Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ασφάλιση Υγείας

Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση

Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση

Ασφαλιστικές εισφορές: Η κυβέρνηση από λεπτό σε λεπτό σχεδιάζει νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργοδότες και τους μισθωτούς.

Η κυβέρνηση από λεπτό σε λεπτό σχεδιάζει νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργοδότες και τους μισθωτούς. Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης που έγινε πράξη την πρώτη τετραετία, ενώ για λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα μείωση παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στην προεκλογική περίοδο.

Ποιες μειώσεις εξετάζονται;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις οι οποίες εξετάζονται είναι δύο:

  • Η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2% – 3% σε βάθος 4ετίας σε συνάρτηση με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχής γενομένης από το 2023, εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2019 – 2022 η κυβέρνηση μείωσε κατά 4,4 μονάδες τις εισφορές για τους μισθωτούς, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της. Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση του σχετικού στόχου δεν θα πρέπει να αποκλείεται να αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών εντός του 2023 (πριν από τις εκλογές).

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 2% – 3% από το 2024 και μετά. Όπως και το 2019 – 2022, η μείωση θα αφορά τόσο τις εργατικές όσο και τις εργοδοτικές εισφορές, οδηγώντας σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της ρευστότητας των επιχειρηματιών.

Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάντως, έχει συνδεθεί ρητά από την κυβέρνηση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Την ίδια ώρα στο 9,6% κλείδωσε για εφέτος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους καθώς η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισε τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022 σε 9,6%.

Αυτό σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν και λήγει η προθεσμία που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες για να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του 2023, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δημοσιεύσουν τη σχετική υπουργική απόφαση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόσβαση και ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη των γυναικών

ΟΟΣΑ: Η επικουρική ασφάλιση ενισχύει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού

ΕΦΚΑ: Ευκολότερη συνταξιοδότηση χάρη στην παραγραφή χρεών 10ετίας

ΕΣΑμεΑ: Συνάντηση Βαρδακαστάνη - Σταϊκούρα για αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα και άλλα οικονομικά θέματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Ενίσχυση στον κλάδο ένδυσης από την ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έγινε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ειδικότητας «Υφάσματος, Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος» και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Γιατί η ασφάλιση είναι το κλειδί για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Ασφάλιση: Πολλοί ασφαλιστές άργησαν να προσφέρουν κάλυψη για την καθαρή ενέργεια και αυτό το κενό κάλυψης κινδυνεύει να εμποδίσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Ποιοι θα δεχθούν άμεσα τηλεφώνημα από τον ΕΦΚΑ;

ΕΦΚΑ: Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα τηλεφωνικών κλήσεων για να βοηθήσει δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Close Icon