Καινοτομία

Νέο πείραμα για κίνηση πρόσθετων μελών με το μυαλό

Νέο πείραμα για κίνηση πρόσθετων μελών με το μυαλό

Αν και τα προσθετικά μέλη έχουν μπει στη ζωή μας, το πρόβλημα που απασχολούσε μέχρι σήμερα την επιστημονική κοινότητα είναι πως θα καταφέρουν να τα κινούν οι ασθενείς με τη δύναμη του μυαλού τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ανθρώπους με παράλυση. Σε πρόσφατα πειράματα, οι επιστήμονες φαίνεται ότι το κατόρθωσαν.

Πλέον, μία γυναίκα με τετραπληγία, που συμμετείχε σε ένα από αυτά τα πειράματα είναι σε θέση να μετακινήσει με το μυαλό της τον προσθετικό βραχίονα που διαθέτει, σημειώνοντας 10 βαθμούς εγκεφαλικού ελέγχου.

Τα ευρήματα της έρευνας προέρχονται από τελευταίο πείραμα, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ της Ιατρικής Σχολής στην Πενσυλβάνια, και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Neural Engineering.

Η γυναίκα που έλαβε μέρος στη μελέτη είναι η 52χρονη Jan Scheuermann, τετραπληγικός και είχε διαγνωστεί με μια παραλλαγή νωτιαιοπαρεγκεφαλιδικής εκφύλισης.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η ομάδα εμφύτευσε χειρουργικά μικρά πλέγματα ηλεκτροδίων με 96 μικροσκοπικά σημεία επαφής το καθένα στις περιοχές του εγκεφάλου της Scheuermann , τα οποία – υπό κανονικές συνθήκες – ελέγχουν το δεξί της χέρι και την κίνηση του χεριού.

Τα αποτελέσματα από την πρώτη αυτή μελέτη – στην οποία η Scheurmann ήταν σε θέση να λυγίσει τον καρπό του προσθετικού χεριού της προς τα εμπρός και πίσω, να το μετακινήσει από τη μία πλευρά στην άλλη, να το περιστρέψει και να πιάνει αντικείμενα – αποδεικνύει εγκεφαλικό έλεγχο 7 βαθμών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet το 2012.

Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Andrew Schwartz, η Scheurmann ήταν σε θέση να έχει 10 βαθμούς εγκεφαλικού ελέγχου, η οποία μετακινεί πλέον το ρομποτικό χέρι σε διαφορετικές θέσεις, ενώ διαθέτει τον έλεγχο του καρπού και βραχίονα.

«Τα ευρήματα δείχνουν την κίνηση μπορεί να αποκατασταθεί σε ανθρώπους με παράλυση», συμπεραίνει ο καθηγητής Schwartz και οι συνεργάτες του, εξηγώντας ότι οι διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής (ΔΜΣ) «προσφέρουν τη δυνατότητα παράκαμψης των κατεστραμμένων ιστών με την αποκωδικοποίηση της πρόσθετης κίνησης και τον έλεγχο των βοηθητικών συσκευών» – όπως δρομείς υπολογιστή ή ρομποτικούς βραχίονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Allergan Aesthetics:Καινοτόμα προϊόντα αισθητικής ιατρικής JUVÉDERM®

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.