Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γενικές Ειδήσεις

Λιγνάδης καταγγελίες: Εισαγγελική έρευνα για την εμπλοκή δομών με ανήλικους πρόσφυγες

Λιγνάδης καταγγελίες: Εισαγγελική έρευνα για την εμπλοκή δομών με ανήλικους πρόσφυγες

Λιγνάδης καταγγελίες: Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρο του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως, για καταγγελλόμενα περιστατικά σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων κατά την περίοδο 2017-2018. Αντικείμενο της έρευνας θα είναι τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προωθούνταν από ΜΚΟ για θεατρικά μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Κατά πληροφορίες, υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων, και πλέον ερευνάται συνολικά η δράση των ΜΚΟ.

Το πρωί, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης Ειρήνη Αγαπηδάκη κατέθεσε υπόμνημα στην στην εισαγγελία Πρωτοδικών με το οποίο ζητούσε να διερευνηθούν οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με αυτά αφορούν την περίοδο 2017-18.

«Ήρθα σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών για να ζητήσω την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που προκύπτουν από πρόσφατα δημοσιεύματα και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν πρέπει να μείνει τίποτε στο σκοτάδι, χωρίς διερεύνηση» δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη.

Σοκαριστικές μαρτυρίες και φόβοι για σκοτεινό κύκλωμα

Πολύ πέρα από τo πλαίσιο ενός ελληνικού #metoo φαίνεται πως φτάνουν οι αποκαλύψειςγια τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη καθώς οι κατηγορίες με τις οποίες «δέθηκε» το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είναι εξαιρετικά βαριές καθώς αφορούν σε ειδεχθή εγκλήματα.

Όπως μάλιστα προκύπτει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το Σάββατο σε βάρος του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός, επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Δηλαδή έναν τρόπο δράσης στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού .

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.
  • Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας, να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Ανοικτές πληγές, ανοικτές υποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος παραμένει από το Σάββατο το βράδυ στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, εστιάζουν σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που έχουν τελεστεί το 2010 και το 2015. Τις πράξεις αυτές επιβεβαιώνουν τρεις τουλάχιστον μαρτυρικές καταθέσεις ενώ υπάρχουν καταθέσεις και από άλλα θύματα του φερόμενου ως δράστη, οι πράξεις σε βάρος των οποίων έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης πολλών ετών.

Μία από τις πλέον επιβαρυντικές για τον σκηνοθέτη μαρτυρίες προέρχεται από μία γυναίκα, η οποία έδωσε πολύωρη κατάθεση και σύμφωνα με τον Alpha έβλεπε συχνά ανήλικα αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται. «Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα, κάποια άλλα έρχονταν», κατέθεσε επίσης η γυναίκα που εκείνη την περίοδο ήταν 19 ετών, σύμφωνα με τον Alpha.

Η γυναίκα κατέθεσε ότι τρομοκρατήθηκε για τη ζωή της και κράτησε το στόμα της κλειστό. Έναν χρόνο αργότερα σταμάτησε να συναντάει τον σκηνοθέτη. «Το 2016 του είπα “θα πάω στην αστυνομία και θα σε δώσω”. Μου απάντησε: “Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Με βιασμό κτά συρροή κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Λινά Μενδώνη: O Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος

Κατηγορηματική διάψευση μέσω του δικηγόρου κ. Νίκου Γεωργουλέα για όσα περιρρέουν για το πρόσωπο του κ. Δημήτρη Λιγνάδη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι γιατροί Τιμούρ και Εβρέν σώζουν την ζωή του κυρίου Τζιχάν

Bahar 17/7: Η Μπαχάρ αντιμετωπίζει αυστηρή επίπληξη για τα περιστατικά που συνέβησαν με τον επιχειρηματία, καθώς και για άλλα λάθη που έχει διαπράξει λόγω της απειρίας της από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και σήμερα

Καιρός 17/7: Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά και τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ορεινά κυρίως της βορειοδυτικής χώρας.

Close Icon