ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: Πώς συμβάλλει η άσκηση στη μείωση του στρες;

Άσκηση: Πώς συμβάλλει η άσκηση στη μείωση του στρες;

Άσκηση: Η αύξηση της θεραπείας με 10 λεπτά αερόβιας άσκησης οδήγησε τους ασθενείς να αναφέρουν μεγαλύτερη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων μετατραυτικού στρες έξι μήνες μετά το τέλος της θεραπείας των εννέα εβδομάδων.

Η θεραπεία έκθεσης είναι μία από τις κορυφαίες θεραπείες για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), αλλά έως και οι μισοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε αυτήν. Αλλά τώρα μια μελέτη με επικεφαλής ψυχολόγους του UNSW Sydney διαπίστωσε ότι η αύξηση της θεραπείας με 10 λεπτά αερόβιας άσκησης οδήγησε τους ασθενείς να αναφέρουν μεγαλύτερη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων PTSD έξι μήνες μετά το τέλος της θεραπείας των εννέα εβδομάδων.

Πώς βοηθάει η άσκηση στην μείωση του στρες;

Στην πρώτη γνωστή μονο-τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου του είδους της, ερευνητές στο Σίδνεϊ στρατολόγησαν 130 ενήλικες με κλινικά διαγνωσμένη PTSD και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Τα άτομα και στις δύο ομάδες έλαβαν εννέα συνεδρίες θεραπείας έκθεσης διάρκειας 90 λεπτών. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, μια ομάδα υποβλήθηκε σε 10 λεπτά αερόβιας άσκησης, ενώ στα μέλη της ομάδας ελέγχου δόθηκαν 10 λεπτά παθητικές διατάσεις. Τα άτομα στην ομάδα αερόβιας άσκησης ανέφεραν κατά μέσο όρο χαμηλότερη βαρύτητα συμπτωμάτων PTSD – όπως μετράται στην κλίμακα CAPS-2 – από εκείνα που είχαν αυξηθεί η θεραπεία έκθεσης με ασκήσεις διατάσεων κατά την εξάμηνη παρακολούθηση. Είναι ενδιαφέρον ότι δεν υπήρχαν σαφείς διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων μία εβδομάδα μετά το τέλος του προγράμματος θεραπείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οφέλη χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν.

Εκμάθηση εξαφάνισης

Ο καθηγητής της επιστήμης Richard Bryant επέβλεψε την κλινική έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2012 και 2018. Λέει ότι ο στόχος της θεραπείας έκθεσης στη θεραπεία της PTSD είναι η εκμάθηση της εξάλειψης, όπου ένας ασθενής μαθαίνει να εξισώνει κάτι που μέχρι τώρα είχε συνδέσει με το τραύμα, με ένα συναίσθημα της ασφάλειας.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει βιώσει σεξουαλική βία μπορεί να συσχετίσει ορισμένα από τα ερεθίσματα που υπήρχαν τη στιγμή του τραύματος—όπως τη νύχτα, σεξουαλική δραστηριότητα, μυρωδιά μετά το ξύρισμα κ.λπ.—με απειλή. Η θεραπεία έκθεσης θα εστιαζόταν σε αυτά τα ερεθίσματα και θα προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν αποτελούν απειλή, με την ελπίδα ότι μετά από επαναλαμβανόμενη, σταδιακή έκθεση, η μάθηση της εξαφάνισης θα ενσωματωθεί στον εγκέφαλο του πάσχοντος.

«Η μάθηση με την εξαφάνιση δεν είναι η απομάθηση της κακής εμπειρίας», λέει ο καθηγητής Bryant. «Είναι μια νέα μάθηση που αναστέλλει την παλιά μάθηση. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύ σύντομες περιόδους αερόβιας άσκησης μπορεί να είναι χρήσιμες επειδή στην πραγματικότητα προάγουν τη μάθηση της εξαφάνισης σε αρουραίους και έχει επίσης αποδειχθεί ότι την προάγουν σε ανθρώπους υπό πειραματικές συνθήκες».

Αλλά η θεωρία δεν είχε δοκιμαστεί σε κλινικές συνθήκες μέχρι τώρα. Ο καθηγητής Bryant και οι συνεργάτες του λένε ότι πιστεύουν ότι η σύντομη, έντονη άσκηση προάγει ένα συγκεκριμένο μόριο ανάπτυξης στον εγκέφαλο που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο ή BDNF. «Γιατί αυτό είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι στην πραγματικότητα προάγει τη συναπτική πλαστικότητα στον εγκέφαλο, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για τη μάθηση. Και γνωρίζουμε ότι αυτό στηρίζει τη μάθηση της εξαφάνισης. Έτσι, εάν μπορούμε να κάνουμε αυτό το BDNF πιο ενεργό στον εγκέφαλο, τη στιγμή της θεραπείας έκθεσης, θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερη εξαφάνιση».

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες

Από ό,τι γνωρίζει ο καθηγητής Bryant, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τα οφέλη της αερόβιας άσκησης σε συνδυασμό με τη θεραπεία έκθεσης σε κλινικό περιβάλλον. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εκπλήσσεται ευχάριστα από τα αποτελέσματα, λέει ότι η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί πολλές φορές προτού αυτή η προσαρμογή της θεραπείας συστηθεί, η τυπική πρακτική ή χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων ψυχολογικών καταστάσεων.

«Θα ήθελα πραγματικά να τονίσω ότι αυτή είναι η πρώτη δοκιμή που το έδειξε αυτό σε μια αγχώδη διαταραχή και δεν νομίζω ότι πρέπει να ενθουσιαζόμαστε πολύ με αυτό», λέει. «Όμως, όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πράγματα, χρειάζεσαι πάντα πολλαπλές δοκιμές για να έχεις πραγματικά πίστη σε αυτό. Οπότε σίγουρα δεν λέω στους ανθρώπους να ξεμείνουν και να αρχίσουν να ασκούνται μετά από όλη τη θεραπεία έκθεσης, γιατί νομίζω ότι είναι πρόωρο μετά από μία δοκιμή. Αλλά έχοντας πει αυτό, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό». Ο καθηγητής Μπράιαντ λέει ότι υπάρχει μια μεγάλη δοκιμή που αναπαράγει τη μέθοδο που συμβαίνει στη Μελβούρνη αυτή τη στιγμή και ο ίδιος και οι συνομήλικοί του θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ακριβώς συμβαίνει ο γυναικείος οργασμός;

Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου;

6 Συνήθειες που πρέπει να αποκτήσετε για να ζήσετε περισσότερο

Η πρωινή προπόνηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόβλεψη της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας από πειραματικό εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αναπηρική, ανίατη, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, το οπτικό νεύρο και τον νωτιαίο μυελό. Στην Καταλονία ο επιπολασμός είναι μεταξύ 123 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.