Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ακραία Ζέστη: Αποκαλύψεις επιστημόνων για τους τρόπους που μπορεί να διαμορφώσει τη ζωή μας

Ακραία Ζέστη: Αποκαλύψεις επιστημόνων για τους τρόπους που μπορεί να διαμορφώσει τη ζωή μας

Μια άλλη ανάλυση των βαθμολογιών του τεστ αξιολόγησης PSAT για εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς τη βοήθεια κλιματισμού, «κάθε αύξηση 1° F στη θερμοκρασία του σχολικού έτους μειώνει την ποσότητα που μαθαίνεται εκείνη τη χρονιά κατά ένα τοις εκατό. "

Ακραία Ζέστη: Εάν υποφέρετε από άλλη μια βαρετή ημέρα αυτόν τον Ιούλιο, οι επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης μπορεί να φαίνονται οδυνηρά εμφανείς. Αλλά οι επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες ξεπερνούν κατά πολύ τον ιδρώτα, την αφυδάτωση ή τη θερμοπληξία. «Υπάρχουν πολλά άλλα αποτελέσματα που έχει αρχίσει να αποκαλύπτει η επιστήμη και τα οποία είναι προβληματικά», δήλωσε ο Δρ Μάθιου Στρέχλοου, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Στάνφορντ. Τέτοιες επιπτώσεις έχουν κερδίσει περισσότερη προσοχή καθώς τα κύματα καύσωνα εμφανίζονται πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο, με το 2023 να σηματοδοτεί επίσημα την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί στον κόσμο. Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τους τρόπους με τους οποίους η υπερβολική ζέστη μπορεί να διαμορφώσει τη ζωή μας, ορίστε τι αποκαλύπτουν ορισμένες από τις έρευνές τους.

Βία

Στην Καλιφόρνια, ερευνητές που εξέτασαν τα πιστοποιητικά θανάτου διαπίστωσαν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας από ανθρωποκτονίες. Μια ανάλυση της βίας με όπλα σε 100 πόλεις διαπίστωσε ότι σχεδόν το 7% των πυροβολισμών αποδίδονταν σε υψηλότερες από τις τυπικές θερμοκρασίες σε διαφορετικές πόλεις -ένα ποσοστό που ανερχόταν σε σχεδόν 8.000 πυροβολισμούς- και ότι «ακόμα και οι μέτρια υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο πυροβολισμών». Οι επιστήμονες έχουν επίσης συνδέσει τα κύματα καύσωνα με την ενδοοικογενειακή βία. Και στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέθηκαν με αύξηση των σεξουαλικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού τις επόμενες μέρες, ανακάλυψαν ερευνητές σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Αυτοκτονία

Η αυτοκτονία έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερες θερμοκρασίες: Στην Καλιφόρνια, η ίδια ομάδα ερευνητών που εξέτασαν τα πιστοποιητικά θανάτου και βρήκαν υψηλότερες πιθανότητες ανθρωποκτονίας σε υψηλότερες θερμοκρασίες κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η αυτοκτονία αυξήθηκε με τη ζέστη. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που εξέτασαν τους θανάτους στο Τορόντο και ο Τζάκσον, ανακάλυψαν ότι «οι θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες συνδέονται με αυξανόμενα σύνολα αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του έτους»—τόσο που τελικά οι μελετητές μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν εβδομάδες υψηλότερου κινδύνου για «πιο εστιασμένες προσπάθειες πρόληψης», κατέληξαν. Στις φυλακές της Λουιζιάνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερβολική ζέστη συσχετίστηκε με 30% αύξηση του ποσοστού περιστατικών «αυτοκτονίας»: άνθρωποι τίθενται υπό παρακολούθηση επειδή ένας υπάλληλος της φυλακής πιστεύει ότι κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν. Αυτό δεν ήταν περίεργο για έναν από τους ερευνητές που περνούσε χρόνο σε αυτές τις φυλακές. «Εάν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου πραγματικά δεν έχετε καταφύγιο [από την υπερβολική ζέστη] και απλά δεν μπορείτε να ξεφύγετε, τότε νομίζω ότι θα μπορούσε πολύ εύλογα να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ένα οριακό σημείο», δήλωσε ο David Cloud, τώρα διευθυντής της έρευνας για το Amend, ένα πρόγραμμα δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο που επικεντρώνεται στις φυλακές.

Γέννηση

Τα κύματα καύσωνα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης γέννησης μωρών, καθώς και θνησιγένειας. Στην Καλιφόρνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μωρά ήταν πιο πιθανό να γεννηθούν πριν συμπληρώσουν το τέλος του χρόνου, εάν οι μητέρες τους ξεπεράσουν ένα «επεισόδιο ακραίας ζέστης» την τελευταία εβδομάδα της κύησης. «Η ζέστη λειτουργεί σαν έναυσμα για πρόωρους τοκετούς», δήλωσε ο Tarik Benmarhnia, περιβαλλοντικός επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του UC San Diego. Ο Benmarhnia είπε ότι οι επιστήμονες έχουν προτείνει αρκετούς πιθανούς μηχανισμούς πίσω από αυτό το αποτέλεσμα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της υπερβολικής θερμότητας στη ροή του αίματος στον πλακούντα, της φλεγμονώδους απόκρισης και της αφυδάτωσης. Η υπερβολική ζέστη έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εγκύων ασθενών να υποφέρουν από καταστάσεις όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης, ανακάλυψαν ερευνητές. Και μετά τη γέννηση ενός μωρού, είπε ο Στρέχλοου, «δεν είναι ξεκάθαρο αν η υπερβολική ζέστη μειώνει την πραγματική παραγωγή μητρικού γάλακτος ή αν απλώς η αφυδάτωση» προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά είναι σαφές ότι όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υπερβολική ζέστη και δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέτρα ψύξης, αναφέρουν ότι «ο θηλασμός υποφέρει».

Άλλα προβλήματα υγείας

«Η θερμότητα καταπονεί κάθε χρόνια ασθένεια που μελετάμε», δήλωσε ο Δρ. Aaron Bernstein, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας στο CDC. «Έτσι, εάν έχετε καρδιακή νόσο ή διαβήτη ή ακόμη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ζέστη μπορεί να παίξει ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων αυτών των ασθενειών». Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, για παράδειγμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι από το 2008 έως το 2019, περισσότεροι από 1.600 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ετησίως σχετίζονταν με υπερβολική ζέστη. Ο Στρέχλοου είπε ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια σειρά από απειλές για την υγεία είναι πιο συχνή εν μέσω ακραίας ζέστης, συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής ανακοπής, των καρδιακών προσβολών και των ισχαιμικών εγκεφαλικών – εκείνων που προκαλούνται από την απόφραξη της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια επεισοδίων ακραίας ζέστης, «τα παιδιά αντιμετωπίζουν περισσότερα επείγοντα περιστατικά υγείας και χρειάζονται περισσότερες νοσηλείες». Σε γενικές γραμμές, είπε, όσο περισσότερο διαρκούν αυτές οι εστίες καύσωνα, τόσο χειρότερες είναι οι επιπτώσεις τους, καθώς κάθε μέρα υπερβολικής ζέστης προκαλεί περισσότερα προβλήματα από την προηγούμενη.

Σχολική επίδοση

Έχει βρεθεί ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές πηγαίνουν στις εξετάσεις. Μια ανάλυση των εξετάσεων αποχώρησης από το λύκειο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η λήψη του τεστ σε μια πιο ζεστή μέρα – 90 βαθμών Φαρενάιτ αντί 72 μοίρες – οδήγησε σε 2,5% χαμηλότερες πιθανότητες να αποφοιτήσει εγκαίρως από το λύκειο. Οι ερευνητές που εξέτασαν πώς κάνουν οι μαθητές στα τεστ διαπίστωσαν ότι «ακόμη και αν είναι πιο ζεστό αμέσως πριν από αυτές τις δοκιμές, μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή τους», δήλωσε ο Bernstein του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας. «Και αν αυτά τα τεστ συνδέονται με την εισαγωγή στο κολέγιο ή την αποφοίτηση από το λύκειο… αυτό μπορεί να έχει δια βίου αποτελέσματα». Μια άλλη ανάλυση των βαθμολογιών του τεστ αξιολόγησης PSAT για εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς τη βοήθεια κλιματισμού, «κάθε αύξηση 1° F στη θερμοκρασία του σχολικού έτους μειώνει την ποσότητα που μαθαίνεται εκείνη τη χρονιά κατά ένα τοις εκατό. “

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η υψηλή θερμοκρασία να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» κάνει τους τουρίστες επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Πώς ο καύσωνας επιδρά στην ψυχική υγεία 

ΠΟΥ: Η κλιματική κρίση δημιουργεί μια κρίση υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις μεγαλύτερη απειλή προς τις γυναίκες από τον καρκίνο;

Καρδιά καρκίνος: Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία, τόσο οι καρδιακές παθήσεις όσο και ο καρκίνος αποτελούν σημαντικές ανησυχίες. Ωστόσο, για τις γυναίκες, οι καρδιακές παθήσεις

Γιατί νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά

Έλξη χαρακτηριστικά: Γιατί νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά: Το φαινόμενο του να νιώθουμε έλξη για άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά με τον εαυτό μας είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και πολύπλευρο. Αυτή η έλξη μπορεί να αναλυθεί μέσω διαφόρων ψυχολογικών,

Απελευθέρωση από την καταστασιακή κατάθλιψη και πρακτικές συμβουλές για ανάκαμψη

Κατάθλιψη ανάκαμψη: Η καταθλιπτική κατάθλιψη, επίσης γνωστή ως διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται ως απάντηση σε έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα ή αλλαγή ζωής

Μπορούν τα ακανόνιστα μοτίβα ύπνου να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια;

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ασυνεπή μοτίβα ύπνου μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και οι αναδυόμενες έρευνες υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ κακών συνηθειών ύπνου και υγείας των νεφρών.

Close Icon