Ασφάλιση Υγείας

Ιδιωτική Ασφάλιση: Ο κρίσιμος ρόλος στον τομέα της υγείας

Ιδιωτική Ασφάλιση: Ο κρίσιμος ρόλος στον  τομέα της υγείας

Μόνο με μεταρρύθμιση του συστήματος θα αντιμετωπιστεί η ανασφάλιστη ιδιωτική δαπάνη στην υγεία.

Το ιδιαίτερα σημαντικό σε περιεχόμενο «Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας», που οργανώθηκε διαδικτυακά από τις 7 έως τις 12 Δεκεμβρίου, έδωσε και φέτος «βήμα» στην Ιδιωτική Ασφάλιση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του ρόλου της στις εξελίξεις του τομέα της υγείας. Δεδομένου ότι η πανδημία της COVID-19 έχει επιπτώσεις χωρίς προηγούμενο, στο Συνέδριο αναλύθηκαν οι εμπειρίες και τα μαθήματα από την επιδημιολογία και τη δημόσια υγεία, την υγειονομική ασφάλεια, τις συνέπειες στην υγεία και την ψυχική υγεία, τις ανάγκες για κοινωνική υποστήριξη των μειονοτήτων και των ειδικών πληθυσμών. Τα ερωτήματα που τέθηκαν, ήταν πολλά, όπως: Επηρεάζεται η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας; Υπάρχουν επιπτώσεις για τους χρόνιους ασθενείς; Μεγεθύνεται το ποσοστό του πληθυσμού με ανεκπλήρωτες ανάγκες; Τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του υγειονομικού τομέα στη χώρα; Ποιές είναι οι πολιτικές διαχείρισης της αβεβαιότητας; Ποιές οι επιπτώσεις στις εθνικές πολιτικές για το φάρμακο ή και τις υπηρεσίες υγείας;

Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου INTERAMERICAN

Η INTERAMERICAN, με την υγεία «κορμό» των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της -και μάλιστα με τη μοναδικότητα για τον ασφαλιστικό κλάδο να έχει ιδιόκτητες υποδομές υπηρεσιών, με πολυϊατρεία και κλινική- εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από τον Γιάννη Καντώρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Γιώργο Βελιώτη, Γενικό Διευθυντή Ζωής και Υγείας. Και οι δύο, διαθέτουν μια ευρύτερη εμπειρία στον τομέα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλίσεων Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ο κ. Καντώρος και ως Πρόεδρος του EURAPCO Health Group ο κ. Βελιώτης. Στελέχη της INTERAMERICAN συμμετείχαν και στα διαδικτυακά Προσυνεδριακά Φροντιστήρια που προηγήθηκαν (1-4 Δεκεμβρίου).

Συμμετέχοντας σε πάνελ συνομιλητών με θέμα την«Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας υπό την επίδραση της πανδημίας», το οποίο συντόνισε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, ο κ. Καντώρος μίλησε για το θέμα της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και αναφέρθηκε, πέρα από το δημογραφικό που επιβαρύνει την ασφάλιση, στις νέες θεραπείες που συντρέχουν με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κοστίζοντας, ωστόσο, πολύ περισσότερο. «Έχουμε τριπλό πρόβλημα: αναποτελεσματικό σχεδιασμό του συστήματος, που σημαίνει επιπλέον κόστος για τους πολίτες, μια κοινωνία που γηράσκει στις ανάγκες της οποίας το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί ασφαλιστικά και ακόμη, καλύτερες μεν αλλά ακριβότερες θεραπείες» παρατήρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, χαρακτηρίζοντας αυτή τη σύνθεση «εκρηκτική». «Συνεπώς, οφείλουμε να ανασχεδιάσουμε το σύστημα, στο οποίο σήμερα η κρατική και η ιδιωτική ασφάλιση πορεύονται παράλληλα, ενώ θα έπρεπε να δημιουργούνται συνέργειες» επεσήμανε.

Καθηγητής οικονομικών Γιάννης Κυριόπουλος

Ο επικεφαλής της εταιρείας υπογράμμισε, επίσης, ότι στην αλυσίδα των υπηρεσιών γίνεται αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα στη σχέση ασφαλιστικών εταιρειών και παρόχων υγείας, που σήμερα διέπονται από τη λογική του «fee for service», η οποία οδηγεί σε σπατάλη πόρων και αύξηση του κόστους. «Πρέπει να επανακαθορίσουμε τη σχέση ασφαλιστικών εταιρειών και νοσοκομείων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή των ελληνικών Diagnosis Related Groupings (DRG) στη σχέση ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων αλλά και της κρατικής ασφάλισης με τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του συστήματος όσον αφορά στο κόστος της θεραπείας, προσδίδοντας και την απαραίτητη διαφάνεια. Ακόμη, αναφέρθηκε στον λανθασμένο σχεδιασμό του συστήματος συγκεντρωτικά γύρω από το νοσοκομείο. «Κοστίζει πολύ να συρρέουν όλοι στα νοσηλευτήρια, όταν μπορούμε σήμερα να κάνουμε πολλά έξω από αυτά» είπε, τονίζοντας ότι καταλυτικό ρόλο σε μια τέτοια εξέλιξη θα διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία. Εξάλλου ο Γιώργος Βελιώτης, ως ομιλητής με θέμα την «Επισκόπηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας – στοιχεία από τη διεθνή ασφαλιστική αγορά», εστίασε στις αδυναμίες που αναδείχθηκαν διεθνώς για τα συστήματα υγείας τις σχετικές με την επάρκεια εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να νοσήσουν από τον ιό οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» – γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία, όπου το 1/3 των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεθειμένη ομάδα. Όπως είπε, από την task force που οργανώθηκε στο Insurance Europe και τη EURAPCO για την παρακολούθηση και αξιολόγηση στοιχείων κατά την εξέλιξη της πανδημίας, αναδείχθηκε επίσης ο υψηλός κίνδυνος για την τρίτη ηλικία και τα γηροκομεία και ακόμη, η διαπίστωση πως κατά το πρώτο «κύμα» κάθε χώρα είχε διαφορετικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής και Υγείας Ομίλου INTERAMERICAN.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το στέλεχος της INTERAMERICAN τόνισε την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης κατά την πρώτη περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Βελιώτης κατέληξε ότι στις περισσότερες χώρες τα συστήματα υγείας «είναι σχεδιασμένα για άλλες εποχές» και έχουν στο επίκεντρο τα νοσοκομεία (όπως είπε και ο κ. Καντώρος), λειτουργούν σε σιλό «και δεν υπάρχει καλή σύνδεση μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης», ενώ ο κατακερματισμός και η υστέρηση σε χρήση τεχνολογίας συμπληρώνουν την εικόνα. Ωστόσο, σημείωσε πως η COVID-19 έχει και μια θετική ανάγνωση, αφού επιταχύνονται οι εξελίξεις για βελτίωση των συστημάτων υγείας μέσα από την ανάδειξη των αδύναμων σημείων.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αξιοσημείωτη επίδραση στις πολιτικές υγείας της χώρας μας και έχει συμβάλει στη συζήτηση και την ανάλυση των δεδομένων στην οικονομία, την κοινωνία και την υγεία. Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακο-Οικονομίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έλλειψη ενός ευρύτερου πλαισίου πολιτικής για την υγεία στην έκθεση Πισσαρίδη- Μια διαφορετική θεώρηση της δαπάνης υγείας

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ιδιωτική ασφάλιση

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέτει όρια στην τεχνητή νοημοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΟΠΕΚΑ επιδόματα: Τότε γίνονται οι καταβολές

ΟΠΕΚΑ επιδόματα: Ο οργανισμός προνοιακών επιδομάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωση για το πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα που δίνει για τον μήνα Απρίλιο και ποια επιδόματα θα καταβάλλει.

ΟΑΕΔ ΕΦΚΑ: Τι πληρώνει από 19-23 Απριλίου

ΟΑΕΔ ΕΦΚΑ: Καταβολές που αγγίζουν το ύψος των 590 εκατομμυρίων ευρώ και οι οποίες αφορούν σε 1.183.549 δικαιούχους θα γίνουν την εβδομάδα 19-23 Απριλίου από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον ΟΑΕΔ  και τον E- efka.

Αναστολές ΚΑΔ : Όλα όσα ισχύουν για τον μήνα Απρίλιο

Αναστολές ΚΑΔ : Δείτε, όλα όσα θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις για τις αναστολές Απριλίου και για το ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και αυτές που ανοίγουν και γίνονται πληττόμενες.

ΟΠΕΚΑ: Έκτακτη καταβολή επιδομάτων (Δείτε γιατί)

ΟΠΕΚΑ: Δείτε πότε ο οργανισμός ΟΠΕΚΑ, θα καταβάλει τα επιδόματα στους δικαιούχος για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και τον λόγο που αυτά θα καταβληθούν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και όχι την ημερομηνία που καταβάλλονται πάντα.

Voucher 200 ευρώ: Ξεκίνησε η εξαργύρωση, έρχεται ο β' κύκλος

Voucher 200 ευρώ: Σε εξέλιξη βρισκεται ήδη η εξαργύρωση των voucher των 200 ευρώ του α' κύκλου, με τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών να έχουν ξεκινήσει τις προσφορές. Ενόψει ο β’ κύκλος με νέες κατηγορίες δικαιούχων. Ακουλουθούν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις και χρονοδιαγράμματα.

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται

Δώρο πάσχα : Tο Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας θα πληρωθεί με μοντέλο μεικτής χρηματοδότησης. Δείτε πως υπολογίζεται και πότε θα καταβληθεί.