην πραγματικότητα αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πόσο θα είναι αυτό, καθώς ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.

Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών

Μια νέα εξήγηση πίσω από τη θετική επίδραση μια διατροφής μεσογειακού τύπου στη ρύθμιση της φλεγμονής ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου

Σεξουαλική υγεία: Τα αντησυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Σεξουαλική υγεία: Στο παρόν άρθρο φαίνεται ότι η από του στόματος αντισυλληπτική χρήση προστατεύει από τον καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα παραμένει για αρκετές δεκαετίες μετά τη διακοπή της χρήσης.

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος στην σχιζοφρένεια

Ψυχική διαταραχή έρευνα: Tο αίμα, διατηρεί οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και επικίνδυνες φλεγμονές ,τουλάχιστον όταν όλα λειτουργούν κανονικά ,Η έρευνα επισημαίνει τη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο συμβ;allei σε ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.

Γαλακτοκομικά διατροφή: Συμβουλές εξαιρετικά υγιεινών τροφών

Γαλακτοκομικά διατροφή: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πολύ χρήσιμα στον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να τα τρώμε σε καθημερινή βάση . Γι αυτό σου βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε υγιεινές γαλακτοκομικές τροφές.

ΟΠΕΚΑ επιδόματα: Τότε γίνονται οι καταβολές

ΟΠΕΚΑ επιδόματα: Ο οργανισμός προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση για το πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα που δίνει για τον μήνα Απρίλιο και ποια επιδόματα θα καταβάλλει.