Συνέδρια

Ο ιός HIV, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C μπορούν να ανιχνευθούν από μία μόνο σταγόνα αίματος, σύμφωνα με μελέτη

Ο ιός HIV, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C μπορούν να ανιχνευθούν από μία μόνο σταγόνα αίματος, σύμφωνα με μελέτη

«Το τεστ αποξηραμένων κηλίδων αίματος είναι ιδανικό για μέρη όπου δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βελόνα για λόγους ασφαλείας ή όπου είναι λιγότερο πρακτικό. Αυτό περιλαμβάνει φυλακές, κέντρα απεξάρτησης από ναρκωτικά και καταφύγια αστέγων. «Είναι, επίσης, κατάλληλο για αναπτυσσόμενες χώρες ή μέρη όπου διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστραφεί ένα δείγμα αίματος προτού μεταφερθεί σε εργαστήριο που μπορεί να το αναλύσει.

Στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στην Κοπεγχάγη της Δανίας (15-18 Απριλίου) παρουσιάζονται δεδομένα για ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει HIV, ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C από μία μόνο σταγόνα αίματος. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως σκοτώνονται από ηπατίτιδα Β ή ηπατίτιδα C. 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με τον HIV ετησίως και 1,5 εκατομμύριο αποκτούν HIV. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει την εξάλειψη και των τριών ιών έως το 2030 μία από τις παγκόσμιες στρατηγικές για την υγεία, αλλά είναι απαραίτητες νέες δοκιμές εάν πρόκειται να μειωθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων.

Η πιο κοινή εξέταση για ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C και HIV περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος αίματος από μια φλέβα χρησιμοποιώντας μια βελόνα. Ενώ αυτή η μέθοδος λειτουργεί εξαιρετικά καλά, υπάρχει μια δυνητικά μεγάλη δεξαμενή των τριών συνθηκών σε μέρη όπου αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη. Αυτό μπορεί να είναι φυλακές, κέντρα απεξάρτησης από ναρκωτικά και καταφύγια αστέγων, όπου η λήψη δειγμάτων φλεβικού αίματος δεν είναι πάντα κατάλληλη ή σε χώρες όπου η αποστολή και η αποθήκευση δειγμάτων αίματος στο ψυγείο μπορεί να είναι δύσκολη. Εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τεστ αποξηραμένων κηλίδων αίματος, στις οποίες ελέγχεται ένα μόνο σημείο αίματος για νουκλεϊκό οξύ από τους τρεις ιούς. Ο κ. Stephen Nilsson-Møller και οι συνεργάτες του στο Τμήμα Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, στη Δανία επικύρωσαν (αξιολόγησαν) ένα τέτοιο τεστ. Για να γίνει η εξέταση, τρυπιέται το δάχτυλο του ατόμου, συλλέγονται μερικές κηλίδες αίματος σε διηθητικό χαρτί και αφήνονται να στεγνώσουν. Το Hologic Panther System -εξοπλισμός δοκιμών που βρίσκεται ευρέως σε εργαστήρια δημόσιας υγείας- χρησιμοποιεί στη συνέχεια μια τεχνική που ονομάζεται ενίσχυση μέσω μεταγραφής για να αναλύσει ένα από τα σημεία αίματος για γενετικό υλικό από τους τρεις ιούς.

 

Η ανάλυση έχει σχεδιαστεί για να γίνεται, και κανονικά, εκτελείται σε υγρά δείγματα πλάσματος ή ορού—όχι στα αποξηραμένα δείγματα που χρησιμοποιούνται εδώ. Είκοσι δείγματα με γνωστές ποσότητες HIV, ηπατίτιδας Β και ηπατίτιδας C αναλύθηκαν με τη μέθοδο της ξηρής κηλίδας αίματος (60 συνολικά) και οι ιοί ανιχνεύθηκαν σε όλα τα δείγματα. Το πλάσμα αραιώθηκε επίσης για να προσδιοριστεί το κατώτερο όριο ανίχνευσης. Αυτό έδειξε ότι ήταν δυνατός ο εντοπισμός των ιών σε επίπεδα που είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι συνήθως ανευρίσκονται σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν θεραπεία. Ο κ. Nilsson-Møller λέει: «Έχουμε δείξει ότι χρησιμοποιώντας τον υπάρχοντα νοσοκομειακό εξοπλισμό, είναι δυνατός ο εντοπισμός του HIV, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C από μία μόνο σταγόνα αίματος. «Το τεστ αποξηραμένων κηλίδων αίματος είναι ιδανικό για μέρη όπου δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βελόνα για λόγους ασφαλείας ή όπου είναι λιγότερο πρακτικό. Αυτό περιλαμβάνει φυλακές, κέντρα απεξάρτησης από ναρκωτικά και καταφύγια αστέγων. «Είναι, επίσης, κατάλληλο για αναπτυσσόμενες χώρες ή μέρη όπου διατρέχετε τον κίνδυνο να καταστραφεί ένα δείγμα αίματος προτού μεταφερθεί σε εργαστήριο που μπορεί να το αναλύσει. «Τα δείγματα αίματος πρέπει να αναλυθούν εντός έξι ωρών όταν διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ οι αποξηραμένες κηλίδες αίματος μπορούν να διαρκέσουν για εννέα μήνες χωρίς ψυγείο». Παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την "παρωδία" της μη θεραπευμένης ηπατίτιδας C

Κατακόρυφη πτώση των HIV tests στην πανδημία

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο HACRO CLINICAL TRIALS FORUM 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «HACRO CLINICAL TRIALS FORUM - Developments and Perspectives», το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Διεξαγωγής Κλινικών Μελετών Ελλάδας (HACRO), με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

25ο συνέδριο του ΜΙΤ για την παγκόσμια τεχνολογία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα - Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το MIT Global Startup Workshop (MIT GSW) (MIT Παγκόσμιο Εργαστήριο Νεοφυών Επιχειρήσεων) είναι ένα ετήσιο διήμερο συνέδριο που συγκεντρώνει επιχειρηματίες, φοιτητές, επενδυτές και βασικούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο και φιλοδοξεί να επιταχύνει το επιχειρηματικό οικοσύστημα μιας περιοχής υποδοχής.

"Αύξηση της ζήτησης για αντιιικά κορωνοϊού και για φάρμακα κατά της φυματίωσης" επισημαίνει ο Στυλιανός Λουκίδης

Σε ό,τι αφορά τη φυματίωση και τις ελλείψεις αντιφυματικών φαρμάκων, οι πνευμονολόγοι επισημαίνουν ότι δεν επαρκούν τα υπάρχοντα φάρμακα για προστασία του ευάλωτου πληθυσμού και ότι η διάθεσή τους στους ασθενείς γίνεται στην κυριολεξία «χάπι-χάπι», ενώ, στην πραγματικότητα οι ανάγκες είναι τριπλάσιες, ίσως και πενταπλάσιες από αυτές που βλέπουμε.

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ

6ο Συνέδριο Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ Φαρμακείο: Αύριο ένα νέο Επάγγελμα«Η υπεραξία του φαρμακείου στη νέα εποχή».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τοποθετήθηκε για την πανδημία κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα «Πανδημία & Επιστημονικές Προκλήσεις»

Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι η COVID-19 είναι μια απλή γριπούλα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την γρίπη Η1Ν1 του 2009.

40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο

Περισσότεροι από 2000 Οδοντίατροι από ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να παρακολουθήσουν το 40ο Επετειακό Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις  6 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2022, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

21ο Συνέδριο HealthWorld 1: The Healthcare System in the 4th Industrial Revolution Era

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει στις 5 και 6 Οκτωβρίου το 21ο Συνέδριο HealthWorld με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», στο Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.