αυτοφροντίδα

Ουρικό Οξύ: Φυσικοί τρόποι που βοηθούν στη μείωσή του

Ουρικό Οξύ: Φυσικοί τρόποι που βοηθούν στη μείωσή του

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, βιταμίνη Β-3 (νιασίνη), τα διουρητικά, φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φάρμακα χημειοθεραπείας. Εάν πρέπει να πάρετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα και έχετε υπερουριχαιμία, ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε μια καλή εναλλακτική λύση.

Ουρικό Οξύ: Η διατροφή, η άσκηση και άλλες υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνουν την ουρική αρθρίτιδα κι άλλες ασθένειες που προκαλούνται από υψηλό ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο προϊόν της πέψης των τροφών που περιέχουν πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένες τροφές όπως: ορισμένα κρέατα, σαρδέλες, αλλαντικά, μπύρα. Οι πουρίνες σχηματίζονται και διασπώνται επίσης στο σώμα μας.

Κανονικά, το σώμα φιλτράρει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών και των ούρων. Εάν καταναλώνουμε πάρα πολλές πουρίνες στη διατροφή μας ή εάν το σώμα μας δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το υποπροϊόν αρκετά γρήγορα, το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα.

Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος είναι γνωστό ως υπερουριχαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα και προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις που συσσωρεύουν κρυστάλλους ουρικού οξέος. Μπορεί επίσης να κάνει το αίμα και τα ούρα πολύ όξινα. Το ουρικό οξύ μπορεί να συγκεντρωθεί στο σώμα για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:

– διατροφή

– κληρονομικότητα

– παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος

– άγχος.

Ορισμένες διαταραχές της υγείας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος:

– νεφροπάθεια

– σακχαρώδης διαβήτης

– υποθυρεοειδισμός

– ορισμένοι τύποι καρκίνου ή χημειοθεραπεία

– ψωρίαση.

Πώς να μειώσουμε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα του ουρικού οξέως

Περιορίζουμε τρόφιμα πλούσια σε πουρίνη

Μπορείτε να περιορίσετε την πηγή ουρικού οξέος στη διατροφή σας. Τα πλούσια σε πουρίνη τρόφιμα περιλαμβάνουν ορισμένα είδη κρέατος, θαλασσινών και λαχανικών. Όλες αυτές οι τροφές εκλύουν ουρικό οξύ κατά την πέψη τους. Αποφύγετε ή μειώστε την πρόσληψη τροφών όπως: οργανικά κρέατα, χοιρινό κρέας, γαλοπούλα, ψάρια και οστρακοειδή, χτένια, αρνί, μοσχάρι, κουνουπίδι, μπιζέλια, αποξηραμένα φασόλια, μανιτάρια.

Αποφεύγουμε τη ζάχαρη

Ζαχαρούχα τρόφιμα

Ενώ το ουρικό οξύ συνδέεται συνήθως με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί επίσης να αποτελεί πιθανή αιτία. Τα πρόσθετα σάκχαρα στα τρόφιμα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λευκή ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η φρουκτόζη είναι ένας κύριος τύπος απλής ζάχαρης στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά αυτός ο τύπος ζάχαρης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για πρόσθετα σάκχαρα. Η κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων τροφίμων και λιγότερων συσκευασμένων τροφίμων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κόψετε τα σάκχαρα.

Ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά, τα αναψυκτικά, ακόμη και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων είναι συμπυκνωμένα με φρουκτόζη και γλυκόζη που περιέχουν ζάχαρη. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη περιέχει ένα μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης, συνήθως με 55% φρουκτόζη και 42% γλυκόζη.

Η φρουκτόζη σε χυμούς ή άλλα τρόφιμα απορροφάται ταχύτερα από τη ζάχαρη από τρόφιμα που έχουν φυσική σύσταση που πρέπει να διασπαστεί στο σώμα σας. Η ταχύτερη απορρόφηση των επεξεργασμένων σακχάρων ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οδηγεί επίσης σε υψηλότερες ποσότητες ουρικού οξέος. Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με φιλτραρισμένο νερό και smoothies πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πίνουμε περισσότερο νερό

Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά τους νεφρούς μας να ξεπλύνουν το ουρικό οξύ γρηγορότερα. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι κάθε μία ώρα για να σας υπενθυμίζει να πίνετε μερικές γουλιές.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας αφυδατώσει περισσότερο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νεφροί πρέπει πρώτα να φιλτράρουν τα προϊόντα που εμφανίζονται στο αίμα λόγω του αλκοόλ αντί του ουρικού οξέος και άλλων αποβλήτων. Ορισμένα είδη αλκοολούχων ποτών, όπως η μπύρα, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Εξισορροπούμε τα επίπεδα ινσουλίνης

Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας. Αυτό είναι σημαντικό ακόμη και αν δεν έχετε σακχαρώδη διαβήτη. Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματός τους. Αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για να μεταφέρει το σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρά σας, όπου μπορεί να τροφοδοτήσει κάθε σωματική λειτουργία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης οδηγεί σε περίσσεια ουρικού οξέος στο σώμα, καθώς και σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα άτομα με μια κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης μπορεί επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να ελέγξει τα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό σας εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, εάν υπάρχει υποψία αντίστασης στην ινσουλίνη.

Προσθέτουμε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα βοηθήσει το σώμα μας να απαλλαγεί από το ουρικό οξύ. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Τείνουν επίσης να αυξάνουν τον κορεσμό, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου υπερκατανάλωσης τροφής. Προσθέστε τουλάχιστον 5 έως 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα με τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, βρώμη, ξηρούς καρπούς και κριθάρι.

Ελέγχουμε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ασπιρίνη, βιταμίνη Β-3 (νιασίνη), τα διουρητικά, φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φάρμακα χημειοθεραπείας.

Εάν πρέπει να πάρετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα και έχετε υπερουριχαιμία, ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε μια καλή εναλλακτική λύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φλεγμονές : Τρόφιμα που της προκαλούν

Βότανα και χυμοί που διαλύουν το ουρικό οξύ

Σχέση ουρικού οξέως με στυτική λειτουργία

Ροφήματα που απογειώνουν το ουρικό οξύ

Ποια ποτά επιδεινώνουν την ουρική αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενεργειακή κρίση - Τέλος το σιδέρωμα, το καθημερινό ντους και το φαγητό στον φούρνο στη Βρετανία

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου των νοικοκυριών υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το 2021, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πόρταλ σύγκρισης τιμών Check24.

Χάντμπολ, τζάι αλάι και άλλες δραστηριότητες που καίνε πολλές θερμίδες

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό σκι, οι σκιέρ αντοχής πρέπει να βασίζονται στις δικές τους κινήσεις για να διασχίσουν το χιονισμένο έδαφος, το οποίο μερικές φορές περιλαμβάνει μια ανηφορική πεζοπορία.

Μελέτη δείχνει ότι η σωματική άσκηση ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να νοσήσετε με covid-19

«Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων από διάφορες μελέτες έχει δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να ρυθμίσει την πορεία της νόσου και να μειώσει την ανάπτυξη αρνητικών αποτελεσμάτων σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19».

Τρεις μαμάδες αποκαλύπτουν πώς ο πληθωρισμός τις ανάγκασε να κάνουν θυσίες στον τρόπο ζωής σήμερα

Σε απάντηση στην πρόσφατη υπογραφή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, η Μπάουμαν είπε το πρωί της Κυριακής ότι πιστεύει πως «η εκτύπωση και η δαπάνη περισσότερων χρημάτων δεν κάνει ποτέ τον πληθωρισμό καλύτερο».

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ για εξοικονόμηση δολαρίων

Εδώ, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές στις ΗΠΑ έχουν προσαρμόσει τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας, σύμφωνα με το αυξανόμενο κόστος της καθημερινής ζωής (50 τοις εκατό).

Το αντηλιακό βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και του καρκίνου του δέρματος:

Η Rigel προτείνει λοσιόν ψύξης που περιέχουν μενθόλη και 1% κρέμα υδροκορτιζόνης για τη θεραπεία της φλεγμονής καθώς και ασπιρίνη για τη θεραπεία τυχόν οιδήματος, ερυθρότητας ή ενόχλησης.