Γενικές Ειδήσεις

22 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

22 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

22 Σεπτεμβρίου: Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στοχεύει να απομακρύνει τη ζέστη από τον πλανήτη για μία μόνο μέρα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να εξαρτώνται λιγότερο από τα αυτοκίνητά τους και να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις. 

Από τότε που το πρώτο όχημα βγήκε στους δρόμους το 1886, ο κόσμος είχε μια σχέση αγάπης-μίσους με το αυτοκίνητο. Σήμερα, με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μηχανοκίνητα οχήματα στους δρόμους σε όλο τον κόσμο, μερικές φορές φαίνεται σαν να μην μπορούμε να ξεφύγουμε από τη ρύπανση, τον θόρυβο και τον κίνδυνο που παράγουν. Μια μέρα το χρόνο αφιερώνεται στην προσπάθεια αποφυγής χρήσης αυτοκινήτων και ποδηλασίας, περπάτημα ή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στοχεύει να απομακρύνει τη ζέστη από τον πλανήτη για μία μόνο μέρα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να εξαρτώνται λιγότερο από τα αυτοκίνητά τους και να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις. 

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όλοι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τα οχήματά μας αυτήν την ημερομηνία. Αν και τα αυτοκίνητα είναι βολικά και προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, συνεισφέρουν επίσης σε επικίνδυνη ποσότητα ρύπανσης, επομένως συνιστάται ανεπιφύλακτα να έχετε μια ημέρα άδειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι εξαιρετική για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις ανησυχίες και τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών.

Για να κατανοήσουμε γιατί η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι τόσο σημαντική, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και πώς συμβάλλουν τα οχήματα σε αυτό. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αναφέρεται στην παρουσία ξένων ουσιών στον αέρα που δεν προορίζονται να υπάρχουν. Μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας συγκεκριμένων ακαθαρσιών που διαφορετικά θα μας προκαλούσαν βλάβη.

Όταν καίγεται βενζίνη από ένα όχημα, εκπέμπονται ρύποι. Οι αναθυμιάσεις της βενζίνης θα διαφύγουν στον αέρα. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν αντλούμε βενζίνη στις δεξαμενές καυσίμων μας. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι ρύπων που προέρχονται από οχήματα. Αυτό περιλαμβάνει τα σωματίδια, τα οποία είναι μικρές ποσότητες ξένων ουσιών. Όταν βρίσκονται στον αέρα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους πνεύμονες των ανθρώπων, καθώς συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ομίχλη. Έχετε επίσης οξείδια του αζώτου, τα οποία σχηματίζονται όταν καίγεται το καύσιμο λόγω του οξυγόνου και του αζώτου που αντιδρούν με το ένα και το άλλο. Υδρογονάνθρακες εκπέμπονται επίσης από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου. Αυτή είναι μια τοξική ένωση άνθρακα και υδρογόνου.

Τέλος, αυτό που πιθανότατα γνωρίζετε ήδη είναι το μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό εκπέμπεται όταν ο άνθρακας στο καύσιμο δεν καίγεται πλήρως. Όταν τα λαμβάνετε όλα αυτά υπόψη, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί θα ήταν ωφέλιμο να υπάρχει τουλάχιστον μία ημέρα το χρόνο όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι επίσης ευεργετική όσον αφορά την προώθηση άλλων τρόπων μεταφοράς, όπως το ποδήλατο. Τα ποδήλατα παρέχουν ένα πλήθος πλεονεκτημάτων που πολλοί μπορεί να μην σκέφτονται όταν σκέφτονται αρχικά την αγορά τους. Πρώτα και κύρια, είναι προφανώς ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι παραμένετε υγιείς και συμμετέχετε σε κάποια άσκηση. Αυτό είναι κάτι που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στις μέρες μας, επειδή οι περισσότερες δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από το να καθόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και να παίζουμε σε βιντεοπαιχνίδια.

Αντίθετα, αλλάζοντας το αυτοκίνητό σας με ποδήλατο όταν ταξιδεύετε στη δουλειά, για παράδειγμα, θα είστε σε θέση να προσθέσετε λίγη άσκηση και καθαρό αέρα στη ρουτίνα σας. Θα το κάνετε αυτό χωρίς να επηρεάσετε το πρόγραμμά σας ή να χρειαστεί να βρείτε περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα. Η άσκηση δεν είναι το μόνο όφελος που μπορεί να βρει κανείς με το ποδήλατο. Τα παιδιά, για παράδειγμα, θα αναπτύξουν επίσης βασικούς τομείς δεξιοτήτων όπως ο συντονισμός, η ισορροπία και η συγκέντρωση. Επιπλέον, θα διαπιστώσετε επίσης ότι το παιδί σας θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όσο καλύτερα ανέβει στο ποδήλατό του. Αυτό είναι υπέροχο γιατί η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που πρέπει να αναπτύξουν τα παιδιά από νεαρή ηλικία. Είναι επίσης κάτι που θα κουβαλήσουν μαζί τους σε άλλα στοιχεία της ζωής τους, όπως το να κάνουν φίλους, να εργαστούν στο σχολείο και να δοκιμάσουν νέες προκλήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να επηρεάσει η ατμοσφαιρική ρύπανση την υγεία των εφήβων;

Εδώ είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική ζέστη

Κάθε χρόνο 5,5 εκατομ. θάνατοι παγκοσμίως σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα

Οι ρύποι στο έδαφος βλάπτουν την καρδιαγγειακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ιράν εντείνει τις συλλήψεις ακτιβιστών δημοσιογράφων

"Στοχοποιώντας δημοσιογράφους εν μέσω μεγάλης βίας μετά τον περιορισμό της πρόσβασης στο WhatsApp και το Instagram, οι ιρανικές αρχές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία κάλυψη των διαδηλώσεων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η σημερινή ημέρα ανήκει στην οικογένεια!

26 Σεπτεμβρίου: Η Εθνική Ημέρα Οικογένειας είναι μια εκδήλωση που έχει σκοπό να επιτρέψει στα αγαπημένα τους πρόσωπα να ξεκουραστούν από την καθημερινότητά τους και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί.

Παγκόσμια Ημέρα Κυνηγιού και Ψαρέματος

24 Σεπτεμβρίου: Η Εθνική Ημέρα Κυνηγιού και Ψαρέματος γιορτάζεται για να φέρει κοντά τους αθλητές και να απολαύσει την πλούσια παράδοσή τους στο κυνήγι, το ψάρεμα και τη σκοποβολή.

Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

23 Σεπτεμβρίου:Η Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών γιορτάζει όλες αυτές τις καταπληκτικές νοηματικές γλώσσες, αποτίοντας φόρο τιμής στην απίστευτη διαφορά που έχουν κάνει στους κωφούς σε όλο τον κόσμο και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για αυτούς.

Πώς θα είναι ο καιρός σήμερα 23 Σεπτεμβρίου;

Καιρός σήμερα: Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.