ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αφροαμερικανοί ΗΠΑ: Εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα

Αφροαμερικανοί ΗΠΑ: Εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα

Αφροαμερικανοί ΗΠΑ: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η συγκεκριμένη φυλετική ομάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Οι Αφροαμερικανοί πλήττονται από παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Τα έντονα κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία και το χαμηλό εισόδημα ευθύνονται γι’ αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, είναι ο σκληρότερος δολοφόνος των Αμερικανών. Είναι μάλιστα γνωστό ότι επιβάλλει έναν δυσανάλογο αντίκτυπο στους Αφροαμερικανούς. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Επικεντρώθηκε σε παράγοντες κινδύνου για ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. 

Πού έγκειται η διαφορά

Η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία. Αυτός ο όρος αναφέρεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ζωής των ανθρώπων και τον αντίκτυπό του στην υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, η υγιεινή διατροφή και άσκηση μπορεί να κάνουν καλό στην καρδιά. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε μια πολυάσχολη μέρα. Στη μελέτη οι ερευνητές έλαβαν υπόψη ορισμένους από αυτούς τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες: 

  • μορφωτικό επίπεδο 
  • εισόδημα
  • αν είχαν σπίτι
  • αν είχαν ασφάλιση υγείας & τακτικό πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Αποδείχθηκε ότι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν πολύ στην εξήγηση γιατί οι Αφροαμερικανοί αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που ανιχνεύει τις ανισότητες υγείας του έθνους σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως ο δομικός ρατσισμός. Πρέπει να αναγνωριστεί ως “θεμελιώδης αιτία επίμονων ανισοτήτων υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες”. Οι φυλετικές ανισότητες στην υγεία ξεκινούν με πράγματα τόσο θεμελιώδη όσο οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες, η διατροφή, η σταθερή στέγαση και η μεταφορά.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ 1999 και 2018, οι Αμερικανοί είδαν αύξηση ορισμένων παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξήθηκε από το 30% στο 42%, ενώ το ποσοστό του διαβήτη αυξήθηκε από το 8% στο σχεδόν 13%. Εν τω μεταξύ, τα μέσα επίπεδα αρτηριακής πίεσης διατηρήθηκαν αρκετά σταθερά, ενώ τα επίπεδα σακχάρου αυξήθηκαν. Και μέχρι το 2018, οι Αφροαμερικανοί είχαν, κατά μέσο όρο, 8% πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στα επόμενα 10 χρόνια (με βάση τους παράγοντες κινδύνου). Το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε περίπου 6% μεταξύ των λευκών Αμερικανών.

Ακόμη και η ερώτηση των ανθρώπων για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη δεν αποκαλύπτει ολόκληρη την ιστορία. Η ποιότητα αυτής της φροντίδας είναι κρίσιμης σημασίας, όπως το εάν οι πάροχοι και οι ασθενείς επικοινωνούν καλά μεταξύ τους. Αν θέλουμε να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού, πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτούς τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες. Εξάλλου, δεν αρκεί να συμβουλεύουν οι ιατροί απλώς στους ασθενείς να τρώνε καλύτερα και να ασκούνται. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες μορφές άσκησης ενδείκνυνται για την καρδιακή υγεία-Πόσο συχνά

29 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τις Καρδιακές Παθήσεις

Γιατί η άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς σας

Όταν η γιόγκα γίνεται το μέσο για μια καλύτερη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε

Άμυλο διατροφή: Πολλά επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ξηροί οργασμοί

Ξηρός οργασμός: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο. Μερικές φορές είναι προσωρινός κι άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιος ή και μόνιμος. Οι ίδιοι οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν ανησυχία για την υγεία, αλλά το υποκείμενο ζήτημα που τους προκαλεί μπορεί να απαιτεί θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Βασικά οφέλη που αποκομίζετε από το πιλάτες

Αθλητισμός: Η εστίαση στην ενδυνάμωση του κορμού, τη σωστή ευθυγράμμιση και τη σύνδεση σώματος-μυαλού κάνουν το Pilates προσβάσιμο σε όλους. Με χιλιάδες πιθανές ασκήσεις και τροποποιήσεις, οι προπονήσεις Pilates μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές σας ανάγκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 4.000 ανέργους άνω των 30 με μισθό έως 933 ευρώ

ΟΑΕΔ: Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.