ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αϊτή: Η χολέρα κατακλύζει τη χώρα, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται εν μέσω κρίσης

Αϊτή: Η χολέρα κατακλύζει τη χώρα, καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται εν μέσω κρίσης

Η αυξανόμενη ζήτηση για βοήθεια συμπιέζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλους, καθώς αγωνίζονται να φροντίσουν ασθενείς με περιορισμένα καύσιμα. "Είναι ένας εφιάλτης για τον πληθυσμό, αλλά και για εμάς", δήλωσε ο Jean-Marc Biquet, συντονιστής έργου της οργάνωσης. "Έχουμε άλλες δύο εβδομάδες καυσίμων".

Αϊτή: Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, άνθρωποι στην Αϊτή πεθαίνουν από χολέρα, εγείροντας ανησυχίες για ένα σενάριο που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και αναβιώνοντας μνήμες από μια επιδημία που σκότωσε σχεδόν 10.000 ανθρώπους πριν από μια δεκαετία. Ο ιδρώτας μαζεύτηκε στα μέτωπα του προσωπικού σε ένα κέντρο θεραπείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, όπου φτάνουν περίπου 100 ασθενείς κάθε μέρα και τουλάχιστον 20 έχουν πεθάνει. Οικογένειες συνέχισαν να σπεύδουν αυτή την εβδομάδα με τους αγαπημένους τους, μερικές φορές σέρνοντας τα κουτσά τους σώματα στην κατάμεστη εξωτερική κλινική, όπου η μυρωδιά των αποβλήτων γέμιζε τον αέρα. Δεκάδες ασθενείς κάθονταν σε λευκούς κουβάδες ή ξάπλωναν σε φορεία, καθώς οι γραμμές ορού έτρεχαν σε σακούλες με υγρά ενυδάτωσης που έλαμπαν στον ήλιο. Μέχρι στιγμής αυτό τον  μήνα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περίπου 1.800 ασθενείς στα τέσσερα κέντρα τους στο Πορτ-ο-Πρενς.

Άνθρωποι μέσα σε ένα αυτοκίνητο που πάσχουν από συμπτώματα χολέρας φτάνουν στην πόρτα μιας κλινικής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θεραπεία στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022. Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, άνθρωποι στην Αϊτή πεθαίνουν από χολέρα, εγείροντας ανησυχίες για ένα σενάριο που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και αναβιώνοντας μνήμες από μια επιδημία που σκότωσε σχεδόν 10.000 ανθρώπους πριν από μια δεκαετία. Σε ολόκληρη την Αϊτή, πολλοί ασθενείς πεθαίνουν επειδή λένε ότι δεν είναι σε θέση να φτάσουν εγκαίρως σε νοσοκομείο, λένε αξιωματούχοι του τομέα της υγείας. Η έξαρση της βίας των συμμοριών έχει καταστήσει ανασφαλή την έξοδο των ανθρώπων από τις κοινότητές τους και η έλλειψη καυσίμων έχει κλείσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα βενζινάδικα και άλλες βασικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών παροχής νερού.

Η χολέρα είναι ένα βακτήριο που αρρωσταίνει τους ανθρώπους που καταπίνουν μολυσμένο φαγητό ή νερό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό εμετό και διάρροια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στο θάνατο. Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση της Αϊτής με τη χολέρα συνέβη πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εισήγαγαν τα βακτήρια στον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας μέσω της απορροής λυμάτων στη βάση τους. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι πέθαναν και χιλιάδες άλλοι αρρώστησαν. Τα κρούσματα τελικά μειώθηκαν σε σημείο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμενόταν να κηρύξει την Αϊτή ελεύθερη από χολέρα φέτος.

Αλλά στις 2 Οκτωβρίου, οι αξιωματούχοι της Αϊτής ανακοίνωσαν ότι η χολέρα είχε επιστρέψει. Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 40 θάνατοι και 1.700 ύποπτα κρούσματα, αλλά οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ιδίως στις πολυσύχναστες και ανθυγιεινές παραγκουπόλεις και στα κυβερνητικά καταφύγια όπου ζουν χιλιάδες Αϊτινοί. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη καυσίμων και νερού, η οποία άρχισε να εξαντλείται τον περασμένο μήνα, όταν μια από τις ισχυρότερες συμμορίες της Αϊτής περικύκλωσε έναν βασικό τερματικό σταθμό καυσίμων και απαίτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ariel Henry. Πρατήρια καυσίμων και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ύδρευσης, έκλεισαν, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να βασίζονται σε μη επεξεργασμένο νερό.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών αποτελούν τα μισά από τα κρούσματα χολέρας στην Αϊτή, σύμφωνα με τη UNICEF, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι οι αυξανόμενες περιπτώσεις σοβαρού υποσιτισμού καθιστούν επίσης τα παιδιά πιο ευάλωτα στην ασθένεια. Η φτώχεια της Αϊτής έχει επίσης επιδεινώσει την κατάσταση. “Όταν δεν μπορείς να πάρεις ασφαλές πόσιμο νερό από τη βρύση του σπιτιού σου, όταν δεν έχεις σαπούνι ή ταμπλέτες καθαρισμού νερού και δεν έχεις πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μπορεί να μην επιβιώσεις από τη χολέρα ή άλλες ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό”, δήλωσε ο Bruno Maes, εκπρόσωπος της UNICEF στην Αϊτή.

Η αυξανόμενη ζήτηση για βοήθεια συμπιέζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλους, καθώς αγωνίζονται να φροντίσουν ασθενείς με περιορισμένα καύσιμα. “Είναι ένας εφιάλτης για τον πληθυσμό, αλλά και για εμάς”, δήλωσε ο Jean-Marc Biquet, συντονιστής έργου της οργάνωσης. “Έχουμε άλλες δύο εβδομάδες καυσίμων”. Η ζωή έχει παραλύσει για πολλούς Αϊτινούς, συμπεριλαμβανομένης της Enfant, καθώς θρηνεί τον θάνατο του γιου της. Θέλει να τον θάψει στη νότια παράκτια γενέτειρά της, το Les Cayes, αλλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις 55.000 gourdes (430 δολάρια) που θα κόστιζε η μεταφορά της σορού του. Στη συνέχεια η Enfant σιώπησε και κοίταξε στο βάθος καθώς συνέχισε να κάθεται δίπλα στο σώμα του γιου της – πολύ ζαλισμένη, όπως είπε, για να σηκωθεί.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη καυσίμων και νερού, η οποία άρχισε να εξαντλείται τον περασμένο μήνα, όταν μια από τις ισχυρότερες συμμορίες της Αϊτής περικύκλωσε έναν βασικό τερματικό σταθμό καυσίμων και απαίτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Ariel Henry. Πρατήρια καυσίμων και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ύδρευσης, έκλεισαν, αναγκάζοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να βασίζονται σε μη επεξεργασμένο νερό. Η φτώχεια της Αϊτής έχει επίσης επιδεινώσει την κατάσταση. Η αυξανόμενη ζήτηση για βοήθεια συμπιέζει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλους, καθώς αγωνίζονται να φροντίσουν ασθενείς με περιορισμένα καύσιμα. “Είναι ένας εφιάλτης για τον πληθυσμό, αλλά και για εμάς”, δήλωσε ο Jean-Marc Biquet, συντονιστής έργου της οργάνωσης. “Έχουμε άλλες δύο εβδομάδες καυσίμων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στην Αϊτή επιστρέφει αιφνιδιαστικά η χολέρα, καθώς ο αποκλεισμός συμμοριών προκαλεί έλλειψη πόσιμου νερού

Η Αϊτή χάνει τη μάχη κατά της χολέρας

Αϊτή:επιδημία χολέρας με κίνδυνο να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.