ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αρθροπλαστική: Nεότερα δεδομένα και οφέλη για τον ασθενή

Αρθροπλαστική: Nεότερα δεδομένα και οφέλη για τον ασθενή

Η ρομποτική τεχνολογία συμβάλει στην αναπαραγωγή ενός τρισδιάστατου (3D), εικονικού μοντέλου της μοναδικής ανατομίας της άρθρωσης του κάθε ασθενούς καθώς και στην ανάπτυξη ενός λεπτομερούς, προεγχειρητικού πλάνου

Επανάσταση στην αρθροπλαστική έχουν φέρει η ρομποτική χειρουργική, η ψηφιακή πλοήγηση (navigation), oι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS) και τα νέα υλικά μεγάλης αντοχής. Προσφέρουν  ακρίβεια χιλιοστού, πολύ μικρότερες τομές και εξατομικευμένες επεμβάσεις με αποτέλεσμα μικρότερη νοσηλεία (συνήθως, 1 ημέρας), ταχύτερη αποκατάσταση, φυσιολογική κίνηση και οριστική θεραπεία του πόνου.

Αναστάσιος Δεληγεώργης

«Σήμερα, η αρθροπλαστική δεν είναι ένα βαρύ χειρουργείο με μεγάλη διάρκεια όπως παραδοσιακά θεωρούταν. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η σύγχρονη αρθροπλαστική έγινε απλούστερη, λιγότερο επεμβατική, πιο ασφαλής, χωρίς τις επιπλοκές των παλαιότερων κλασικών χειρουργικών τεχνικών και με σημαντικά αυξημένο ποσοστό επιτυχίας», αναφέρει ο κ. Αναστάσιος Δεληγεώργης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος, Aναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Τι είναι η Αρθροπλαστική

Στην αρθροπλαστική, αντικαθίσταται η κατεστραμμένη από αρθρίτιδα (συνήθως, σε άτομα >60 ετών) ή από τραυματικά αίτια επιφάνεια μίας μεγάλης άρθρωσης (ισχίου, γόνατος, ώμου) με μία τεχνητή (μεταλλική, πλαστική ή κεραμική επιφάνεια) που εκτελεί στο μέγιστο τις κινήσεις μιας φυσικής άρθρωσης και δίνει ασφάλεια βάδισης για πολλά χρόνια.

Τελευταίες εξελίξεις και οφέλη για τον ασθενή

Οι εξελίξεις αφορούν κυρίως τις χειρουργικές τεχνικές, τις τεχνολογίες και τα υλικά. Οι νέες τεχνικές είναι Ελάχιστης Επεμβατικότητας με πολύ μικρότερες τομές που τραυματίζουν ελάχιστα το οστό και τα μαλακά μόρια, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και της πιθανότητας διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η προσπέλαση που εφαρμόζεται στην άρθρωση μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου (πρόσθια, πλάγια ή οπίσθια).

Ο συνδυασμός  αυτών των τεχνικών με  πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (FastTrack) προσφέρει άμεση βάδιση (μόλις περάσει η επήρεια της αναισθησίας), νοσηλεία συνήθως, 1-2 ημερών αντί για 4-5 ημέρες, ταχύτερη αποκατάσταση κι επάνοδο στην καθημερινότητα.

Η ρομποτική τεχνολογία συμβάλει στην αναπαραγωγή ενός τρισδιάστατου (3D), εικονικού μοντέλου της μοναδικής ανατομίας της άρθρωσης του κάθε ασθενούς καθώς και στην ανάπτυξη ενός λεπτομερούς, προεγχειρητικού πλάνου. Με βάση αυτό το πλάνο, ο κατάλληλα εκπαιδευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός προετοιμάζει το οστό για το εμφύτευμα και στη συνέχεια, το εφαρμόζει (τοποθετεί) στην πιο κατάλληλη και πιο ακριβή θέση. Επιπλέον, η προηγμένη τεχνολογία κατευθύνει τον ορθοπαιδικό χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέμβασης μόνο εντός των προσχεδιασμένων ορίων, μη επιτρέποντάς του κανέναν λάθος χειρισμό και μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών.

Η χρήση εξελιγμένων πλοηγών-navigator επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να προβεί στις απαραίτητες μετρήσεις της άρθρωσης με ακρίβεια και με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στην περίπτωση της αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος, ο πλοηγός παρέχει τη δυνατότητα ακριβούς υπολογισμού του μήκους του χειρουργούμενου σκέλους ώστε να διασφαλίζεται ο ισοσκελισμός του ασθενούς (να μην έχει διαφορά το μήκος του σε σχέση με το αρχικό) και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται κατά πολύ η λειτουργικότητα του χειρουργημένου ισχίου/γόνατος αφού δεν επιβαρύνεται το άλλο σκέλος και δεν κουτσαίνει.

Η ακριβής τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματος αυξάνουν εξαιρετικά τη διάρκειά του στο χρόνο. Παράλληλα, τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι από ειδικά υλικά, μεγάλης αντοχής και απόλυτα συμβατά με τον οργανισμό.

Πλεονεκτήματα

 • Εξατομικευμένος, 3D προεγχειρητικός σχεδιασμός, βάσει της μοναδικής ανατομίας της άρθρωσης του ασθενούς
 • Μικρότερες τομές που σημαίνει:
  • μικρότερη καταστροφή οστού και μαλακών μορίων
  • μικρότερη απώλεια αίματος
 • Τοποθέτηση του εμφυτεύματος με ακρίβεια χιλιοστού
 • Άμεση κινητοποίηση της χειρουργημένης άρθρωσης (άμεση βάδιση)
 • Mικρότερη διάρκεια νοσηλείας
 • Μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών και ανάγκη επανεπέμβασης
 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ταχύτερη αποκατάσταση κι επιστροφή σε δραστηριότητες
 • Καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα
 • Φυσική αίσθηση της άρθρωσης (στην περίπτωση αρθροπλαστικής γόνατος)
 • Mεγαλύτερη διάρκεια ζωής του εμφυτεύματος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα άτομα κάτω των 21 κάνουν αρθροπλαστική ισχίου στις ΗΠΑ

Τεχνητή νοημοσύνη και αιθητήρες θα παρακολουθούν τις κινήσεις ασθενών που χρήζουν φροντίδας στο σπίτι

Aρθροπλαστική ισχίου και γόνατος με νέα μέθοδο λιγότερο επεμβατική

Αρθροπλαστική σε βάθος χρόνου – Πόσο διαρκεί σύμφωνα με έρευνα

Νέα μέθοδος χειρουργικής επέμβασης γόνατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιθυμούν την κάλυψη γηροκομείων και νοσοκομείων

ΗΠΑ: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει τη σύστασή τους για καθολική κάλυψη για οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, εκτός εάν αυτά τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα μετάδοσης του COVID-19.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών επαφής;

Όραση: Αν και η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων φακών επαφής είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο σπάνιας μόλυνσης των ματιών, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Δημιουργήστε τηγανητό ρύζι σε 10 λεπτά!

Ασιατική συνταγή: Αν ψάχνετε να βρείτε μία θρεπτική και συνάμα εύκολη συνταγή, σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αυτό το νόστιμο και γρήγορο τηγανητό ρύζι.