Επιχειρηματικά

90 χρόνια ελληνικό φάρμακο: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων

90 χρόνια ελληνικό φάρμακο: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων

90 χρόνια ελληνικό φάρμακο: "Παράγουμε το 70% των φαρμάκων στην Ευρώπη. Από τα 400 εργοστάσια, τα 45 είναι στην Ελλάδα, πρόκειται για το 10% του παραγωγικού ιστού."

Χτες η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανία διοργάνωσε μια λαμπρή επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ελληνικού φαρμάκου. Ανάμεσα στους ομιλητές, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στην πορεία των 90 ετών με τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το μέλλον της.

Αρχικά, ο κ. Τρύφων μίλησε για τον στόχο της αυτάρκειας και της αυτονομίας για τη χώρα: «Παράγουμε το 70% των φαρμάκων στην Ευρώπη. Από τα 400 εργοστάσια, τα 45 είναι στην Ελλάδα, πρόκειται για το 10% του παραγωγικού ιστού. Είμαστε ένας από τους πέντε πιο σημαντικούς παραγωγικούς ιστούς της Ευρώπης. Προσφέρουμε στη δημόσια υγεία. Θέλουμε η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια και αυτονομία στο φάρμακο, ισχυρή βιομηχανία και εθνική συνοχή».

Σε μια ανασκόπηση της περιόδου της πανδημίας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε πρόβλημα ως προς την επάρκεια των φαρμάκων. «Λειτουργούσαμε 24 ώρες το 24ωρο και καλύψαμε τις ανάγκες άνω των 3 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Στηρίξαμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με παρουσία σε 147 χώρες η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αύξησε, από την έναρξη της κρίσης, τις εξαγωγές της σε 182%.»

Όσο για τις μελλοντικές ανάγκες, μια νέα στρατηγική έχει οριοθετηθεί με ξεκάθαρους στόχους: «Με επαναπατρισμό του φαρμάκου (όχι εισαγωγή από τρίτες χώρες) και με παροχή κινήτρων. Από το 2019, με τη στήριξη της κυβέρνησης και κίνητρα όπως το επενδυτικό clawback, ξεκλειδώνει μια σειρά από επενδύσεις σε εταιρείες, που επενδύουν σε παραγωγή και σε έρευνα».

Με το βλέμμα στο μέλλον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει σημαντικά βήματα για βιωσιμότητα και ανάπτυξη μέσα από στοχευμένες επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Όπως τονίζει ο κ. Τρύφων: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Από 72 μονάδες παραγωγής πλέον θα έχουμε 104 και από 27 ερευνητικά κέντρα θα έχουμε 41. Δημιουργούμε εκκολαπτήρια προόδου για ερευνητές Πανεπιστημίων, για επαναπατρισμό επιστημόνων και για επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών Λυκείου, σε περιοχές που γίνονται εργοστάσια».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα

Σημαντικός ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Ινδίας

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με την ΠΕΦ

Μέσω επενδύσεων η αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και η κάλυψη των Ευρωπαίων ασθενών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Επιδίωξη του έργου για το Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό είναι η διάδοση – διάχυση – απόκτηση χρηματοοικονομικών γνώσεων, χρηματοοικονομικής παιδείας και η απόκτηση δεξιοτήτων σε σχέση με τα πιο πάνω.

zisto_alliws: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης από τη Pfizer Hellas για την Ατοπική Δερματίτιδα

Την νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Aτοπική Δερματίτιδα με κεντρικό μήνυμα #zisto_alliws  παρουσίασε η Pfizer Hellas. Η νέα εκστρατεία ενημέρωσης τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

Ελληνική HPV Εταιρεία - Ημέρα δράσης για την εξάλειψη καρκίνου τραχήλου μήτρας

Η πρωτοβουλία αναδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης, του εμβολιασμού, και των τακτικών εξετάσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Διάκριση της Servier Hellas στα HR Awards 2023

Τιμητική διάκριση για τη δέσμευσή της να προασπίζει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων της, εντός και εκτός του εργασιακού τους περιβάλλοντος, απέσπασε η Servier Hellas στα HR Awards 2023, λαμβάνοντας χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Excellence in Workplace Well-being» για την πρωτοβουλία «The COLONO45».