Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις αστικές περιοχές.

Πολύ λιγότερα παιδιά θα ανέπτυσσαν άσθμα εάν υπήρχε λιγότερη ρύπανση από την κυκλοφορία οχημάτων, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που ερεύνησε το θέμα σε όλο τον κόσμο. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις αστικές περιοχές”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Susan Anenberg, καθηγήτρια περιβάλλοντος και επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον. “Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καθαρός αέρας πρέπει να είναι ένα κρίσιμο μέρος των στρατηγικών που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των παιδιών”, είπε σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά παιδικού άσθματος παγκοσμίως μπορεί να προκαλούνται από το διοξείδιο του αζώτου ή NO2, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές μελέτησαν τις συγκεντρώσεις του NO2 στο έδαφος, ενός ρύπου που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε 13.000 πόλεις. Παρακολούθησαν επίσης νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος μεταξύ 2000 και 2019. Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών του πνεύμονα.

Η ομάδα απέδωσε 1,85 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδιατρικού άσθματος παγκοσμίως στο NO2 το 2019. Περίπου τα δύο τρίτα ήταν σε αστικές περιοχές. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τον καθαρό αέρα σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βοηθήσουν, πρότεινε η έρευνα. Το ποσοστό των περιπτώσεων παιδικού άσθματος που συνδέονται με το αστικό NO2 μειώθηκε από 20% το 2000 σε 16% το 2019.

Σε ποιες χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη;

Ενώ τα επίπεδα NO2 έχουν βελτιωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυτή η ρύπανση έχει αυξηθεί στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τα κρούσματα παιδικού άσθματος που συνδέονται με τη ρύπανση με NO2 αντιπροσωπεύουν μεγάλη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία για τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών από οχήματα και άλλες πηγές NO2.

“Η μείωση της μεταφοράς με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να αναπνέουν ευκολότερα και μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερες περιπτώσεις παιδικού άσθματος και υπερβολικών θανάτων”, είπε ο Anenberg. “Ταυτόχρονα, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε ένα πιο υγιές κλίμα”. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιανουαρίου στο The Lancet Planetary Health.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενημέρωση του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση ιατρικής μάσκας παντού

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Το άσθμα μειώνει τον κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο

Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργικές παθήσεις έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν COVID-19, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλτσχάιμερ: Μπορεί κάποιος να νοσεί χωρίς συμπτώματα;

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια απόκριση των εγκεφαλικών κυττάρων που υποτίθεται ότι αφαιρεί τυχόν λανθασμένες τοξικές πρωτεΐνες ήταν σχετικά φυσιολογική στην ανθεκτική ομάδα.

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

Tropical Sunset Spritzer: Ένα υπέροχο καλοκαιρινό κοκτέιλ

Tropical Sunset Spritzer: Απολαύστε αυτό το κοκτέιλ καθώς παρακολουθείτε τον ήλιο να βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα και αφήστε την απολαυστική του γεύση να σας μεταφέρει σε έναν τροπικό παράδεισο.

Κορυφαίες επιλογές πρωινού για απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα πρωινό: Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να ξεκινήσει τον μεταβολισμό σας, να σας κρατήσει χορτάτους περισσότερο και να δώσει έναν υγιή τόνο για την υπόλοιπη ημέρα.

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Πώς η άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή;

Εγκέφαλος άσκηση: Κατανοώντας πώς η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά όργανα σε μοριακό επίπεδο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις συστάσεις άσκησης.

Close Icon