Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αμβλυωπία: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία; 

Αμβλυωπία: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία; 

Αμβλυωπία: Κοινώς γνωστή ως τεμπέλης οφθαλμός, είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια που δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η αμβλυωπία, κοινώς γνωστή ως τεμπέλης οφθαλμός, είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια που δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να βλέπουν καθαρά και να αναπτύσσουν φυσιολογική διόφθαλμη όραση

Τα συμπτώματα της αμβλυωπίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θολή ή διπλή όραση
  • Δυσκολία να κρίνει κανείς την αντίληψη του βάθους
  • Στραβισμός (κακή ευθυγράμμιση των ματιών)
  • Στραβισμός ή κλείσιμο του ενός ματιού για να δείτε καλύτερα
  • Κακός συντονισμός μεταξύ των ματιών
  • Γέρνοντας το κεφάλι

 

Η αμβλυωπία συνήθως προκαλείται από παράγοντες που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης κατά την παιδική ηλικία, όπως ο στραβισμός, τα διαθλαστικά σφάλματα (όπως η μυωπία ή η υπερμετρωπία) ή μια σημαντική διαφορά στην όραση μεταξύ των δύο ματιών. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η αμβλυωπία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της όρασης.

Η θεραπεία για την αμβλυωπία συνήθως περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της πάθησης και τη βελτίωση της όρασης στο προσβεβλημένο μάτι. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων: Μπορεί να συνταγογραφηθούν γυαλιά ή φακοί επαφής για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού στο προσβεβλημένο μάτι.
  • Patching θεραπεία: “Το κλείσιμο” του ισχυρότερου οφθαλμού για να αναγκάσει τον εγκέφαλο να χρησιμοποιήσει και να ενισχύσει το πιο αδύναμο μάτι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όρασης στο αμβλυωπικό μάτι. Η θεραπεία με αυτοκόλλητα  συνήθως γίνεται για αρκετές ώρες την ημέρα σε διάστημα εβδομάδων έως μηνών.
  • Θεραπεία όρασης: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις για τη βελτίωση του συντονισμού των ματιών και την ενίσχυση του οπτικού συστήματος, καθώς και δραστηριότητες για τη βελτίωση της οπτικής επεξεργασίας και ολοκλήρωσης.
  • Χειρουργική επέμβαση: Σε περιπτώσεις όπου η αμβλυωπία προκαλείται από στραβισμό, μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση για την ευθυγράμμιση των ματιών και τη βελτίωση της διόφθαλμης όρασης.

Είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η αμβλυωπία όσο το δυνατόν νωρίτερα για να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας. Τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να ανιχνεύουν έγκαιρα τυχόν προβλήματα όρασης. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει αμβλυωπία ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα όρασης, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία οφθαλμίατρο για αξιολόγηση και κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η επίδραση της παρέμβασης του τρόπου ζωής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Κατανοώντας τις αιτίες πίσω από τα εύθραυστα οστά

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι η νυχτερινή εφίδρωση;

Νυχτερινή εφίδρωση: Οι νυχτερινές εφιδρώσεις γίνονται ανησυχητικές όταν εμφανίζονται συχνά, διαταράσσουν τον ύπνο ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση

Πώς προστατεύουν την υγεία της μαμάς και του μωρού τα μούρα

Μούρα εγκυμοσύνη: Τα μούρα μορέας είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για την υγεία, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη. Αυτά τα μικρά φρούτα προσφέρουν πληθώρα ωφελειών που μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία της μητέρας και του μωρού

50000 θέσεις εργασίας ανέργων μέσω ΕΣΠΑ

ΔΥΠΑ: Όπως ανέφεραν τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η δράση της ΔΥΠΑ αποτελεί μέρος του προγράμματος Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή 2021-2027 του ΕΣΠΑ.

Σημάδια πως ο σύντροφος σας μπορεί να είναι Ναρκισσιστής

Ναρκισισμός σύντροφος: Ο εντοπισμός ενδείξεων ότι ο σύντροφός σας μπορεί να παλεύει με τον ναρκισσισμό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να πλοηγηθείτε πιο αποτελεσματικά στη δυναμική της σχέσης σας.

Πώς οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση μας;

Σεροτονίνη: Η ενίσχυση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, μπορεί να υποστηριχθεί με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή σας.

Ερευνητές αναπτύσσουν νέα τεχνική για τη διάγνωση διαταραχών της σεξουαλικής ανάπτυξης

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα εξασθενημένο σχηματισμό όρχεων και σπερματογένεση.

Close Icon