Ασφάλιση Υγείας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή : Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων

Επιστρεπτέα Προκαταβολή : Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων

Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση επειδή έκλεισε η επιχείρηση που εργάζονται .

Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω του λουκέτου των επιχειρήσεων, για επιβολή lockdown από σήμερα το πρωί Σάββατο 7-11-2020, όπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος είπε ‘’ Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους και θα  λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.’’

Ισχύουν όλα όσα εξαγγέλθηκαν το προηγούμενο Σάββατο για τους δύο νέους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ Στις βασικές καινοτομίες του τέταρτου και πέμπτου κύκλου περιλαμβάνονται :

  • H μη επιστροφή του 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι
  • H δυνατότητα συμμετοχής ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή αλλά και των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν το 2020.

Οι όροι χορήγησης

  • Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί το Νοέμβριο λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου και όχι από το Μάρτιο όπως γίνονταν στους προηγούμενους τρεις κύκλους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταγράφουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, η οποία θα χορηγηθεί το Δεκέμβριο θα λάβει υπόψη τη μείωση του τζίρου το μήνα Νοέμβριο.
  •   Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν απασχολούν εργαζόμενους ή αν διαθέτουν ταμειακή μηχανή θεωρούνται επιλέξιμες εφόσον καταγράφουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% ή έχουν τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν , ανεξάρτητα από το αν έχουν πτώση του τζίρου, με ελάχιστο κύκλο εργασιών τα 300 ευρώ
  • Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν 1.000 ευρώ, εκ των οποίων θα κληθούν να επιστρέψουν τα 500 ευρώ. Στον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το ποσό που θα μπορούν να λάβουν θα γίνει με βάση τον μαθηματικό τύπο.
  • Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν με κρατική εντολή, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα λάβουν ως ελάχιστο ποσό τα 2.000 ευρώ  ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία και δεν έχουν εργαζόμενους θα λάβουν 2.000 ευρώ.

Οι χρόνοι είναι πλέον ασφυκτικοί καθώς οι διαδικασίες για τον 4ο κύκλο αναμένεται να είναι συνοπτικές και σύντομες καθώς μέσα στο μήνα θα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αλλά και να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων στους δικαιούχους.

Από το συνολικό πακέτο των 3,3 δισ. ευρώ, περίπου 3 δισ. ευρώ αφορούν άμεση εκταμίευση πόρων :

  • 900 εκατ. ευρώ αφορούν στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων όπως η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσους η σύμβαση τίθενται σε αναστολή
  • 360 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ανέργων
  • 1,7 δισ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Ουσιαστικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αύξησαν το λογαριασμό κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση τα 2,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας ανήγγειλε ο Σταικούρας

Σε αυστηρό τόνο η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα

Α. Γεωργιάδης: Είναι ζήτημα τιμής για την ελληνική δημοκρατία η σύλληψη της κόκκινης χρυσής αυγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φορολογικές δηλώσεις : Κερδίστε 3% έκπτωση φόρου

Φορολογικές δηλώσεις : Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τις αναγκαίες νομοθετικές, διοικητικές και τεχνικές αλλαγές που απαιτούνται για τη συμμόρφωση προς τη νομολογία του ΣτΕ

ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός : Υποβολή αιτήσεων για ακτοπλοικές και καταλύματα

ΟΑΕΔ Κοινωνικός τουρισμός : Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ενισχυμένο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Μητρώο Παρόχων.