ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσθμα: Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου των βρεφών προστατεύει από το άσθμα

Άσθμα: Το υγιές μικροβίωμα του εντέρου των βρεφών προστατεύει από το άσθμα

Άσθμα: Η ποικιλομορφία και η ωρίμανση αυτών των μικροβίων αυξάνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και έρχονται αντιμέτωπα με διαφορετικές περιβαλλοντικές εκθέσεις.

Πρόσφατη έρευνα από τη μελέτη Barwon Infant Study στην Αυστραλία έριξε φως στη σχέση μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου των βρεφών και της πιθανότητας εμφάνισης συριγμού και άσθματος που σχετίζονται με αλλεργίες αργότερα στην παιδική ηλικία. Ακολουθούν τα βασικά ευρήματα:

Μικροβίωμα εντέρου βρεφών

1. Ωρίμανση του εντερικού μικροβιόκοσμου: Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα βρέφη με πιο ώριμο εντερικό μικροβιόκοσμο σε ηλικία ενός έτους είχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν συριγμό και άσθμα σχετιζόμενο με αλλεργίες κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η σύνθεση και η ωριμότητα του εντερικού μικροβιόκοσμου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των καταστάσεων.

2. Ο συγχρονισμός έχει σημασία: Η προστατευτική επίδραση του ώριμου εντερικού μικροβιόκοσμου παρατηρήθηκε κυρίως σε ηλικία ενός και τεσσάρων ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίδραση του εντερικού μικροβιόκοσμου στον συριγμό που σχετίζεται με αλλεργίες είναι πιο σημαντική καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Δεν διαπιστώθηκε παρόμοια συσχέτιση για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

3. Ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιόκοσμου: Κοινότητες βακτηρίων, γνωστές ως μικροβιόκοσμος, σχηματίζονται στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής. Βοηθούν σε διάφορες διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης βιταμινών και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ποικιλομορφία και η ωρίμανση αυτών των μικροβίων αυξάνονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και έρχονται αντιμέτωπα με διαφορετικές περιβαλλοντικές εκθέσεις.

4. Μηχανισμοί που δεν είναι πλήρως κατανοητοί: Ενώ η μελέτη αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ ενός ώριμου εντερικού μικροβιόκοσμου και μειωμένου κινδύνου συριγμού που σχετίζεται με αλλεργίες, οι ακριβείς μηχανισμοί που εμπλέκονται παραμένουν ασαφείς. Είναι πιθανό ότι η προστατευτική επίδραση προκύπτει από διάφορους τρόπους με τους οποίους δρουν οι βακτηριακές κοινότητες μέσα στο σώμα, παρά από έναν μόνο συγκεκριμένο μηχανισμό.

5. Δυνατότητα μελλοντικής πρόληψης: Οι ερευνητές στοχεύουν να αξιοποιήσουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εντερικός μικροβιόκοσμος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης των ασθενειών που σχετίζονται με την αλλεργία. Μια πιθανότητα είναι η προώθηση της ωρίμανσης του εντερικού μικροβιόκοσμου στην πρώιμη ζωή για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καταστάσεων όπως το άσθμα.

6. Σε εξέλιξη κλινική δοκιμή: Για την περαιτέρω διερεύνηση αυτών των ευρημάτων, οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσλάβουν 2.000 παιδιά από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για μια κλινική δοκιμή. Η δοκιμή αυτή θα διερευνήσει κατά πόσον ένα μείγμα νεκρών βακτηρίων, χορηγούμενο από το στόμα, μπορεί να προστατεύσει τα μικρά παιδιά από ασθένειες με συριγμό και άσθμα, ενισχύοντας την ανοσολογική τους απόκριση στις ιογενείς λοιμώξεις.

Η κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ του εντερικού μικροβιόκοσμου και της ανάπτυξης ασθενειών που σχετίζονται με την αλλεργία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ικανότητάς μας να προλαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Καθώς η συνεχιζόμενη έρευνα συνεχίζει να ξετυλίγει την πολυπλοκότητα αυτής της σύνδεσης, υπόσχεται την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών για την προώθηση της καλύτερης αναπνευστικής υγείας των παιδιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε έκζεμα ή ψωρίαση;

Μπορεί να εμφανισθεί το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Πώς η τεχνολογία βοηθάει στη διαχείριση των χρόνιων ασθενειών;

Τι μας συμβαίνει όταν αναπνέουμε πολύ γρήγορα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Οι οδηγίες του υπολογιστή θα μπορούσαν να μειώσουν την εμπειρική χρήση αντιβιοτικών για ουρολοίμωξη

«Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση των αντιβιοτικών εκτεταμένου φάσματος σε έως και 200.000 ενήλικες που νοσηλεύονται στις ΗΠΑ και λαμβάνουν άσκοπα ευρέα αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη ετησίως», γράφουν οι συγγραφείς.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.