Ασφάλιση Υγείας

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται η αναπροσαρμογή του το 2023;

Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται η αναπροσαρμογή του το 2023;

Κατώτατος μισθός: Όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, «με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023».

Από 1/1/2023 πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, ο οποίος επηρεάζει τις αποδοχές 700.000 εργαζομένων σε ολόκληρη τη χώρα. Η τελική απόφαση για την νέα αναπροσαρμογή του πρόκειται να ληφθεί στα τέλη Απριλίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εν μέσω προεκλογικού αέρα. Σε κάθε περίπτωση, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου 20223. Όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, «με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023».

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

Πρώτο σενάριο

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό είναι να αυξηθεί στα 750,78 ευρώ με 752 ευρώ μικτά από 713 ευρώ μικτά που είναι σήμερα. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να δουν μια αύξηση μεταξύ 5,3% και 5,5%. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος μισθός της χώρας μας θα φθάσει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τα μνημόνια.

Δεύτερο σενάριο

‘Ένα άλλο σενάριο για τον κατώτατο μισθό είναι να αυξηθεί στα 755 ευρώ μικτά ή και στα 762 ευρώ μικτά από 713 ευρώ μικτά που είναι σήμερα. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα μια αύξηση μεταξύ 6% και 7 %.

Την ίδια στιγμή, πιο υψηλός κατά 40% είναι ο μέσος κατώτατος μισθός των εργαζομένων στην Ευρωζώνη από ό,τι στην Ελλάδα. Επίσης επισημαίνεται πως η χώρα μας έχει επίπεδο πληθωρισμού 16% το 11 μηνο του 2022, ποσοστό υψηλότερο από την Ευρωζώνη.

Πότε αναμένεται να ξεπαγώσουν οι τριετίες;

Ενδέχεται να ξεπαγώσουν από το 2024 και οι τριετίες για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σημειώνεται πως ο μνημονιακός νόμος του 2012 (ν. 4093/2012) αναφέρει πως πως «έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα

Ομιλία του Υπουργού Υγείας στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο

Εκπνέει η προθεσμία για τις 3.400 θέσεις εργασίας του προγράμματος ΟΑΕΔ

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 25.000 νέες θέσεις εργασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τον Απρίλιο η επανένταξη οφειλετών ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση χρεών

ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ: Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία όσων απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους κατά τον τελευταίο χρόνο.