Ασφάλιση Υγείας

ΕΛΣΤΑΤ: Ελαφριά μείωση του πληθωρισμού στο 3,1% τον Ιανουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Ελαφριά μείωση του πληθωρισμού στο 3,1% τον Ιανουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Η αξιοσημείωτη μείωση των τιμών της ενέργειας χαρακτηρίζεται κυρίως από τη σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 60,2%. Αντίθετα, η τροχιά των τιμών των τροφίμων συνέχισε την ανοδική της πορεία σημειώνοντας άνοδο 8,3%.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σημειώθηκε ελαφρά μείωση του ρυθμού πληθωρισμού, ο οποίος τώρα διαμορφώνεται στο 3,1%, από 3,5% τον Δεκέμβριο, και σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με το 7% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2023. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην αξιοσημείωτη μείωση των τιμών της ενέργειας, που χαρακτηρίζεται κυρίως από τη σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 60,2%. Αντίθετα, η τροχιά των τιμών των τροφίμων συνέχισε την ανοδική της πορεία σημειώνοντας άνοδο 8,3%.

Σημαντικές αυξήσεις περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο (67,4%), τα φρούτα (14,2%) και τα λαχανικά (14,4%). Κατά τη διάρκεια ενός έτους, αρκετές κατηγορίες σημείωσαν αυξήσεις τιμών, όπως το ψωμί και τα δημητριακά (2%), τα διάφορα κρέατα (6%), τα ψάρια (7,7%), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (0,9%) και το προαναφερθέν ελαιόλαδο ( 67,4%) και φρούτα (14,2%) και λαχανικά (14,4%). Αυτές οι αυξήσεις επεκτάθηκαν πέρα από τα τρόφιμα, αγγίζοντας άλλα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα (12,7%), οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών (11,5%) και τα ασφάλιστρα ασφάλισης υγείας (14%).

Αντίθετα, ορισμένοι κλάδοι παρουσίασαν μειώσεις τιμών, ιδίως το φυσικό αέριο (60,2%), τα καύσιμα και λιπαντικά (3,8%) και η ηλεκτρική ενέργεια (0,4%). Αυτές οι αλλαγές στη δυναμική των τιμών συνέβαλαν σε ένα διαφοροποιημένο πληθωριστικό τοπίο.

Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο του 2024 μπορεί να αποδοθεί κυρίως στα ακόλουθα:

  • Αξιοσημείωτη αύξηση 8,3% στην κατηγορία “Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά”, λόγω των αυξήσεων των τιμών σε βασικά είδη όπως ψωμί, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και διάφορα άλλα είδη διατροφής.
  • Αύξηση 2,6% στην κατηγορία «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», επηρεασμένη κυρίως από την άνοδο των τιμών των αλκοολούχων ποτών.
  • Επίσης αύξηση 3,5% στην κατηγορία «Ένδυση και υπόδηση», αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές σε αυτά τα τμήματα.
  • Αύξηση 1,9% στην κατηγορία «Διαρκή αγαθά – Οικιακά αγαθά και υπηρεσίες», κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης οικιακής χρήσης.
  • Σημαντική αύξηση 5,7% στην κατηγορία “Υγεία”, λόγω του υψηλότερου κόστους φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών υπηρεσιών και νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Μέτρια άνοδος 0,2% στην κατηγορία “Μεταφορές”, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών σε καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και αεροπορικά εισιτήρια επιβατών, που αντισταθμίζεται κάπως από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων και λιπαντικών.
  • Αύξηση 2,6% στην κατηγορία «Ελεύθεροι-Πολιτιστικές Δραστηριότητες», που τροφοδοτείται κυρίως από τις υψηλότερες τιμές σε διαρκή είδη αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής, κινηματογράφους, θέατρα και πακέτα διακοπών.
  • Αύξηση 3,5% στην κατηγορία «Εκπαίδευση», κυρίως λόγω της αύξησης των διδάκτρων στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Σημαντική αύξηση 6,4% στην κατηγορία «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών στα εστιατόρια.
  • Αύξηση 1,7% στην κατηγορία «Λοιπά αγαθά και υπηρεσίες», που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες τιμές στις υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και στα ασφάλιστρα υγείας.

Αυτή η περιεκτική επισκόπηση απεικονίζει την πολύπλευρη φύση των πληθωριστικών πιέσεων σε διάφορους τομείς, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση των δυνάμεων της αγοράς που διαμορφώνουν τη δυναμική των τιμών καταναλωτή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο με 8,9% στα τρόφιμα

Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η αύξηση του κατώτατου μισθού - από 1η Απριλίου

Η κυβέρνηση της Ισπανίας παρατείνει τα μέτρα κατά της ακρίβειας με ορίζοντα και το 2024

Προϋπολογισμός 2024: Μέτρα στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

NHS: Η ιδιωτική αγορά ασφάλισης υγείας αυξήθηκε κατά 385 εκατ. £ σε 1 έτος

NHS: Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επισημάνει αυξήσεις των ασφαλίστρων άνω του 10%, με μία να τα τοποθετεί έως και 40% φέτος, αντανακλώντας αύξηση των αξιώσεων και υψηλότερο ιατρικό κόστος.