ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανάλυση Δοκιμή: Διαφορετικοί στόχοι αρτηριακής πίεσης για την καρδιά και τον εγκέφαλο

Ανάλυση Δοκιμή: Διαφορετικοί στόχοι αρτηριακής πίεσης για την καρδιά και τον εγκέφαλο

Αλλά τώρα προτείνουμε ότι η βέλτιστη αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να εξαρτάται από το αποτέλεσμα που τους ενδιαφέρει και μπορεί να διαφέρει για τους ασθενείς με ιδιαίτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων».

Ανάλυση Δοκιμή: Οι στόχοι της αρτηριακής πίεσης μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν ανάλογα με την καρδιαγγειακή έκβαση για την οποία ο ασθενής κινδυνεύει περισσότερο, προτείνει μια νέα ανάλυση της δοκιμής ALLHAT.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για έναν ασθενή με συγκεκριμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να δικαιολογείται πιο επιθετική μείωση της αρτηριακής πίεσης από έναν ασθενή με ιδιαίτερο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου (MI). Για τη νέα ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη ορόσημο ALLHAT για την αντιυπερτασική θεραπεία για να αξιολογήσουν τα πρότυπα κινδύνου για καρδιαγγειακά συμβάντα και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία που σχετίζεται με διαφορετικές τιμές συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης ταυτόχρονα.

Παρουσιάζουν τα αποτελέσματά τους ως “χάρτη θερμότητας” – μια οπτική αναπαράσταση του χαμηλότερου και υψηλότερου κινδύνου για οποιονδήποτε δεδομένο συστολικό/διαστολικό συνδυασμό.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,4 ετών στη δοκιμή που περιελάμβανε 33.357 συμμετέχοντες, υπήρξαν 2.636 εμφράγματα του μυοκαρδίου, 866 συμβάντα καρδιακής ανεπάρκειας, 936 εγκεφαλικά επεισόδια και 3.700 θάνατοι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τη σύνθετη έκβαση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, του MI και της καρδιακής ανεπάρκειας, παρατηρήθηκε συσχέτιση σε σχήμα U τόσο με τη συστολική όσο και με τη διαστολική αρτηριακή πίεση, αλλά οι αρτηριακές πιέσεις που σχετίζονται με τους χαμηλότερους κινδύνους διέφεραν για κάθε έκβαση.

Για παράδειγμα, μια συστολική/διαστολική πίεση 140-155/70-80 mm Hg συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, σε σύγκριση με 110-120/85-90 mm Hg για MI και 125-135/70- 75 mm Hg για καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίθετα, η συσχέτιση συστολικής και διαστολικής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν γραμμική, με χαμηλότερες τιμές και των δύο μετρήσεων να συνδέονται σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύτηκε στο τεύχος της 26ης Οκτωβρίου του Journal of the American College of Cardiology. “Το έγγραφό μας δείχνει ότι ο βέλτιστος στόχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να εξαρτάται από το αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει περισσότερο – MI, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το πόσο επιθετικοί θέλουμε να είμαστε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να επηρεαστεί από το αν ένας ασθενής είναι περισσότερο σε κίνδυνο μελλοντικού εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου», είπε στο theheart.org η ανώτερη συγγραφέας Tara Chang, MD, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Πάλο Άλτο, Καλιφόρνια | Καρδιολογία Medscape.

«Όταν κοιτάμε μόνο καρδιακά συμβάντα όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και την καρδιακή ανεπάρκεια, βλέπουμε την παραδοσιακή καμπύλη σχήματος J με υψηλότερους κινδύνους και στα δύο άκρα. Αλλά δεν το βλέπουμε αυτό για το εγκεφαλικό, όπου οι χαμηλότερες τιμές είναι σταθερά καλύτερες τόσο για τις διαστολικές όσο και για το συστολικές πιέσεις», πρόσθεσε.

«Τα δεδομένα μας ενισχύουν την ιδέα ότι το «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους» για τους στόχους της BP πιθανώς δεν είναι κατάλληλο», είπε ο Chang. «Εμείς ως κλινικοί γιατροί το γνωρίζουμε ήδη», είπε. “Βλέπουμε ασθενείς καθημερινά όπου λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία τους, τις συννοσηρότητες και άλλα φάρμακα όταν προσπαθούμε να βρούμε τον βέλτιστο στόχο για την αρτηριακή τους πίεση. Αλλά τώρα προτείνουμε ότι η βέλτιστη αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να εξαρτάται από το αποτέλεσμα που τους ενδιαφέρει και μπορεί να διαφέρει για τους ασθενείς με ιδιαίτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ίσως γερνά τον εγκέφαλο πρόωρα

Η νηστεία μειώνει την αρτηριακή πίεση, αλλά προσωρινά

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων για Αφροαμερικανούς

Τι καθορίζει το μέγεθος & σχήμα των αρτηριών του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες παθήσεις υγείας προκαλούνται από το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό λίπος: Η διαχείριση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους σε ένα ασφαλές εύρος είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία σας, αλλά και για τη γενική σας ευημερία.

Πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά και πώς το χρησιμοποιεί το σώμα σας;

Υγεία νερό: Το νερό χρησιμεύει κυριολεκτικά σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας! Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας αποτελείται από νερό! Καταναλώστε λοιπόν αρκετό, αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς. 

Η σχέση μεταξύ ασθενών και νοσηλευτών επηρεάζει τη θεραπεία

Νοσηλευτές ασθενείς: Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας.

Οι θαυματουργές ιδιότητες του καρότου και στα φύλλα του

Φύλλα καρότου: Όλοι γνωρίζουμε για τις εξαιρετικές ιδιότητες του καρότου, καθώς και για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας. Εξίσου υγιεινά όμως είναι και τα φύλλα καρότου, τα οποία συχνά παραβλέπουμε.

Η χορήγηση από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών προκαλεί ύφεση της αλλεργίας στο ένα πέμπτο.

Ενώ υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια, εγκρίνεται μόνο σε ηλικίες 4 ετών και άνω και προστατεύει από τυχαία έκθεση σε μικρές ποσότητες φιστικιών.