ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αρθροπλαστική γόνατος: Αύξηση στις αρθροπλαστικές με μειωμένη πιθανότητα βραχυπρόθεσμων επιπλοκών

Αρθροπλαστική γόνατος: Αύξηση στις αρθροπλαστικές με μειωμένη πιθανότητα βραχυπρόθεσμων επιπλοκών

Αρθροπλαστική γόνατος: Η χρήση της ρομποτικής επιτρέπει τη βέλτιστη ευθυγράμμιση και τοποθέτηση του εμφυτεύματος γόνατος, καθώς και τη βέλτιστη ισορροπία των συνδέσμων, σημαντική για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επέμβασης.

Η χρήση τεχνολογικών ολικών αρθροπλαστικών γόνατος (TKAs) αυξήθηκε από το 2010 έως το 2018 και σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες βραχυπρόθεσμων επιπλοκών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του Arthroplasty Today. Ο Ilya Bendich, MD, από το Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη και οι συνεργάτες του εντόπισαν αναδρομικά ασθενείς που υποβλήθηκαν σε πρωτογενή, εκλεκτική αρθροπλαστική γόνατος μεταξύ 2010 και 2018. Στη συνέχεια ταξινόμησαν τις διαδικασίες ως συμβατική, υποβοηθούμενη από υπολογιστή πλοήγηση (CAN) ή ρομποτική βοήθεια (RA).

Από τα 1.307.411 εκλεκτικά TKA, το 92,8 και το 7,7% ήταν συμβατικά και υποβοηθήθηκαν από τεχνολογία, αντίστοιχα (95,2 και 4,9% CAN και RA, αντίστοιχα). Οι ερευνητές βρήκαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση για RA-TKA. Η υψηλότερη και η χαμηλότερη χρήση τεχνολογιών για TKA παρατηρήθηκαν στις δυτικές και μεσοδυτικές περιοχές, αντίστοιχα. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ενενήντα ημερών που απαιτούσαν επανεισδοχή ήταν οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες για τη συμβατική TKA και RA-TKA, αντίστοιχα. Σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες επιπλοκών 90 ημερών για όλες τις αιτίες που απαιτούν επανεισδοχή παρατηρήθηκαν για το RA-TKA και το CAN-TKA σε σύγκριση με το συμβατικό TKA (αναλογίες πιθανοτήτων, 0,68 και 0,93, αντίστοιχα).

“Το πλεονέκτημα του ρομποτικού συστήματος είναι ότι μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε τη διαδικασία για κάθε ασθενή”, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς σε μια δήλωση. “Επιτρέπει τη βέλτιστη ευθυγράμμιση και τοποθέτηση του εμφυτεύματος γόνατος, καθώς και τη βέλτιστη ισορροπία των συνδέσμων, σημαντική για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επέμβασης”.

Παράλληλη αύξηση στην ολική αρθροπλαστική ισχίου

Από το 2000 έως το 2016, σημειώθηκε παράλληλη αύξηση στην ολική αρθροπλαστική ισχίου (THA) μεταξύ ασθενών ηλικίας κάτω των 21 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του Journal of Arthroplasty. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από το 2000 έως το 2016, υπήρξε αύξηση του σταθμισμένου συνολικού αριθμού των THA που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 21 ετών από 347 σε 551. Η οστεονέκρωση, η οστεοαρθρίτιδα και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα ήταν οι πιο συχνές διαγνώσεις. Από το 2000 έως το 2016, η συχνότητα της THA για την οστεονέκρωση αυξήθηκε από 24 σε 38%, ενώ η συχνότητα της THA για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα μειώθηκε από 27 σε 4%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα άτομα κάτω των 21 κάνουν αρθροπλαστική ισχίου στις ΗΠΑ

Μορφές αρθρίτιδας και σύγχρονες θεραπείες

Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα βοηθά τον χειρουργό στην αρθροπλαστική

Ρήξη τένοντα ώμου: Πως να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του αίματος

Βαριατρική χειρουργική: Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου, με τις γυναίκες που είναι παχύσαρκες να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες.

Πώς μπορείτε να φροντίσετε την σεξουαλική σας υγεία;

Σεξουαλική υγιεινή: Η προτεραιότητα της σεξουαλικής σας υγείας μέσω υπεύθυνων και τεκμηριωμένων επιλογών όχι μόνο σας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους, αλλά βελτιώνει επίσης τη συνολική ποιότητα ζωής και τις σχέσεις σας.