ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλκοόλ: Πώς το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό;

Αλκοόλ: Πώς το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό;

Αλκοόλ: Για τους νεαρούς ενήλικες, η μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια μελέτη.

Για τους νεαρούς ενήλικες, η μέτρια έως μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 2 Νοεμβρίου στο Neurology.

Επικίνδυνη η κατανάλωση αλκοόλ

Ο Jae-wook Chung, M.D., από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ στη Νότια Κορέα, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας για 1.536.668 άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών που υποβλήθηκαν σε τέσσερις διαδοχικές ετήσιες εξετάσεις υγείας μεταξύ 2009 και 2012 για να εξετάσουν την συσχέτιση μεταξύ της σωρευτικής επιβάρυνσης με αλκοόλ και του κινδύνου για εγκεφαλικό. Η αθροιστική βαθμολογία επιβάρυνσης αλκοόλ για μέτρια έως βαριά κατανάλωση αλκοόλ αξιολογήθηκε με την ανάθεση βαθμολογίας 1 για κατανάλωση αλκοόλ ≥105 g/εβδομάδα στην εξέταση υγείας και υπολογίζοντας το άθροισμα των τεσσάρων ετών.

Συνολικά, 3.153 συμμετέχοντες υπέστησαν ένα περιστατικό εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης έξι ετών (ποσοστό επίπτωσης, 0,37 ανά 1.000 άτομα-έτη). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με βαθμολογίες επιβάρυνσης με αλκοόλ 2, 3 και 4 είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνα με βαθμολογία 0 (αναλογίες κινδύνου, 1,19, 1,22 και 1,23, αντίστοιχα) μετά από πολυμεταβλητή προσαρμογή. Η θετική σχέση δόσης οφειλόταν κυρίως σε αιμορραγικό και όχι ισχαιμικό εγκεφαλικό. Οι υψηλές βαθμολογίες επιβάρυνσης αλκοόλ συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (αναλογίες κινδύνου, 1,30, 1,42 και 1,36 για βαθμολογίες 2, 3 και 4, αντίστοιχα, έναντι 0).

«Αν μπορούσαμε να αποτρέψουμε το εγκεφαλικό σε νεαρούς ενήλικες μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ, αυτό θα μπορούσε να έχει δυνητικά σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των ατόμων και στη συνολική επιβάρυνση του εγκεφαλικού στην κοινωνία», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς σε δήλωση. Ένας συγγραφέας αποκάλυψε οικονομικούς δεσμούς με τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να αλλάξετε τον τρόπο που ζωής σας

Πώς ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό;

Μπορεί να οφείλονται οι νευρολογικές διαταραχές στις περιβαλλοντικές τοξίνες;

Πώς το εγκεφαλικό βλάπτει τον εγκέφαλο ενός βρέφους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης