Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιχειρηματικά

ΣΦΕΕ 8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χρειαζόμαστε ένα σταθερό και δυνατό οικοσύστημα

ΣΦΕΕ 8ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Χρειαζόμαστε ένα σταθερό και δυνατό οικοσύστημα

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για 8η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη 27 Απριλίου.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για 8η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη 27 Απριλίου, διοργανώνοντας τη συζήτηση με τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική και οι προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας». Στη συζήτηση συμμετείχε ο Πρέσβης της Δανίας στη χώρα μας Κλάους Χόλμ, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάς Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas Κώστας Παπαγιάννης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την επομένη της δημοσίευσης της πρότασης της ΕΕ για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες και πυλώνες που επιδιώκει η πρόταση της Ε.Ε. και την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί μετά από μια εικοσαετία το ευρωπαϊκό φαρμακευτικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η EFPIA στηρίζουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την παροχή ταχύτερης και πιο δίκαιης πρόσβασης στα φάρμακα, την αντιμετώπιση των ελλείψεων καθώς και την διασφάλιση ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική καινοτομία. Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής, η επιτάχυνση των εγκρίσεων και η μείωση της γραφειοκρατίας βρίσκονται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τόνισε πως η πρόταση της ΕΕ υπονομεύει στην πραγματικότητα την Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει στην πηγή τους τα προβλήματα που αφορούν στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.

  • Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε πως η προϋπόθεση επιπλέον προστασίας μόνο αν ένα φάρμακο είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη εντός 2 ετών στην ουσία  τιμωρεί την καινοτομία, αγνοώντας πως η συντριπτική πλειονότητα των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα είναι γνωστό ότι οφείλεται στο κανονιστικό πλαίσιο που έχει κάθε χώρα και στην πολιτική που ακολουθεί για τα φάρμακα.
  • Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάς Δημήτρης Αναγνωστάκης επεσήμανε πως η καινοτομία για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία είναι ζήτημα επιβίωσης, γιατί χωρίς καινοτομία δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα. Η χώρα μας είναι μέρος της Ε.Ε. και οι επενδύσεις στην Ευρώπη, επηρεάζουν και την Ελλάδα, για την οποία η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ευρώπη έχει επισκιαστεί από τις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει πλήρης αντιστροφή και ήδη μόνο το 22% των επενδύσεων γίνονται από την Ευρώπη, όταν οι μισές γίνονται από τις ΗΠΑ. Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσει η Ε.Ε. αν θα καινοτομήσει ή θα μείνει στάσιμη. Οφείλουμε, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο να λάβουμε υπόψη την υψηλή προστιθέμενη σε αξία που φέρνει το φάρμακο σε καινοτομία, με θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και σε μονάδες παραγωγής υψηλής καινοτομίας, και να δημιουργήσουμε τις πολιτικές αυτές που θα μας επιτρέψουν να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές δυνατότητες.

Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas υπογράμμισε ότι η νέα νομοθετική πρόταση περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία, ωστόσο, η πρόταση για μείωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της φαρμακευτικής στρατηγικής της Ε.Ε., καθώς δεν διευκολύνει την πρόσβαση και δεν υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του κλάδου των βιοεπιστημών. Η πνευματική ιδιοκτησία, τόνισε, αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η ιατρική καινοτομία. Ειδικότερα σημείωσε πως μια ανταγωνιστική καινοτόμος βιομηχανία ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευημερία και διασφαλίζοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας όσον αφορά την  ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα φάρμακα. Τόνισε επίσης πως προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη προπύργιο της βιομηχανίας γύρω από την Υγεία, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της και αυτό θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της νομοθετικής πρότασης.

Κοινή δέσμευση των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ και της EFPIA είναι η συνέχιση της συνεργασίας με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις Εθνικές Αρχές και όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα απαντά στις ανάγκες των ασθενών και των Εθνικών συστημάτων υγείας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση στην καινοτομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΦΕΕ: Αύξηση της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του RRF

3ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις στις 28 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη

Η φαρμακευτική νομοθεσία στην ΕΕ απειλεί να σαμποτάρει το καινοτόμο φάρμακο

Οι αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων ενέχουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια

Επιστολή ΣΦΕΕ-EFPIA στον Μητσοτάκη για την Ανταγωνιστικότητα & Μεταρρύθμιση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

NEO almora PLUS® ENERGY για ενέργεια και ενυδάτωση

Ένα νέο σκεύασμα για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας και τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού κυκλοφόρησε πρόσφατα η ΕLPEN, εμπλουτίζοντας την ήδη επιτυχημένη σειρά προϊόντων almora PLUS®. 

Για 7η συνεχή χρονιά η Servier Hellas ρωγός στην  ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την καίρια σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης μέσω του τακτικού ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και με αφορμή τη 17η Μαΐου, η οποία έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης, η Servier Hellas στηρίζει για ακόμη μία χρονιά την εκστρατεία #BecauseIsayso του Ομίλου Servier.

Vodafone Business και Osmos Hellas εγκαθιστούν έξυπνες εφαρμογές για την προληπτική συντήρηση 250 γεφυρών

Το Vodafone Business και η Osmos Hellas ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου “Έξυπνες Γέφυρες” που προκηρύχθηκε από το ΤΕΕ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0 με συνολική αξία 95,3 εκατ. ευρώ, 24μηνη διάρκεια σύμβασης και αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων για την παρακολούθηση των υποδομών σε 150 γέφυρες του οδικού […]

Πες το ΔΥΝΑΤΑ – Μίλα για τον Πόνο της Αξονικής Σπονδυλοαρθρίτιδας

ΠΕΣ ΤΟ ΔΥΝΑΤΑ. Μίλα για την Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα». Η AbbVie, η παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία, μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης προτρέπει τους ασθενείς, να κάνουν το πρώτο βήμα, να μιλήσουν για τη νόσο, για τα συμπτώματα και πώς αυτά επιβαρύνουν την ποιότητα της ζωής τους, εξαιτίας της δυσκαμψίας, του πόνου, της κόπωσης, του ελλιπούς ύπνου.

2η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non «Σύγχρονες Προκλήσεις και Εξελίξεις στην Πρόσβαση των Ασθενών στις Θεραπείες τους»

H Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) διοργανώνει τη 2η Εκπαιδευτική Ημερίδα Market Access for non - Market Access, με τίτλο «Σύγχρονες Προκλήσεις και Εξελίξεις στην Πρόσβαση των Ασθενών στις Θεραπείες τους» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο CROWNE PLAZA, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Διπλός μαραθώνιος από τους Παιδιάτρους Β. Ελλάδος για τα παιδιά της Μαδαγασκάρης

Διπλός… Μαραθώνιος από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος  για την εθελοντική ανθρωπιστική αποστολή στην Επισκοπή Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης

Close Icon