ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλλεργία: Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης

Αλλεργία: Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης

Αλλεργία: Μια νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προσθήκη αντιισταμινικών σε μορφές οπιοειδών του δρόμου - και πώς μπορεί να κάνουν πιο πιθανή μια θανατηφόρα υπερβολική δόση.

Μια νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την προσθήκη αντιισταμινικών σε μορφές οπιοειδών του δρόμου – και πώς μπορεί να κάνουν πιο πιθανή μια θανατηφόρα υπερβολική δόση. Το κύριο φάρμακο εν λόγω είναι η διφαινυδραμίνη, που βρίσκεται συνήθως σε φάρμακα για την αλλεργία που δεν συνταγογραφούνται, όπως το Benadryl.

Φάρμακα για αλλεργία

Επειδή η χρήση οπιοειδών μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα σε άτομα που κάνουν κατάχρηση των φαρμάκων, η διφαινυδραμίνη συχνά αναμιγνύεται σε σκευάσματα του δρόμου για να περιορίσει αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο, η διφαινυδραμίνη είναι επίσης πολύ καταπραϋντική. Έτσι, όταν ένα άτομο κάνει υπερβολική δόση ενός οπιοειδούς, η προσθήκη διφαινυδραμίνης καθιστά το φάρμακο «διάσωσης» ναλοξόνη λιγότερο αποτελεσματικό, προειδοποιεί μια ομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, «σχεδόν το 15% των θανάτων από υπερβολική δόση κατά τη διάρκεια του 2019-2020 ήταν θετικοί στα αντιισταμινικά», ανέφεραν οι ερευνητές με επικεφαλής την Amanda Dinwiddie. Είναι στο Τμήμα Πρόληψης Υπερδοσολογίας του CDC στο Εθνικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Τραυματισμών. Η νέα μελέτη παρακολούθησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 43 πολιτείες για θανατηφόρες υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών για το 2019-2020.

«Ένας θάνατος ορίστηκε ως θετικός σε αντιισταμινικό εάν κάποιο αντιισταμινικό ανιχνεύτηκε στη μεταθανάτια τοξικολογία ή αναγραφόταν ως αιτία θανάτου στο πιστοποιητικό θανάτου», εξήγησαν οι ερευνητές. Από τους περισσότερους από 92.000 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών που καταγράφηκαν κατά την περίοδο της μελέτης, περισσότεροι από 13.500 ήταν θετικοί στα αντιισταμινικά (σχεδόν το 15%). Ένα υποσύνολο 3.345 θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων ανέφερε ένα αντιισταμινικό ως μερική αιτία θανάτου του θύματος.

«Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με θετικά αντιισταμινικά και αντιισταμινικά περιελάμβαναν τη διφαινυδραμίνη, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη ως φάρμακο για την αλλεργία και ως βοηθητικό ύπνου», σημείωσε η ομάδα του Dinwiddie. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση οπιοειδών – και όσοι βρίσκονται στον κύκλο τους – μπορεί να έχουν πρόσβαση στη ναλοξόνη σε περίπτωση υπερδοσολογίας, και συνήθως χρησιμοποιείται επίσης από ιατρούς που ανταποκρίνονται πρώτοι στη σκηνή.

Ωστόσο, «επειδή τα αντιισταμινικά δεν ανταποκρίνονται στη ναλοξόνη, οι υπερδοσολογίες οπιοειδών και αντιισταμινικών που συνυπάρχουν μπορεί να απαιτούν χορήγηση ναλοξόνης και άλλα μέτρα άμεσης ιατρικής απόκρισης για την πρόληψη του θανάτου», προειδοποίησαν οι ερευνητές του CDC. Εάν αυτή η επιπλέον βοήθεια δεν είναι διαθέσιμη, ο κίνδυνος θανατηφόρας υπερβολικής δόσης αυξάνεται.

Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να «καθοδηγούν τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από την απρόβλεπτη παράνομη παροχή ναρκωτικών και την εσκεμμένη ή ακούσια συνχρήση ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αντιισταμινικών και των οπιοειδών», ανέφερε η ερευνητική ομάδα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 14 Οκτωβρίου του περιοδικού CDC Morbidity and Mortality Weekly Report.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ετοιμαστείτε για τις φθινοπωρινές αλλεργίες

Γιατί χρειάζεται να βάλουμε το χαμομήλι στις διατροφικές μας συνήθειες;

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Αναισθησία Αναισθησιολόγοι - Δέκα ερωτήσεις με απαντήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα