Γενικές Ειδήσεις

Απόκριες : Εσύ ξέρεις την ιστορία τους

Απόκριες : Εσύ ξέρεις την ιστορία τους

Απόκριες : Μία από τις αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων είναι αυτή των αποκριών, ωστόσο γνωρίζεται τις ρίζες και εξέλιξή της στα χρόνια??? Εμείς με βάση το άρθρο σας παραθέτουμε την ιστορία τους.

Οι Απόκριες είναι μια γιορτή που ξετρελένει μικρούς και μεγάλους επειδή είναι συνδεδεμένη με κέφι, ξεγνοιασιά , χορό τραγούδι και πολύ ελευθερία. Επίσης το γεγονός ότι σου επιτρέπει   για κάποιες ώρες να  μπορείς  να μπεις σε έναν άλλο ρόλο είναι που την κάνει άκρως μαγική.
Όμως ξέρατε που έχει τις ρίζες της αυτή η γιορτή;
Οι Απόκριες προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα αφού ήταν συνυφασμένες με λατρευτικές παγανιστικές  εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στον θεό του Κρασιού και διασκέδασης τον Διόνυσο.
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνταν στα Ανθεστήρια μυστήρια που λάμβαναν χώρα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη και το κοινό στοιχείο με το σήμερα πέρα από τον μήνα διεξαγωγής ήταν και οι σατυρικές μεταμφιέσεις οι οποίες στην Αρχαία Αθήνα επιτυγχάνονταν με στολές από δέρματα ζώων, ξύλινα προσωπεία και πήλινες μάσκες δεν ήταν λίγοι και οι σάτυροι που επέλεγαν να βάψουν το πρόσωπο τους χρησιμοποιώντας το κατακάθι του κρασιού και να φορέσουν στο κεφάλι τους στεφάνι από Κισσό προκειμένου να τιμήσουν τον θεό Διόνυσο.
Κατά την διάρκεια των γιορτών συνήθιζαν να εκτελούν και κάποια δρώμενα εκ των οποίων μερικά από αυτά ήταν η διεξαγωγή του γάμου του θεού με την βασίλισσα, αγώνες οινοποιίας και τα κλασσικά διάφορα πειράγματα σε περαστικούς.

Το παραπάνω έθιμο είχε τόσο βαριές ρίζες που αντί να φθίνει με το πέρασμα των αιώνων αυτό έγινε όλο και πιο δυνατό και ακόμα και στην περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αντί να αποδυναμωθεί μεταδόθηκε και σε αλλά μέρη του κόσμου. Στις μέρες μας πλέον είναι μια γιορτή όπως όλες και διασώζουμε και τηρούμε πολλά από τα τότε έθιμα .
Τέλος οι Απόκριες των αρχαίων Ελλήνων ήταν συνδεδεμένες και με την μεταφορά της ψυχής στον πάνω κόσμο εκείνη την χρονική περίοδο και γι αυτό τον λόγο όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας επέλεγαν να ξεχυθούν στον δρόμο μεταμφιεσμένοι κάνοντας φασαρία επειδή πίστευαν ότι η ψύχη ανεβαίνει και μπορεί να πάρει μαζί της κατά την κατάβαση της στον Άδη οποία ψύχη από το οικείο περιβάλλον της αναγνωρίσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απόκριες 2019: Το παραδοσιακό γλέντι στου Φιλοπάππου

Ιδανική δίαιτα για τις Απόκριες!

Απόκριες: εντυπωσιακό μακιγιάζ για να μην κρυφτείτε πίσω από την μάσκα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα