ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Aλλεργία Φιστίκια: Ατιμετωπίζεται σε ορισμένα παιδιά που χρησιμοποιούν στοματική ανοσοθεραπεία

Aλλεργία Φιστίκια: Ατιμετωπίζεται σε ορισμένα παιδιά που χρησιμοποιούν στοματική ανοσοθεραπεία

Ενώ υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια, εγκρίνεται μόνο σε ηλικίες 4 ετών και άνω και προστατεύει από τυχαία έκθεση σε μικρές ποσότητες φιστικιών.

Aλλεργία Φιστίκια: Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει περίπου το 2% των παιδιών στις ΗΠΑ Εάν αντιμετωπιστούν αρκετά έγκαιρα, τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις αλλεργίες τους στα φιστίκια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό The Lancet, μια κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) διαπίστωσε ότι η χορήγηση από του στόματος ανοσοθεραπείας με φιστίκια σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών που έχουν υψηλή αλλεργία στα φιστίκια προκαλεί ύφεση αυτής της αλλεργίας στο ένα πέμπτο.

Οι συγγραφείς έδωσαν σε νήπια καθημερινά αυξανόμενες ποσότητες σκόνης πρωτεΐνης φιστικιού σε μια ομάδα νηπίων για 2,5 χρόνια.

Σχεδόν 150 παιδιά συμμετείχαν στη δοκιμή «IMPACT» σε πέντε ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα. Μόνο τα παιδιά που είχαν αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση μισού γραμμαρίου πρωτεΐνης φιστικιού ή λιγότερο ήταν επιλέξιμα να συμμετάσχουν στη μελέτη. Τους δόθηκαν δόσεις σκόνης φιστικιού αναμεμειγμένοες σε φαγητό ή μια εικονική σκόνη – από αλεύρι βρώμης. Τα παιδιά έτρωγαν σταδιακά κλιμακούμενες δόσεις έως και 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης φιστικιού σε μια περίοδο 30 εβδομάδων.

Για δύο επιπλέον χρόνια, τα παιδιά συνέχισαν στη συνέχεια να καταναλώνουν την ημερήσια δόση από αλεύρι από φιστίκια ή εικονικό φάρμακο. Κατόπιν αυτού, τα παιδιά έλαβαν σταδιακά αυξανόμενες δόσεις πρωτεΐνης φιστικιού έως αθροιστικά το μέγιστο των 5 γραμμαρίων, πριν σταματήσουν τη θεραπεία και αποφύγουν τα φιστίκια για μισό χρόνο.

Τέλος, τα παιδιά είχαν μια επανάληψη «food challenge» με 5 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού.

Η ύφεση ορίστηκε ως εκείνοι που μπορούσαν να φάνε 5 γραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού χωρίς να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση έξι μήνες μετά τη θεραπεία με ανοσοθεραπεία. Όσοι δεν είχαν αλλεργική αντίδραση αργότερα τους τάισαν 8 γραμμάρια φυστικοβούτυρο μια διαφορετική μέρα για να επιβεβαιώσουν ότι μπορούσαν να φάνε φιστίκια χωρίς να εμφανίσουν αντίδραση.

Στο τέλος της θεραπείας, το 71% όσων έλαβαν τη σκόνη φυστικιού μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο 16 φιστικιών.

Έξι μήνες αργότερα, το 21% μπορούσε ακόμα.

Στην ομάδα σύγκρισης εικονικής σκόνης, το 2% μπορούσε να ανεχθεί 16 φιστίκια στο τέλος της θεραπείας και έξι μήνες αργότερα.

Τα περισσότερα από τα παιδιά είχαν αντίδραση κατά τη διάρκεια της θεραπείας, κυρίως ήπια έως μέτρια. Μερικοί στην ομάδα των φιστικιών χρειάστηκαν θεραπεία με EpiPen. Σε ένα δελτίο τύπου, το NIH είπε ότι όσοι ξεκίνησαν τη διαδικασία με χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ειδικά για το φιστίκι ήταν πιο πιθανό να επιτύχουν ύφεση. “Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης Ε ειδικά για το φιστίκι στην αρχή της δοκιμής και ότι ήταν νεότεροι προέβλεπαν εάν ένα παιδί θα επιτύχει ύφεση.

Σε μια ανάλυση που έγινε αφού οι ερευνητές μπορούσαν να δουν τα δεδομένα της μελέτης, βρήκαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ ηλικία κατά την έναρξη της δοκιμής και ύφεση, με το 71% των παιδιών ηλικίας 1 έτους, το 35% των παιδιών ηλικίας 2 ετών και το 19% των παιδιών ηλικίας 3 ετών να παρουσιάζουν ύφεση», εξήγησε ο οργανισμός.

Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει περίπου το 2% των παιδιών των ΗΠΑ ή σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω.

“Τα αποτελέσματα ορόσημο της δοκιμής IMPACT υποδηλώνουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στην πρώιμη παιδική ηλικία για να προκληθεί ύφεση της αλλεργίας στα φιστίκια μέσω της στοματικής ανοσοθεραπείας”, δήλωσε ο Δρ. Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). ), αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα της μελέτης θα ενημερώσουν την ανάπτυξη τρόπων θεραπείας που μειώνουν το βάρος της αλλεργίας στα φιστίκια στα παιδιά».

Η NIAID χρηματοδότησε τη δοκιμή. Ενώ υπάρχει θεραπεία για τις αλλεργίες στα φιστίκια, εγκρίνεται μόνο σε ηλικίες 4 ετών και άνω και προστατεύει από τυχαία έκθεση σε μικρές ποσότητες φιστικιών.

Τα παιδιά πρέπει ακόμα να αποφεύγουν να τρώνε τους ξηρούς καρπούς και να έχουν μαζί τους ένα EpiPen ή άλλο φάρμακο για αλλεργικές αντιδράσεις.

Όταν τα παιδιά σταματήσουν να λαμβάνουν τη θεραπεία, η προστασία σταματά. Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αλλεργιών στα φιστίκια, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν ενθαρρύνει τους γονείς να ταΐζουν τα μωρά με τροφές που περιέχουν φιστίκια από νωρίς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών αλλεργικών κρίσεων και η πιο κοινή τροφική αλλεργία σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Ποια είναι η πιο συχνή διατροφική αλλεργία

Αυγά και φυστίκια στη διατροφή των μωρών μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών

Αλλεργίες που προκαλούν το νικέλιο και το λατέξ

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στις τροφές

Τα τρόφιμα που μας ανακουφίζουν από τις αλλεργίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Για απόπειρα «εκφοβισμού και τρομοκράτησης» της κοινής γνώμης με την ευλογιά των πιθήκων από τα media διαμαρτύρονται οι Γερμανοί παιδίατροι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Παιδιάτρων σημειώνει επίσης ότι «τα δεδομένα από την Αφρική δεν μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στις τοπικές συνθήκες στην Ευρώπη λόγω της κακής γενικής κατάστασης της υγείας στη Μαύρη ήπειρο».

Ο νόμος και η ιατρική δεοντολογία δεν παρουσιάζουν μια ξεκάθαρη λύση για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου από ψυχιάτρους

Είναι ο ασθενής πρόθυμος να επικοινωνήσει με την αστυνομία και να παραδεχτεί το έγκλημα ή να εξουσιοδοτήσει τον ψυχίατρο να το κάνει;

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την ψυχική υγεία ατόμων παχυσαρκία-Μελέτη

Αθλητισμός: Οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Affective Disorders εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με παχυσαρκία και ποικίλου αριθμού χρόνιων ασθενειών. 

Έλλειψη υποστήριξης στον χώρο εργασίας για τις εμμηπαυσιακές γυναίκες

Εμμηνόπαυση: Το 10% των γυναικών έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω της εμμηνόπαυσης. Η μεγαλύτερη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για γυναίκες στην εμμηνόπαυση υποδηλώνει ότι απαιτείται άμεση δράση.