Καινοτομία

Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτομία: Αισθητήρες αντοχής και “έξυπνες” μάσκες

Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτομία: Αισθητήρες αντοχής και “έξυπνες” μάσκες

Τρισδιάστατη εκτύπωση καινοτομία: Ερευνητές του University of Cambridge χρησιμοποίησαν τεχνικές 3D εκτύπωσης (additive manufacturing) για τη δημιουργία ηλεκτρονικών ινών- η καθεμιά 100 φορές πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα- δημιουργώντας αισθητήρες πέρα από τις δυνατότητες σημερινών αντίστοιχων συσκευών και υλικών. Η τεχνική εκτύπωσης ινών, η οποία παρουσιάστηκε στο Science Advances, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φορητών, wearable αναπνευστικών αισθητήρων. Οι αισθητήρες αυτοί είναι υψηλής ευαισθησίας, χαμηλού κόστους και μπορούν να εφαρμοστούν πχ σε κινητά τηλέφωνα για να συλλέγουν πληροφορίες για την αναπνοή, εικόνες και ήχους.

Ο Άντι Γουάνγκ, διδακτορικός από το τμήμα Μηχανολογίας του πανεπιστημίου, χρησιμοποίησε αισθητήρα ινών για να εξετάσει την ποσότητα υγρασίας από την αναπνοή που διέρρεε από τη μάσκα του, για συνθήκες αναπνοής όπως η κανονική αναπνοή, η γρήγορη αναπνοή και ο βήχας. Οι αισθητήρες αυτοί παρουσίασαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από άλλους συγκρίσιμους αισθητήρες που είναι εμπορικά διαθέσιμοι, ειδικά ως προς την παρακολούθηση της γρήγορης αναπνοής, που υποδεικνύει αναπνευστικά προβλήματα.

Αν και ο αισθητήρας αυτός δεν έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό σωματιδίων ιών- δεδομένου πως επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν πως ιικά σωματίδια όπως ο κορονοϊός μπορούν να μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων από την αναπνοή και αερολυμάτων- οι μετρήσεις ως προς την ποσότητα και την κατεύθυνση της υγρασίας από την αναπνοή που διαρρέει από διάφορα καλύμματα προσώπου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένδειξη σχετικά με τα «αδύναμα σημεία» αυτών των μέσω προστασίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες διαρροές από υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες προέρχονται από μπροστά, ειδικά κατά το βήξιμο, ενώ οι περισσότερες διαρροές από μάσκες Ν95 προέρχονται από πάνω και από τα πλευρά. Ωστόσο, και τα δύο είδη, όταν φοριούνται σωστά, βοηθούν στην αποδυνάμωση της ροής της εκπνοής.

Πέρα από τους αισθητήρες αναπνοής, η τεχνική εκτύπωσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βιοσυμβατών ινών παρόμοιων διαστάσεων με βιολογικά κύτταρα, που θα τους επιτρέπει να καθοδηγούν τις κινήσεις των κυττάρων και να «νιώθουν» τη δυναμική αυτή διαδικασία ως ηλεκτρικά σήματα. Επίσης, οι ίνες είναι τόσο μικροσκοπικές που είναι αόρατες στο γυμνό μάτι- οπότε όταν χρησιμοποιούνται για τη διασύνδεση μικρών ηλεκτρικών στοιχείων σε 3D, θα φάνταζε σαν τα ηλεκτρονικά να αιωρούνται στον αέρα. Οι ερευνητές επιδιώκουν την εξέλιξη αυτής της τεχνικής για μια σειρά πολυλειτουργικών αισθητήρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα διάσταση στις χειρουργικές επεμβάσεις με την τεχνητή νοημοσύνη

Η Amazon λανσάρει σύστημα πληρωμών μέσω... χεριού

Τρισδιάστατα εμφυτεύματα: Μηχανικοί συνδέουν εγκεφάλους με υπολογιστές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Για πολλούς, το ιδανικό Lip Look διαφέρει. Τα καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM® σμιλεύουν μοναδικά τα χείλη αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά κάθε γυναίκας. Το #1 brand παγκοσμίως στα fillers προσώπου με υαλουρονικό οξύ JUVÉDERM®  δημιουργεί αποτελεσματικά και ασφαλή προϊόντα με έμπνευση την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε γυναίκας.

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

Η κα. Δαμαλή αναφέρει πως «Οι νέοι θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες από ειδικούς που θα απαντούν και στις ερωτήσεις τους, ώστε να συλλέξουν οι ίδιοι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πορευτούν στην εφηβική αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους, έχοντας αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα άγχη και τους προβληματισμούς τους».

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.