Επιχειρηματικά

Κορωνοϊός φάρμακο νέα: η βιασύνη κρύβει “παγίδες” λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός φάρμακο νέα: η βιασύνη κρύβει “παγίδες” λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊός φάρμακο νέα: Οι βιολογικές / φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αποδείξει το δυναμικό της καινοτομίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, ξεκινώντας περίπου 175 προγράμματα εμβολίων – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 σε κλινικές δοκιμές – και περισσότερες από 500 μελέτες θεραπείας με τις μισές σε κλινικό στάδιο. Ενώ αυτές οι προσπάθειες έχουν εγκριθεί σε μεγάλο βαθμό, το έργο επιστημόνων και ερευνητών έχει επίσης υποβληθεί σε έντονο έλεγχο, συχνά από άτομα και ιδρύματα που δεν γνωρίζουν τις πολυπλοκότητες της διαδικασίας ανάπτυξης φαρμάκων.

Σε περιόδους μη πανδημίας, οι εταιρείες φαρμάκων, οι προμηθευτές της βιομηχανίας και οι οργανισμοί υπηρεσιών συμβάσεων συζητούν πώς χρησιμοποιούν διαδικασίες, προϊόντα ή υπηρεσίες για να συντομεύσουν το χρόνο που απαιτείται για τη διάθεση ενός φαρμάκου στην αγορά. Ο τυπικός χρόνος αναμονής, που μετράται συχνά σε χρόνια, διαρκεί περισσότερο από ό, τι θα προτιμούσαν οι περισσότεροι ασθενείς και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα.

Η πρόοδος που σημειώθηκε στο εμβόλιο COVID-19 και στην ανάπτυξη της θεραπείας τους τελευταίους έξι μήνες είναι αξιοσημείωτη. Μια σημαντική δουλειά βρίσκεται στο δρόμο μπροστά για να συνεχίσει την έρευνα και την ανάπτυξη. Απαιτείται να συγκεντρώσει κανείς τα υλικά, τους πόρους και την ικανότητα παραγωγής των εμβολίων και των θεραπειών και να καθορίσει ένα δίκαιο σύστημα διανομής.

farmaka.jpg

 

Συζήτηση για την προμήθεια φαρμάκων

Η ποιότητα και η διαθεσιμότητα των API και άλλων συστατικών φαρμάκων, συζητήθηκε πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η κριτική της εξάρτησης των ΗΠΑ από την ξένη βιομηχανία αυξήθηκε καθώς εμφανίστηκε ο αντίκτυπος της πανδημίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας κυβερνητικές επενδύσεις σε έναν νεοσύστατο κατασκευαστή API (Phlow) και μια από τότε καθυστερημένη επένδυση στην Kodak Pharmaceuticals, καθώς και την Προεδρική Εκτελεστική Διάταξη του Αυγούστου 2020 που απαιτούσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αγοράσει βασικά φάρμακα από εγχώριους κατασκευαστές.

Οι προμηθευτές API έχουν εφαρμόσει νέες τεχνολογίες, λήψη αποφάσεων βάσει κινδύνου και αυξημένες επικοινωνίες πελατών για να διατηρήσουν μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Οι προσπάθειες περιγράφονται στην ενότητα ” Παρακολούθηση ποιότητας API κατά τη διάρκεια πανδημίας “. Παρά την μεγάλη πρόοδο και τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, οι επιστημονικές μελέτες απαιτούν χρόνο. Επαγγελματίες βιοφαρμάκων – εκπαιδευμένοι να εκτιμούν προσεκτικά τον κίνδυνο κατά τη λήψη αποφάσεων – προχωρούν σε επικίνδυνο έδαφος όταν επιτρέπουν σε εξωτερικούς παράγοντες να επηρεάζουν αποφάσεις που δεν υποστηρίζονται από δεδομένα.

farmaka2.jpg

Προηγουμένως, ο FDA είχε επικριθεί για την έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) για την υδροξυχλωροκίνη (αργότερα αποσύρθηκε). Πιο πρόσφατα, ο FDA εξέδωσε EUA για αναρρωτικό πλάσμα – παρά τις επιφυλάξεις από ιατρικούς εμπειρογνώμονες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας – μετά από σχόλια του Προέδρου ότι οι καθυστερήσεις έγκρισης είχαν πολιτικά κίνητρα. Οι ειλικρινείς εκτιμήσεις για τις πιθανές παγίδες που σχετίζονται με την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων μπορεί να είναι πικρά χάπια για όσους απαιτούν άμεσες απαντήσεις στην κατάποση. Ωστόσο, η υπομονή και η επιστήμη θα παρέχουν το καλύτερο φάρμακο για την καθοδήγηση αποτελεσματικών αποφάσεων σχετικά με την επιστροφή στην κανονική ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει τη διάγνωση στην ανάλυση αίματος

250.000 ασθενείς πάσχουν από ψωρίαση στην Ελλάδα

Μην αμελείς την θεραπεία σου για τον καρκίνο του προστάτη

'' Τηρούμε αποστάσεις…αλλά όχι από τον γιατρό μας '', είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί η Astellas Ελλάδος. Στόχος της εκστρατείας είναι η παρότρυνση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη να επισκεφθούν τον εξειδικευμένο γιατρό τους και να συνεχίσουν με συνέπεια τη θεραπεία τους.

Φέτος φέρσου έξυπνα - Εμβολιάσου έγκαιρα

Για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατανόηση  της αναγκαιότητας εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων αλλά και την χρήση μάσκας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης .

«Γράμματα από ένα καλύτερο μέλλον» : Νέα εκστρατεία για την πανδημία από την Novartis

«Γράμματα από ένα καλύτερο μέλλον» είναι το moto της νέας κοινωνικής εκστρατείας της Novartis Hellas για το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα .