Διατροφή

Ουρικό Οξύ διατροφή: Τροφές που επιδεινώνουν τον πόνο

Ουρικό Οξύ διατροφή: Τροφές που επιδεινώνουν τον πόνο

Ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί βασανιστικά αργά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένει για μέρες ή και βδομάδες και συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση.

Ουρικό Οξύ: Αν οι τελευταίες σας εξετάσεις έδειξαν ανεβασμένο ουρικό οξύ, τότε σίγουρα ο γιατρός σας σας συμβούλεψε να προσέχετε τη διατροφή σας για να αποφύγετε τους ισχυρούς πόνους. Όταν το ουρικό οξύ στον οργανισμό είναι αυξημένο, κατάσταση γνωστή ως ουρική αρθρίτιδα, προκαλείται πόνος στις αρθρώσεις, ιδίως στην άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού.

Ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί βασανιστικά αργά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένει για μέρες ή και βδομάδες και συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση.

Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος που προκαλούν τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας είναι αποτέλεσμα της διάσπασης των πουρινών, χημικών ουσιών που βρίσκονται στο DNA. Η διάσπαση των πουρινών είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει κατά τον μεταβολισμό των κυττάρων αλλά και μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πουρίνες. Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να διαχειριστεί το ουρικό οξύ που παράγεται από τη διάσπαση των πουρινών, τότε εκδηλώνεται η ουρική αρθρίτιδα.

Δείτε τροφές και ποτά που προωθούν την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα, επιδεινώνοντας τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας.

  • Θαλασσινά: Αρκετά θαλασσινά, όπως οι γαρίδες και ο αστακός, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές μόνο ποσότητες και όχι πολύ συχνά.
  • Μπίρα: Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πουρίνες, ωστόσο η μπίρα έχει πολύ περισσότερες σε σχέση με τα καθαρά ποτά και το κρασί.

  • Αναψυκτικά και χυμοί φρούτων: Η φρουκτόζη, ο τύπος ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα αλλά και σε ορισμένα αναψυκτικά, είναι συχνά επιβαρυντική για όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Τα φρούτα ωστόσο δεν έχουν την ίδια αρνητική επίδραση, πιθανώς λόγω των φυτικών ινών που παρέχουν.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τόσο τα πρόχειρα γεύματα όσο και επεξεργασμένα προϊόντα, όπως τα λευκά μακαρόνια, τα μπισκότα και τα γλυκά, αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος κι έτσι συχνά πυροδοτούν μια επίπονη κρίση ουρικής αρθρίτιδας.
  • Σπαράγγια: Είναι από τα λίγα λαχανικά που πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα λόγω της ασυνήθιστα υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πουρίνες.
  • Κόκκινο κρέας: Όλες οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι πλούσιες σε πουρίνες. Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, όσοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας δύο φορές τη βδομάδα είναι 50% πιο πιθανό να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα σε σχέση με όσους περιορίζουν την κατανάλωση σε λιγότερο από μία φορά τον μήνα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος

Βότανα και χυμοί που διαλύουν το ουρικό οξύ

Ποια ποτά επιδεινώνουν την ουρική αρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κοτόπουλο Bali: Μια ινδονησιακή απόλαυση

Μια από τις καλύτερες συνταγές για το Iam Bali είναι ένα κλασικό και νόστιμο πιάτο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας για ινδονησιακές γεύσεις.

Ντομάτες: Σύμμαχος της πεπτικής σας υγείας

Ντομάτες: Η ντομάτα αποτελεί ένα εξαιρετικό λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης και της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.