ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσθμα : Μικρή ενόχληση ή πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητα σας

Άσθμα : Μικρή ενόχληση ή πρόβλημα που δυσκολεύει την καθημερινότητα σας

Άσθμα : Το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά τα συμπτώματά του μπορούν να ελεγχθούν. Επειδή το άσθμα συχνά αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να παρακολουθείτε τα σημεία και τα συμπτώματά σας και να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας όπως απαιτείται.

Το άσθμα είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι αεραγωγοί σας στενεύουν και διογκώνονται και μπορεί να παράγουν επιπλέον βλέννα. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή και να προκαλέσει βήχα, ένα σφύριγμα (συριγμό) όταν εκπνέετε και δύσπνοια.

Για μερικούς ανθρώπους, το άσθμα είναι μια μικρή ενόχληση. Για άλλους, μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να οδηγήσει σε μια απειλητική για τη ζωή κρίση άσθματος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άσθματος διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μπορεί να έχετε σπάνιες κρίσεις άσθματος, να έχετε συμπτώματα μόνο σε συγκεκριμένες ώρες , όπως όταν ασκείστε – ή να έχετε συμπτώματα συνεχώς.

Τα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Σφίξιμο στο στήθος ή πόνος
 • Συριγμός κατά την εκπνοή, που είναι ένα κοινό σημάδι άσθματος στα παιδιά
 • Προβλήματα στον ύπνο που προκαλούνται από δύσπνοια, βήχα ή συριγμό
 • Βήχας ή συριγμός που επιδεινώνονται από έναν αναπνευστικό ιό, όπως κρυολόγημα ή γρίπη

Τα σημάδια ότι το άσθμα σας πιθανώς επιδεινώνεται περιλαμβάνουν:

 • Σημεία και συμπτώματα άσθματος που είναι πιο συχνά και ενοχλητικά
 • Αυξημένη δυσκολία στην αναπνοή, όπως μετρείται με μια συσκευή που χρησιμοποιείται για να ελέγξει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας (μέτρηση ροής αιχμής)
 • Η ανάγκη συχνότερης χρήσης συσκευής εισπνοής γρήγορης ανακούφισης

Για μερικούς ανθρώπους, τα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος φουντώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις:

 • Άσθμα που προκαλείται από άσκηση, το οποίο μπορεί να είναι χειρότερο όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός
 • Επαγγελματικό άσθμα, που προκαλείται από ερεθιστικά στο χώρο εργασίας όπως χημικές αναθυμιάσεις, αέρια ή σκόνη
 • Άσθμα που προκαλείται από αλλεργίες, που προκαλείται από αερομεταφερόμενες ουσίες, όπως γύρη, σπόρια μούχλας, απόβλητα κατσαρίδων ή σωματίδια δέρματος και αποξηραμένο σάλιο που απορρίπτονται από κατοικίδια ζώα

Πότε να δείτε γιατρό

Αναζητήστε επείγουσα θεραπεία

 • Οι σοβαρές κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε τι πρέπει να κάνετε όταν τα σημεία και τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν – και όταν χρειάζεστε επείγουσα θεραπεία.

Τα σημάδια έκτακτης ανάγκης για άσθμα περιλαμβάνουν:

 • Ταχεία επιδείνωση της δύσπνοιας ή του συριγμού
 • Καμία βελτίωση ακόμη και μετά τη χρήση συσκευής εισπνοής γρήγορης ανακούφισης
 • Δύσπνοια όταν κάνετε ελάχιστη σωματική δραστηριότητα

Ακολουθεί βίντεο για το άσθμα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ρινική συμφόρηση : Aίτια που την προκαλούν

Τα άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας εάν εμφανίσουν COVID-19.

Πνεύμονες : Τρόφιμα για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Μπορεί το μηλόξυδο να βοηθήσει με το έκζεμα;

Μηλόξυδο έκζεμα: Πιθανοί λόγοι που η χρήση μηλόξυδου στο δέρμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση και ανακούφιση του εκζέματος - Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Παράγοντες που επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία κατά και μετά την εμμηνόπαυση

Σεξ εμμηνοπάυση: Ανεξάρτητα από το πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση, τον λόγο που ξεκινά και την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία και την εμπειρία του σεξ.

Ενισχύστε την ψυχική σας ανθεκτικότητα μέσω του mindfulness

Ψυχική υγεία: Μόλις λίγα λεπτά επίγνωσης, διαμέσου της εστίασης στο παρόν, και διαλογισμού μπορούν να σας βοηθήσουν να συγκρατήσετε τα συναισθήματα που σας προκαλούν και να παρατηρήσετε τα ισχυρά μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδεχόμενα οδηγούν και τροφοδοτούν τις υπερβολικές ανησυχίες.

Πώς επηρεάζει η άσκηση την καρδιαγγειακή υγεία

Αθλητισμός: Η άσκηση έχει μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν μειωμένο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, βελτιωμένη ικανότητα αναπνοής, μειωμένη αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, αυξημένη καύση θερμίδων που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

"Κλειδιά" συμβατής διαχείρισης του στρες

Δεν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά. Ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι, αλλά να θυμάστε πως όταν οι άλλοι σας εκφράζουν θυμό, συνήθως δεν αφορά άμεσα εσάς, αλλά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνους προσωπικά.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο

Στη νέα έρευνα σύμφωνα με τον Δρ Ζαχαρίου η ερευνητική ομάδα εστίασε σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε μια συγκεκριμένη διατροφή. Επρόκειτο για συστατικά που είτε συμβάλλουν στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από τον εγκέφαλο είτε καταπολεμούν την επιβαρυντική του δράση.

Μυστικά για να τονώσετε τη λίμπιντό σας

Η μειωμένη λίμπιντο δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, αν όμως κάποιος θέλει να ενισχύσει τη σεξουαλική του επιθυμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες φυσικές μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικές