ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσθμα: Το μη επεμβατικό τεστ μπορεί να εντοπίσει εύκολα το άσθμα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Άσθμα: Το μη επεμβατικό τεστ μπορεί να εντοπίσει εύκολα το άσθμα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Άσθμα: Το άκουσμα ενός βρεφικού συριγμού για πρώτη φορά μπορεί να είναι τρομακτικό για τους νέους γονείς, καθώς είναι γνωστό ότι ο συριγμός αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει άσθμα.

Το άκουσμα ενός βρεφικού συριγμού για πρώτη φορά μπορεί να είναι τρομακτικό για τους νέους γονείς, καθώς είναι γνωστό ότι ο συριγμός αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει άσθμα. Δεν υπήρξε εύκολος τρόπος να προβλέψουμε ότι ένα παιδί θα αναπτύξει πραγματικά την αναπνευστική κατάσταση χωρίς να κάνει επεμβατικές δοκιμές, αλλά τώρα ένα σύντομο ερωτηματολόγιο μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.

Άσθμα σε μικρή ηλικία

Σε μια νέα μελέτη, το CHART (Childhood Asthma Risk Tool) εντόπισε το 91% των 3χρονων παιδιών που συνέχισαν να έχουν συριγμό και άλλα συμπτώματα άσθματος μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ξεπερνώντας τις διαγνώσεις του γιατρού και τον τυπικό τροποποιημένο δείκτη πρόβλεψης άσθματος, ο οποίος απαιτεί επεμβατικές εξετάσεις. Το CHART θέτει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον συριγμό και τον βήχα το προηγούμενο έτος. Προορίζεται να απαντάται από τους γονείς κάθε έξι μήνες μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού. Το ερωτηματολόγιο επηρεάζει επίσης τις επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, τη νοσηλεία για συριγμό ή άσθμα και τη χρήση φαρμάκων για συριγμό, βήχα και άλλα συμπτώματα που αυξάνουν τον κίνδυνο άσθματος.

«Εάν ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, επισημαίνει στον γιατρό ότι ο ασθενής είναι πιθανό να έχει συνεχή συμπτώματα και χρήση υγειονομικής περίθαλψης και, ως εκ τούτου, χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση για θεραπεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Padmaja Subbarao, συνεργάτης. επικεφαλής κλινικής έρευνας στο The Hospital for Sick Children στο Τορόντο. Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την ικανότητα του CHART να προβλέπει τον κίνδυνο άσθματος με άλλες διαθέσιμες μεθόδους σε περισσότερα από 2.500 παιδιά. Το CHART ήταν πιο ακριβές από τους γιατρούς, οι οποίοι εντόπισαν το 62% των παιδιών που ήταν πιθανό να εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα στην ηλικία των 5 ετών, και το τρέχον τεστ, το οποίο το έκανε σωστά στο 48,5% των περιπτώσεων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 6 Οκτωβρίου στο JAMA Network Open.

Οι ειδικοί προσέφεραν μικτές απόψεις σχετικά με την πιθανή αξία αυτού του νέου τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου άσθματος σε μικρά παιδιά. «Το CHART έχει εξαιρετική δυνατότητα εφαρμογής κατά τη γνώμη μου», είπε η Δρ. Rebecca Fisk, παιδίατρος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. “Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μη επεμβατικό εργαλείο για τη στόχευση της φροντίδας και της διαχείρισης αυτών των παιδιών σε ένα πολυσύχναστο παιδιατρικό γραφείο ή κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπου ο γρήγορος εντοπισμός εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι πρωταρχικής σημασίας για τη σωστή θεραπεία άσθματος και την παροχή θεραπείας και τη χρήση υγειονομικής περίθαλψης.”

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν εύκολα να συγκεντρωθούν για να εντοπιστούν γρήγορα παιδιά υψηλού κινδύνου και επιτρέπουν στους γιατρούς να παρακολουθούν και παιδιά με μέτριο έως χαμηλό κίνδυνο, είπε. Το CHART μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη και την πρόληψη των επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και των νοσηλειών για άσθμα σε παιδιά, εάν διασφαλίζει την κατάλληλη και έγκαιρη διαχείριση και θεραπεία του άσθματος, είπε ο Fisk. Αλλά η Δρ. Shilpa Patel, ιατρικός διευθυντής της κλινικής άσθματος IMPACT DC στο Children’s National στην Ουάσιγκτον, D.C., επεσήμανε ότι τα διαθέσιμα εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου λειτουργούν καλά ακόμη και χωρίς επεμβατικές δοκιμές. “Υπάρχει χώρος για CHART, αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία”, είπε.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου που χρησιμοποιείται, είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα το άσθμα και να ξεκινήσει η θεραπεία, είπε. «Αν και το άσθμα είναι μια χρόνια και κοινή αναπνευστική ασθένεια στα παιδιά, είναι θεραπεύσιμο και δεν σημαίνει ότι τα παιδιά θα λαμβάνουν φάρμακα για πάντα», είπε. Η θεραπεία επανεξετάζεται κάθε τρεις έως έξι μήνες στο πλαίσιο του τι συμβαίνει με το παιδί σας, εξήγησε.

Ο Δρ Nathan Rabinovitch, αλλεργιολόγος και διευθυντής της μονάδας παιδιατρικής φροντίδας στο National Jewish Health στο Ντένβερ, είπε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι εάν το παιδί εξακολουθεί να συριγμό στην ηλικία των 8 ετών και η νέα μελέτη δεν παρέχει αυτές τις πληροφορίες. Τα παιδιά που έχουν επίσης αλλεργίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα, είπε.«Εάν ένα παιδί έχει αλλεργίες σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους ή [τη φλεγμονώδη δερματική πάθηση] έκζεμα, αυτό είναι ένας αρκετά ισχυρός προγνωστικός κίνδυνος άσθματος», σημείωσε.

Υπάρχουν τρόποι να μειώσουν τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων, που μπορεί να προκαλέσουν κρίση άσθματος στα παιδιά, όπως να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα και να λάβετε μέτρα για την εξάλειψη της έκθεσης σε άλλα γνωστά αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της σκόνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ετοιμαστείτε για τις φθινοπωρινές αλλεργίες

Η αλλεργική ρινίτιδα οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα άσθματος

Πώς η ρύπανση αλλάζει το μικροβίωμα ενός βρέφους

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα στεροειδή μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Από αύριο οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό

Κοινωνικός τουρισμός: Αύριο, Τρίτη 30 Μαΐου 2023 και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων περιόδου 2023-2024 της ΔΥΠΑ.