ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλεργίες ψυχική υγεία: Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας

Αλλεργίες ψυχική υγεία: Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας

Αλλεργίες ψυχική υγεία: Σύμφωνα με μελέτη μεντελικής τυχαιοποίησης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας.

Η μεντελική τυχαιοποίηση δεν έδειξε αιτιώδη αποτελέσματα μεταξύ γενετικού κινδύνου για αλλεργικές ασθένειες και αυτοαναφερόμενη ψυχική υγεία. Πιθανότατα δεν υπάρχει αιτιώδης επίδραση της αλλεργικής νόσου στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 5 Οκτωβρίου στο Clinical & Experimental Allergy. Χρησιμοποιώντας MR, δεν ήταν εφικτό να αναπαραχθούν οι περισσότερες φαινοτυπικές συσχετίσεις μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας. Οποιεσδήποτε αιτιώδεις επιδράσεις εντοπίσθηκαν εξασθενήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τη φαινοτυπική συσχέτιση. Αυτό υποδηλώνει ότι η περισσότερη συννοσηρότητα που παρατηρείται κλινικά είναι απίθανο να είναι αιτιολογική.

Επιστημονικό υπόβαθρο

Η Ashley Budu-Aggrey, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ερευνητική συνεργάτιδα στην Ολοκληρωμένη Επιδημιολογική Μονάδα MRC (IEU). Η τρέχουσα έρευνά της περιλαμβάνει την εφαρμογή τεχνικών Mendelian Randomization για τη διερεύνηση αιτιωδών παραγόντων κινδύνου ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Συμμετέχει επίσης στην έρευνα με την κοινοπραξία έκζεμα EAGLE, η οποία στοχεύει στη χρήση εκζέματος και γενετικών δεδομένων για να βελτιώσει την κατανόησή μας για τις ασθένειες.

Μαζί με τους συνεργάτες της, χρησιμοποίησαν τυχαιοποίηση Mendelian (MR) ως μέθοδο. Το έκαναν για να διερευνήσουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ ατοπικής νόσου και φαινοτύπων ψυχικής υγείας. Οι ερευνητές βρήκαν ισχυρά στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ του φαινοτύπου της ευρείας αλλεργικής νόσου και των κάτωθι:

  • αυτοαναφερόμενη κατάθλιψη (λόγος πιθανότητας, 1.45)
  • άγχος (λόγος πιθανότητας, 1.25)
  • διπολική διαταραχή (λόγος πιθανότητας, 1.29)
  • νευρωτισμός (β = 0.38).

Παρόμοιες συσχετίσεις παρατηρήθηκαν για το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα και τον πυρετό με τους φαινοτύπους ψυχικής υγείας, αν και οι πιο αδύναμοι συσχετισμοί παρατηρήθηκαν για την ατοπική δερματίτιδα και τον πυρετό με τη διπολική διαταραχή. Για οποιαδήποτε κατεύθυνση, υπήρχαν λίγα στοιχεία αιτιότητας. “Λίγες από τις παρατηρούμενες συσχετίσεις μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας επαναλήφθηκαν. Η αιτιώδης επίδραση που εντοπίσαμε φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη σε μέγεθος από αυτή που προτείνεται για παρατήρηση”. Αυτό αναφέρουν οι συγγραφείς σχετικά με τα πορίσματα της μελέτης. “Επομένως, η παρέμβαση για την πρόληψη εμφάνισης αλλεργικής νόσου είναι απίθανο να αποτρέψει άμεσα την εμφάνιση ψυχικής ασθένειας. Αλλά η μελλοντική εργασία θα πρέπει να στοχεύει στη διερεύνηση του εάν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αλλεργικής νόσου έχουν αιτιώδη επίδραση στην ψυχική υγεία (και αντίστροφα)”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αλλεργίες του φθινοπώρου συχνά προκαλούνται από το αμερικανικό φυτό αμβροσία και τη μούχλα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη δερματίτιδα και την πρόληψη

Εγκυμοσύνη: Ένα rollercoaster συναισθημάτων

Κίνδυνος στις υποδομές του Καναδά από την κλιματική αλλαγή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

6 τρόποι που η θάλασσα ενισχύει την υγεία

Θάλασσα οφέλη υγεία: Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της θάλασσας και της διάθεσης των ανθρώπων, αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε μαγνήσιο, που ενισχύει το αίσθημα της χαλάρωσης, ηρεμίας και ευεξίας στους ανθρώπους.

Άσκηση και αυτοάνοσο νόσημα - Πώς να ξεκινήσετε

Αθλητισμός: Για πολλά άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, η μέτρια, χαμηλής έντασης άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αποφέρουν τεράστιο όφελος για την ποιότητα της ζωής τους. Ειδικότερα, η άσκηση ενισχύει τη σωματική σας ενέργεια. Η παραγωγή ενδορφινών είναι ένα φυσικό παυσίπονο. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους που επίσης συχνά συνοδεύουν τον χρόνιο πόνο.

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Μπρόκολο αμύγδαλο: Για να διασφαλίσετε στην καθημερινότητά σας την πρόσληψη σωστών τροφών όπως τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς καλό θα ήταν να βρείτε συνταγές που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα περιέχουν και συστατικά που θα σας αρέσουν ιδιαίτερα.

Αρτηριακή υπέρταση: Ένας σιωπηλός «δολοφόνος»

«Ζαλίζομαι», «άνοιξε η μύτη μου», «έχω νευροπίεση». Ή «έχω ανεβεί σκάλες/έχω αθληθεί και μετρώντας την πίεσή μου είδα ότι ήταν υψηλή». Ή «μέτρησα την πίεσή μου και ήταν 150/90, τι να κάνω;» Πολλές από αυτές τις κουβέντες ακούγονται και λέγονται καθημερινά σε σπίτια ή σε ιατρεία και το κοινό σε όλες είναι ότι τα άτομα που τις λένε τις πιστεύουν.

Σήμερα η Google τιμά με Doodle την πίτσα!

Google Doodle πίτσα: Την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.