ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο αζώτου θέτει το αναπνευστικό των παιδιών σε κίνδυνο

Άσθμα ατμοσφαιρική ρύπανση: Το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις αστικές περιοχές.

Πολύ λιγότερα παιδιά θα ανέπτυσσαν άσθμα εάν υπήρχε λιγότερη ρύπανση από την κυκλοφορία οχημάτων, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που ερεύνησε το θέμα σε όλο τον κόσμο. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις αστικές περιοχές”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Susan Anenberg, καθηγήτρια περιβάλλοντος και επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον. “Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο καθαρός αέρας πρέπει να είναι ένα κρίσιμο μέρος των στρατηγικών που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των παιδιών”, είπε σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά παιδικού άσθματος παγκοσμίως μπορεί να προκαλούνται από το διοξείδιο του αζώτου ή NO2, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές μελέτησαν τις συγκεντρώσεις του NO2 στο έδαφος, ενός ρύπου που εκπέμπεται από μηχανοκίνητα οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σε 13.000 πόλεις. Παρακολούθησαν επίσης νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος μεταξύ 2000 και 2019. Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών του πνεύμονα.

Η ομάδα απέδωσε 1,85 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδιατρικού άσθματος παγκοσμίως στο NO2 το 2019. Περίπου τα δύο τρίτα ήταν σε αστικές περιοχές. Οι αυστηρότεροι κανονισμοί για τον καθαρό αέρα σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βοηθήσουν, πρότεινε η έρευνα. Το ποσοστό των περιπτώσεων παιδικού άσθματος που συνδέονται με το αστικό NO2 μειώθηκε από 20% το 2000 σε 16% το 2019.

Σε ποιες χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη;

Ενώ τα επίπεδα NO2 έχουν βελτιωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αυτή η ρύπανση έχει αυξηθεί στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τα κρούσματα παιδικού άσθματος που συνδέονται με τη ρύπανση με NO2 αντιπροσωπεύουν μεγάλη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία για τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές είπαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών από οχήματα και άλλες πηγές NO2.

“Η μείωση της μεταφοράς με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να αναπνέουν ευκολότερα και μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερες περιπτώσεις παιδικού άσθματος και υπερβολικών θανάτων”, είπε ο Anenberg. “Ταυτόχρονα, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε ένα πιο υγιές κλίμα”. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιανουαρίου στο The Lancet Planetary Health.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενημέρωση του ΠΟΥ σχετικά με τη χρήση ιατρικής μάσκας παντού

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Το άσθμα μειώνει τον κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο

Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργικές παθήσεις έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν COVID-19, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατά κύριο λόγο νεαροί Ασιάτες χρήστες αερίων γέλιου εμφανίζουν νευρολογικές παρενέργειες, δείχνει η σειρά περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Οι κατασκευαστές και οι πωλητές μονοξειδίου του αζώτου θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την προφανή αύξηση της ζημίας μέσω της εφαρμογής πολιτικής ή/και της νομοθεσίας». Από τότε που έγινε αποδεκτή αυτή η έρευνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να απαγορεύσει τις λιανικές πωλήσεις οξειδίου του αζώτου.

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.