ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αδενοειδίτιδα παιδιά: Οι αιτίες, οι κίνδυνοι, τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Αδενοειδίτιδα παιδιά: Οι αιτίες, οι κίνδυνοι, τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Αδενοειδίτιδα παιδιά: Η αδενοειδίτιδα είναι μια κοινή πάθηση υγείας στα παιδιά που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

Η αδενοειδίτιδα είναι μια κοινή πάθηση υγείας στα παιδιά που μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα. Εδώ είναι τα σημεία, οι κίνδυνοι, τα συμπτώματα και η θεραπεία που σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια. Η αδενοειδίτιδα είναι ένα θέμα υγείας που επηρεάζει τα παιδιά και εμφανίζεται όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις στις αμυγδαλές, που είναι ιστοί που βρίσκονται πίσω από τη μύτη και πάνω από το λαιμό, φλεγμονώνονται. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων, αλλεργιών ή ερεθισμού από το οξύ του στομάχου λόγω λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης (LPR). Οι τυπικές ενδείξεις της αδενοειδίτιδας περιλαμβάνουν ροχαλητό, στοματική αναπνοή, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού, μειωμένη ακοή, προβλήματα με την αναπνοή, σκασμένα χείλη, καταρροή και δυσοσμία του στόματος.

Ποιος κινδυνεύει;
Η αδενοειδίτιδα συμβαίνει όταν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις μολυνθούν. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις υπάρχουν σε παιδιά από την ηλικία των 2 ετών και γίνονται μικρότεροι μέχρι τα 8. Αν όμως οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις παραμείνουν πρησμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα παιδιά που τρέφονται με μπιμπερό, θηλάζουν ξαπλωμένα, έχουν λοιμώξεις της μύτης ή του λαιμού ή υποφέρουν από αλλεργίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αδενοειδίτιδα.

Συμπτώματα αδενοειδίτιδας
Τα αδενοειδή μολύνονται συχνότερα στα παιδιά επειδή τείνουν να συρρικνώνονται καθώς μεγαλώνουν. Μερικά συμπτώματα της αδενοειδίτιδας περιλαμβάνουν βουλωμένη ή βουλωμένη μύτη, ροχαλητό, δυσκολία στην αναπνοή κατά τον ύπνο, ξηροστομία, πόνο στο αυτί ή λοιμώξεις, πρησμένους αδένες στον αυχένα και προβλήματα ακοής.

Διάγνωση αδενοειδίτιδας
Για τη διάγνωση της αδενοειδίτιδας, ο γιατρός του παιδιού σας θα εξετάσει τη μύτη, τα αυτιά, το στόμα και το λαιμό του. Αυτή η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ενός φωτισμένου οργάνου για να κοιτάξετε μέσα στη μύτη και το λαιμό. Ο γιατρός θα ελέγξει για τυχόν σημάδια φλεγμονής, ερυθρότητας ή διόγκωσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Θα ψάξουν επίσης για τυχόν άλλα συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή ή μολύνσεις αυτιών. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ακτινογραφία των ρινικών οδών και του λαιμού. Η ακτινογραφία θα δείξει τον βαθμό μεγέθυνσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων και τυχόν απόφραξη του ρινικού αεραγωγού. Μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας για την αδενοειδίτιδα του παιδιού σας.

Θεραπεία αδενοειδίτιδας
Εάν η αδενοειδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές. Μερικές από αυτές τις επιπλοκές περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ακοή, ξηροστομία που μπορεί να προκαλέσει οδοντικές κοιλότητες, ομιλία με ρινικό τόνο και ανάπτυξη μιας κατάστασης που ονομάζεται “αδενοειδής όψη”. Το αδενοειδές πρόσωπο είναι μια πάθηση στα παιδιά όπου έχουν ανοιχτό στόμα μαζί με στενή μύτη, κοντό άνω χείλος, στενή υπερώα, ψηλό υπερώιο θόλο και οδοντικό συνωστισμό.

Συνήθως, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις συρρικνώνονται όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 8 ετών. Ωστόσο, η άσκηση καλής υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. Εάν ένα παιδί έχει ήπια συμπτώματα αδενοειδίτιδας, συνήθως αρκεί η υποστηρικτική θεραπεία. Ωστόσο, εάν ο γιατρός υποψιαστεί μια βακτηριακή λοίμωξη, το παιδί θα χρειαστεί να πάρει αντιβιοτικά και να χρησιμοποιήσει ρινικά σπρέι για να μειώσει το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Εάν το φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα, το παιδί μπορεί να χρειαστεί μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται αδενοειδεκτομή για την αφαίρεση των μεγεθυσμένων αδενοειδών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αφαίρεση αμυγδαλών βελτιώνει τον ύπνο των παιδιών

Κρεατάκια: Τί είναι και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

Χειρουργική αντιμετώπιση του ροχαλητού

Τι είναι τα αδενοειδή και πότε πρέπει να αφαιρεθούν;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.