ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις αστικές περιοχές.

Πολύ λιγότερα παιδιά θα ανέπτυσσαν άσθμα εάν υπήρχε λιγότερη ρύπανση από την κυκλοφορία οχημάτων, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που ερεύνησε το θέμα σε όλο τον κόσμο. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις αστικές περιοχές”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Susan Anenberg, καθηγήτρια περιβάλλοντος και επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον. “Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καθαρός αέρας πρέπει να είναι ένα κρίσιμο μέρος των στρατηγικών που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των παιδιών”, είπε σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά παιδικού άσθματος παγκοσμίως μπορεί να προκαλούνται από το διοξείδιο του αζώτου ή NO2, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές μελέτησαν τις συγκεντρώσεις του NO2 στο έδαφος, ενός ρύπου που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε 13.000 πόλεις. Παρακολούθησαν επίσης νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος μεταξύ 2000 και 2019. Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών του πνεύμονα.

Η ομάδα απέδωσε 1,85 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδιατρικού άσθματος παγκοσμίως στο NO2 το 2019. Περίπου τα δύο τρίτα ήταν σε αστικές περιοχές. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τον καθαρό αέρα σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βοηθήσουν, πρότεινε η έρευνα. Το ποσοστό των περιπτώσεων παιδικού άσθματος που συνδέονται με το αστικό NO2 μειώθηκε από 20% το 2000 σε 16% το 2019.

Σε ποιες χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη;

Ενώ τα επίπεδα NO2 έχουν βελτιωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυτή η ρύπανση έχει αυξηθεί στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τα κρούσματα παιδικού άσθματος που συνδέονται με τη ρύπανση με NO2 αντιπροσωπεύουν μεγάλη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία για τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών από οχήματα και άλλες πηγές NO2.

“Η μείωση της μεταφοράς με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να αναπνέουν ευκολότερα και μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερες περιπτώσεις παιδικού άσθματος και υπερβολικών θανάτων”, είπε ο Anenberg. “Ταυτόχρονα, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε ένα πιο υγιές κλίμα”. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιανουαρίου στο The Lancet Planetary Health.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενημέρωση του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση ιατρικής μάσκας παντού

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Το άσθμα μειώνει τον κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο

Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργικές παθήσεις έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν COVID-19, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;