ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλεργίες ψυχική υγεία: Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας

Αλλεργίες ψυχική υγεία: Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας

Αλλεργίες ψυχική υγεία: Σύμφωνα με μελέτη μεντελικής τυχαιοποίησης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας.

Η μεντελική τυχαιοποίηση δεν έδειξε αιτιώδη αποτελέσματα μεταξύ γενετικού κινδύνου για αλλεργικές ασθένειες και αυτοαναφερόμενη ψυχική υγεία. Πιθανότατα δεν υπάρχει αιτιώδης επίδραση της αλλεργικής νόσου στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 5 Οκτωβρίου στο Clinical & Experimental Allergy. Χρησιμοποιώντας MR, δεν ήταν εφικτό να αναπαραχθούν οι περισσότερες φαινοτυπικές συσχετίσεις μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας. Οποιεσδήποτε αιτιώδεις επιδράσεις εντοπίσθηκαν εξασθενήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τη φαινοτυπική συσχέτιση. Αυτό υποδηλώνει ότι η περισσότερη συννοσηρότητα που παρατηρείται κλινικά είναι απίθανο να είναι αιτιολογική.

Επιστημονικό υπόβαθρο

Η Ashley Budu-Aggrey, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ερευνητική συνεργάτιδα στην Ολοκληρωμένη Επιδημιολογική Μονάδα MRC (IEU). Η τρέχουσα έρευνά της περιλαμβάνει την εφαρμογή τεχνικών Mendelian Randomization για τη διερεύνηση αιτιωδών παραγόντων κινδύνου ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Συμμετέχει επίσης στην έρευνα με την κοινοπραξία έκζεμα EAGLE, η οποία στοχεύει στη χρήση εκζέματος και γενετικών δεδομένων για να βελτιώσει την κατανόησή μας για τις ασθένειες.

Μαζί με τους συνεργάτες της, χρησιμοποίησαν τυχαιοποίηση Mendelian (MR) ως μέθοδο. Το έκαναν για να διερευνήσουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ ατοπικής νόσου και φαινοτύπων ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές βρήκαν ισχυρά στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ του φαινοτύπου της ευρείας αλλεργικής νόσου και των κάτωθι:

  • αυτοαναφερόμενη κατάθλιψη (λόγος πιθανότητας, 1.45)
  • άγχος (λόγος πιθανότητας, 1.25)
  • διπολική διαταραχή (λόγος πιθανότητας, 1.29)
  • νευρωτισμός (β = 0.38).

Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα και τον πυρετό με τους φαινοτύπους ψυχικής υγείας, αν και οι πιο αδύναμοι συσχετισμοί παρατηρήθηκαν για την ατοπική δερματίτιδα και τον πυρετό με τη διπολική διαταραχή. Για οποιαδήποτε κατεύθυνση, υπήρχαν λίγα στοιχεία αιτιότητας. “Λίγες από τις παρατηρούμενες συσχετίσεις μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας επαναλήφθηκαν. Η αιτιώδης επίδραση που εντοπίσαμε φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη σε μέγεθος από αυτή που προτείνεται για παρατήρηση”. Αυτό αναφέρουν οι συγγραφείς σχετικά με τα πορίσματα της μελέτης. “Επομένως, η παρέμβαση για την πρόληψη εμφάνισης αλλεργικής νόσου είναι απίθανο να αποτρέψει άμεσα την εμφάνιση ψυχικής ασθένειας. Αλλά η μελλοντική εργασία θα πρέπει να στοχεύει στη διερεύνηση του εάν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αλλεργικής νόσου έχουν αιτιώδη επίδραση στην ψυχική υγεία (και αντίστροφα)”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αλλεργίες του φθινοπώρου συχνά προκαλούνται από το αμερικανικό φυτό αμβροσία και τη μούχλα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη δερματίτιδα και την πρόληψη

Εγκυμοσύνη: Ένα rollercoaster συναισθημάτων

Κίνδυνος στις υποδομές του Καναδά από την κλιματική αλλαγή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του locus coeruleus, ενός «μπλε σημείου» που συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι γίνονται προοδευτικά αϋπνικοί με την ηλικία. Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα θέτουν επίσης τις βάσεις για μελλοντικές μελέτες σχετικά με τη δραστηριότητα αυτού του μικρού πυρήνα κατά τη διάρκεια του ύπνου και τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην αϋπνία και στη σχέση μεταξύ ύπνου και νόσου Αλτσχάιμερ.

Συσχέτιση μεταξύ αυξημένων επιπέδων χημικών ουσιών και αυξημένου κινδύνου κατάθλιψης μετά τον τοκετό

Εκείνες που πληρούσαν τα κριτήρια για επιλόχεια κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ισπανόφωνες και από την περιοχή μελέτης του προγράμματος "Περιβαλλοντικές Επιδράσεις στα Αποτελέσματα της Παιδικής Υγείας" ECHO στο Πουέρτο Ρίκο, να έχουν αποκτήσει μικρότερη εκπαίδευση και σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες προγεννητικής κατάθλιψης.