Καινοτομία

Εγκεφαλικός τραυματισμός: Νέα συσκευή τους εντοπίζει

Εγκεφαλικός τραυματισμός: Νέα συσκευή τους εντοπίζει

Νέα συσκευή για την ανίχνευση εγκεφαλικών τραυματισμών στο σημείο φροντίδας

Εγκεφαλικός τραυματισμός: Μια μέθοδος για την ανίχνευση εγκεφαλικών τραυματισμών στο σημείο φροντίδας έχει αναπτυχθεί από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Χρησιμοποιώντας χημικούς βιοδείκτες που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο αμέσως μετά τον τραυματισμό στο κεφάλι, οι ερευνητές είναι σε θέση να εντοπίσουν, πότε οι ασθενείς χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Αυτό εξοικονομεί χρόνο στην παροχή ζωτικής θεραπείας και βοηθά τους ασθενείς, ώστε να μην υποβάλλονται σε περιττές εξετάσεις όπου δεν έχει σημειωθεί τραυματισμός.

Η τεχνική αναπτύχθηκε από πολυεπιστημονική ομάδα ερευνητών στην ομάδα Advanced Nanomaterials, Structures and Applications (ANMSA) με επικεφαλής τον Dr. Goldberg Oppenheimer στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Μετά από μια μελέτη, η ομάδα ολοκλήρωσε τώρα το πρόγραμμα εμπορευματοποίησης Innovate UK, iCURE, για τον εντοπισμό διαδρομών εμπορευματοποίησης για την τεχνική, εντοπίζοντας πιθανούς συνεργάτες σε οκτώ χώρες.

Η μέθοδος λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια φασματοσκοπική τεχνική που ονομάζεται διασπορά επιφανείας Raman, στην οποία μια δέσμη φωτός πυροδοτείται στον βιοδείκτη. Ο βιοδείκτης, που λαμβάνεται από ένα δείγμα αίματος με καρφίτσα, εισάγεται σε ένα ειδικό οπτικό υγρό τσιπ, όπου το πλάσμα του αίματος διαχωρίζεται και ρέει πάνω από μια εξαιρετικά εξειδικευμένη επιφάνεια. Το φως προκαλεί τη δόνηση ή περιστροφή του βιοδείκτη και αυτή η κίνηση μπορεί να μετρηθεί, δίνοντας μια ακριβή ένδειξη του επιπέδου τραυματισμού που έχει συμβεί.

Για να παραχθεί το απαιτούμενο επίπεδο ακρίβειας, η δοκιμή πρέπει να είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, γρήγορη και συγκεκριμένη και εδώ είναι που έρχεται στο προσκήνιο η εμπειρογνωμοσύνη της Βιοϊατρικής Μηχανικής στον όμιλο ANMSA στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. Το «κλειδί» για την ευαισθησία είναι ο τρόπος με τον οποίο οι βιοδείκτες αλληλεπιδρούν με την επιφάνεια.

Η ομάδα ανέπτυξε μια πλατφόρμα χαμηλού κόστους, κατασκευασμένη από πολυμερές και καλυμμένη με λεπτή μεμβράνη χρυσού. Αυτή η δομή υποβάλλεται στη συνέχεια σε ένα ισχυρό ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο αναδιανέμει την μεμβράνη σε ένα διακριτικό σχέδιο, βελτιστοποιημένο ώστε να αντηχεί με τον σωστό τρόπο με τη δέσμη φωτός.

Ο Δρ Pola Goldberg Oppenheimer, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, εξηγεί: “Πρόκειται για μια σχετικά απλή και γρήγορη τεχνική που προσφέρει έναν χαμηλού κόστους, αλλά εξαιρετικά ακριβή τρόπο αξιολόγησης εγκεφαλικών τραυματισμών που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατός.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως η παχυσαρκία επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

Πώς προκαλείται το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Βάλτε "χρώμα" στη ζωή σας για να αποφύγετε την άνοια

Εργαστηριακά μοσχεύματα χόνδρου για εξατομικευμένη αποκατάσταση

Μόσχευμα ιστός άρθρωση: Μια διεπιστημονική ομάδα από την Columbia Engineering, το Columbia’s College of Dental Medicine and Department of Medicine, Louisiana State University, LaCell LLC και Obatala Sciences έχει πλέον βιο-μηχανικά μοσχεύματα ζωντανών οστών χόνδρου, που ταιριάζουν ακριβώς με τον παραλήπτη, τόσο βιολογικά όσο και ανατομικά. Η πιο πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική […]