ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αρθρώσεις: Πώς να διατηρήσετε τις αρθρώσεις υγιείς καθώς μεγαλώνετε

Αρθρώσεις: Πώς να διατηρήσετε τις αρθρώσεις υγιείς καθώς μεγαλώνετε

Αρθρώσεις: Για πολλούς ανθρώπους, είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η απώλεια του χόνδρου των αρθρώσεων καθώς γερνούν και να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση για την εκκίνηση.

Για πολλούς ανθρώπους, είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η απώλεια του χόνδρου των αρθρώσεων καθώς γερνούν και να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση για την εκκίνηση. Ορισμένα βήματα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, είπε ένας ορθοπεδικός χειρουργός στο Rochester, Minn., ο οποίος πρόσφερε συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και επίσης για τη διαχείριση του πόνου σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν οστεοαρθρίτιδα.

Υγιείς αρθρώσεις

Ο Δρ Joaquin Sanchez-Sotelo είπε ότι ο χόνδρος, αυτός ο ιστός που απορροφά τους κραδασμούς, ολισθηρός στα άκρα των οστών, εκφυλίζεται για διάφορους λόγους. Αυτοί οι λόγοι περιλαμβάνουν τη γέννηση με ασυνήθιστα σχηματισμένα οστά ή την τάση για ασθενέστερο χόνδρο. Η παχυσαρκία, η υπερβολική χρήση και οι τραυματισμοί από ατυχήματα μπορούν επίσης να βλάψουν τις αρθρώσεις και τους χόνδρους.

«Όταν ο χόνδρος εκφυλίζεται, το σώμα σχηματίζει οστέινα σπιρούνια», είπε ο Sanchez-Sotelo. “Αυτή είναι μια αντίδραση στο κύριο υποκείμενο πρόβλημα, την εκφύλιση του χόνδρου. Τα οστικά σπιρούνια μπορεί να χτυπήσουν το ένα το άλλο και να γίνουν επώδυνα. Πολλοί ασθενείς έχουν εμμονή με τα οστικά σπιρούνια, αλλά η απλή αφαίρεσή τους δεν θα θεραπεύσει το πρόβλημα, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις. ”

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνους και επώδυνες αρθρώσεις, δυσκαμψία και απώλεια κίνησης. Ο Sanchez-Sotelo βλέπει συχνά ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα όταν φτάνουν τα 60 τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τις αρθρώσεις τους χτίζοντας δυνατούς μυς, οι οποίοι μπορούν να αφαιρέσουν μέρος της πίεσης από τις αρθρώσεις. Αλλά αυτοί οι μύες θα πρέπει να χτίζονται χωρίς έντονη άσκηση, όπως ποδόσφαιρο ή bodybuilding, επειδή αυτά τα αθλήματα ενέχουν υψηλότερους κινδύνους ανάπτυξης αρθρίτιδας.

«Πρέπει να ασκείσαι εντός λογικής», είπε ο Sanchez-Sotelo. «Βρείτε εκείνο το σημείο όπου οι μύες σας είναι υγιείς, εύκαμπτοι, δυνατοί και θα προστατεύουν τις αρθρώσεις, αλλά μην το παρακάνετε». Ο Sanchez-Sotelo προτείνει επίσης τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Δεν είναι τόσο σίγουρος για τη γλυκοζαμίνη και τη χονδροϊτίνη, τα οποία είναι δημοφιλή συμπληρώματα για τον πόνο στις αρθρώσεις, λόγω έλλειψης αποδείξεων ότι πράγματι λειτουργούν.

Τα άτομα με αρθριτικό πόνο μπορούν να τροποποιήσουν τις δραστηριότητές τους. Εάν το πρόβλημα είναι η άρθρωση του γόνατος ή του ισχίου, δοκιμάστε να κάνετε ποδήλατο αντί να τρέχετε, πρότεινε ο γιατρός. Χρησιμοποιήστε ένα μπαστούνι για να ελαφρύνετε το φορτίο σε μια πονεμένη άρθρωση ισχίου, γόνατος ή αστραγάλου. Ένας τύπος γονάτου που φοριέται έξω από τα ρούχα μπορεί να μετατοπίσει το φορτίο στην πιο υγιή πλευρά της άρθρωσης του γόνατος, συμβούλεψε ο Sanchez-Sotelo.

Σκεφτείτε τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή – συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης (Tylenol) και της ιβουπροφαίνης (Motrin, Advil) – για τον επίμονο πόνο. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε έλκη, νεφρικά ή καρδιακά προβλήματα, προειδοποίησε. Αποφύγετε τα ναρκωτικά για την οστεοαρθρίτιδα. Κάποιος του οποίου ο πόνος επιμένει θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει ενέσεις στην πάσχουσα άρθρωση με κορτιζόνη ή Toradol (κετορολάκη) για να ανακουφίσει τον πόνο. Επιπλέον, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη λίπανση των αρθρώσεων κατά την ένεση, ειδικά στο γόνατο.

Αν και ορισμένοι επιλέγουν ενέσεις με βλαστοκύτταρα και πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια, που αναφέρονται ως «αναγεννητική ιατρική», είναι πειραματικές χωρίς σταθερές αποδείξεις ότι έχουν αποτέλεσμα, είπε. «Στο παρελθόν, οι ηλικιωμένοι απλώς αποδέχονταν τον πόνο στις αρθρώσεις», δήλωσε ο Sanchez-Sotelo. “Τώρα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και θέλουν να παραμείνουν δραστήριοι καθώς γερνούν. Δεν είμαστε όλοι προορισμένοι για αντικατάσταση αρθρώσεων. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στα 80 και στα 90 τους που έχουν εξαιρετικές αρθρώσεις.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Λόγοι που χρειάζεται να ασκείστε στο νερό

Ο ρόλος του ΔΜΣ στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Οι περισσότεροι Αμερικανοί άνω των 50 υποφέρουν από κάποιο είδος πόνου στις αρθρώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.