Συνεντεύξεις

Αθ. Χαλαζωνίτης: Η λύση για τα νοσοκομεία είναι οι ΣΔΙΤ διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα

Αθ. Χαλαζωνίτης: Η λύση για τα νοσοκομεία είναι οι ΣΔΙΤ διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Για την πρωτοποριακή μέθοδο διαγνωστικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού που εφαρμόζεται στο Τμήμα Απεικόνισης Μαστού στο Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» αλλά και για τον μελλοντικό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού καθώς και για την μορφή λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, μιλάει στο Healthweb o Δρ Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, στο Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα” μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Κύριε Χαλαζωνίτη ας ξεκινήσουμε από το πρόβλημα για να φτάσουμε στην λύση. Ποιες περιπτώσεις γυναικών σας δυσκολεύουν στην διάγνωση ;

Το πρώτο πρόβλημα που μας δυσκολεύει αφορά κυρίως στις γυναίκες που έχουν πυκνό, η εξαιρετικά πυκνό μαστό και ως εκ τούτου είναι δυνατόν να κρυφτούν «βλάβες» και τελικά να χαθούν από την διάγνωση. Αυτό το θέμα είναι τόσο έντονο και σημαντικό που στην Αμερική π.χ, δημιουργήθηκε ένας σύλλογος γυναικών με πυκνό μαστό ο οποίος λέγεται «Are you dense ?».

Με ποια αφορμή δημιουργήθηκε ο σύλλογος «Are you dense?»

Η Αμερικανίδα ιατρός Nancy Cappello, ενώ είχε κάνει μαστογραφία με αρνητικά για κακοήθεια αποτελέσματα, τελικά ένα χρόνο μετά διαγνώσθηκε με καρκίνο μαστού διαμέτρου μάλιστα 2.5 εκατοστών. Δυστυχώς το φαινόμενο είναι πολύ συχνό σε γυναίκες με πυκνό μαστό. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ δια νόμου πρέπει να αναφέρεται στη γνωμάτευση της μαστογραφίας ο βαθμός πυκνότητας των μαστών, και να δίνονται περαιτέρω οδηγίες.

 nik xala

 

Υπάρχει και δεύτερο πρόβλημα;

Ναι, υπάρχει. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η μαγνητική μαστογραφία έχει προς το παρόν κάποια θέματα όταν χρησιμοποιείται ως μέθοδος screening, δηλαδή μέθοδος διαλογής ασυμπτωματικού πληθυσμού γυναικών. Είναι φυσικά μια εξαιρετική διαγνωστική μέθοδος ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτόκολλα που ενδέχεται σε ένα, δύο χρόνια να βρει εφαρμογή και σε προγράμματα διαλογής (screening).

Για τους δύο παραπάνω λόγους, στο εργαστήριό μας, εξελίξαμε την ψηφιακή μαστογραφία ενσωματώνοντας σε αυτή τις λειτουργικές δυνατότητες της μαγνητικής μαστογραφίας, με ανάδειξη της αιμοδυναμικής συμπεριφοράς των ύποπτων περιοχών.

 Και ακριβώς σημαίνει αυτό ;

Αντί να δούμε μόνο την μορφολογία βλέπουμε και τον τρόπο που μία βλάβη αγγειώνεται (αιματώνεται δηλαδή), ή ακόμη και δεν αγγειώνεται. Και επιπρόσθετα έχουμε την δυνατότητα ψηφιακά με αλγορίθμους να αφαιρέσουμε όλες τις φυσιολογικές δομές και αυτό τελικά που μένει στο μαστό για μελέτη από τον ιατρό, είναι μόνο το παθολογικό, άρα βλέπουμε την βλάβη ακόμη και στον πυκνό μαστό!

 Συνεπώς μιλάμε για μία μέθοδο που μας πάει ένα βήμα παραπέρα από την μαστογραφία;

Ναι, ακριβώς. Έχουμε ένα διαγνωστικό αναίμακτο εργαλείο στα χέρια μας για την ανίχνευση του πρωίμου και μικρού καρκίνου ιδιαίτερα σε πυκνό μαστό.

 Ποιες είναι οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται η μέθοδος;

Αναφορικά με την τελευταία ευρωπαϊκή οδηγία του 2017 που συμμετείχε και η Ελλάδα, η μέθοδος χρησιμοποιείται για την διευκρίνηση δύσκολων περιστατικών, για γυναίκες με πυκνό μαστό, για ανάδειξη πολυεστιακού ή πολυκεντρικού καρκίνου, για την χαρτογράφηση της έκτασης της νόσου πριν το χειρουργείο, αλλά και σε γυναίκες χειρουργημένες που παρακολουθούμε την πορεία της νόσου καθώς και στις γυναίκες που δίνουμε χημειοθεραπεία και χρειάζονται παρακολούθηση ανταπόκρισης σε αυτή. Εξυπακούεται ότι αποτελεί μέθοδο εκλογής για γυναίκες με πυκνό ή εξαιρετικά πυκνό μαστό.

 Ποια είναι τα οφέλη ;

Προφυλάσσουμε την ασθενή από την πιθανή άσκοπη βιοψία, η το χειρουργείο και συνεπώς και το σύστημα Υγείας από το περιττό κόστος, αλλά και τις άσκοπες εξετάσεις. Η αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου, όπως εξάλλου έχουμε ανακοινώσει στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ακτινολογίας ήδη από το 2016 είναι 99,1% επί συνόλου 1874 μελετηθέντων περιστατικών. Συνεπώς είμαστε σίγουροι σχεδόν 100 τοις 100 επί αρνητικού ευρήματος.

 Είναι εύκολα εκτελέσιμη μέθοδος;

Πρόκειται για μία πολύ εύκολα εκτελέσιμη μέθοδο που δεν διαφέρει πολύ από την ψηφιακή μαστογραφία και δεν βάζει σε περιττή ή επώδυνη διαδικασία την εξεταζόμενη. Δυστυχώς δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Σημαντικό είναι ότι έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας και συνεπώς μπορεί χωρίς επιπτώσεις να χρησιμοποιείται ακόμη και ως screening μέθοδος ανάδειξης του καρκίνου του μαστού.

nikoleta ATHANASIOS

 

Ποιος είναι ο εμπνευστής της ιδέας;

Η μέθοδος της Μαστογραφίας με Σκιαγραφικό Μέσο (Contrast Enhanced Spectral Mammography) ξεκίνησε το 2012 από τη Γαλλία και άμεσα με τους εκεί συναδέλφους, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τη φέραμε στην Ελλάδα στο Εργαστήριό μας όπου και την εξελίξαμε τροποποιώντας αρκετές διαφορετικέςπαραμέτρους.

Μετά από επτά χρόνια είμαστε από τους πρώτους στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχοντας πραγματοποιήσει 4.000 περιστατικά αποτελώντας έτσι κέντρο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο.

 Μιλήστε μας για την συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Σε συνεργασία τον Έλληνα Διευθυντή – Ερευνητή, του ερευνητικού Ινστιτούτου Fundação Champalimaud στην Πορτογαλία τον κύριο Νικόλα Παπανικολάου, έναν πρωτοπόρο στην έρευνα της  τεχνητής νοημοσύνης, αποφασίσουμε ξεκινήσουμε την «εκπαίδευση» ενός υπερ-υπολογιστή ώστε να συμβάλλει στην εγκυρότερη ανεύρεση του καρκίνου του μαστού, χρησιμοποιώντας ως βάση το αρχείο του Εργαστηρίου μας.

 Άρα ένα μηχάνημα θα εκπαιδευτεί μόνο του από εσάς;

Ναι, ένα μηχάνημα θα εκπαιδευτεί μόνο του από εμάς με πληθώρα (χιλιάδες περιστατικά) παθολογικών και φυσιολογικών μαστογραφιών με σκιαγραφικό μέσο.

Το σύστημα θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται σε βάθος χρόνου, ώστε από μόνο του κάποτε, να αποκτήσει την δυνατότητα να εντοπίζει σε μια ψηφιακή μαστογραφία ή σε μια μαστογραφία με σκιαγραφικό τις ύποπτες βλάβες.

 Γιατί επέλεξαν εσάς;

Γιατί έχουμε τον απαραίτητο αριθμό των αναγκαίων περιστατικών, με την ιστολογική επιβεβαίωση, καθώς και την αναγκαία τεχνογνωσία και το επιστημονικό υπόστρωμα. Στο κοντινό μέλλον ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην απεικόνιση του μαστού, με μαστογραφία με σκιαγραφικό μέσο και κατ’ επέκταση με μαστογραφία.  

 Πότε θα το παρουσιάσετε αυτό;

Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι περίπου σε ένα χρόνο. Επειδή όμως εμείς θέλουμε να δίνουμε και τη δυνατότητα και στους νέους συναδέλφους – ιατρούς, το πρόγραμμα θα αποτελέσει παράλληλα θέμα δύο  διδακτορικών διατριβών, που θα εκπονηθούν στο εργαστήριό μας.

Το βασικό και κυρίαρχο θέμα είναι ότι στην Ελλάδα της κρίσης, μπορούμε και καταφέρνουμε κάνουμε πρωτογενή έρευνα. Και είναι εξαιρετικά τιμητικό, ότι ο κύριος Παπανικολάου που συνεργάζεται με όλο τον κόσμο και έχει συμβόλαια με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, επιλέγει εμάς και το «Αλεξάνδρα».

Και για να μη φοβίσουμε τους συναδέλφους Ακτινολόγους, θεωρούμε ότι σε δεύτερο χρόνο η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τον Ακτινολόγο, αλλά θα είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο, που θα τον βοηθήσει και θα του κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Για παράδειγμα χθες είχα να δω μαστογραφίες τριάντα γυναικών. Από αυτές κάποιες σίγουρα είχαν καρκίνο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα τις έβαζε στη σωστή σειρά, ιεραρχώντας τη βαρύτητα του προβλήματος που θα είχε εντοπίσει. Συνεπώς θα μπορούσα να κάνω και συμβουλευτική στις γυναίκες. Εξυπακούεται ότι τελικό αποτέλεσμα και ο στόχος μας, είναι η ανύψωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόληψης προς όφελος του ασθενούς και του υγιούς συμπολίτη μας.

 Αυτή η μέθοδος πότε θα έρθει στην Ελλάδα;

Υπολογίζουμε σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ήδη λειτουργεί τεχνητή νοημοσύνη σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά όχι για το μαστό. Εμείς δεν μιλάμε για ένα έτοιμο προϊόν αλλά για ένα προϊόν που εξελίσσεται με επιστημονικά δεδομένα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τις λειτουργικές βλάβες αλλά έχουμε και τις μορφολογικές βλάβες. Θα μπορέσει να μπει η τεχνητή νοημοσύνη σε όλους τους μαστογράφους και θα βελτιώσει τελικά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Το ζητούμενο είναι να μην χάνουμε καρκίνους, όπως ανέφερα και στην αρχή της κουβέντας μας.

Και προσοχή, εμείς βάζουμε και μια άλλη διάσταση. Συνεργαζόμαστε με Καθηγητή της Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή – λέγεται Βασίλειος Φανάρας, διότι θέλουμε σε αυτή την τεχνητή νοημοσύνη να ενσταλάξουμε τις αρχές του ανθρωπισμού και της ηθικής. Η μηχανή αυτή επεξεργάζεται προς το παρόν «ξερά» ιατρικά δεδομένα, όχι π.χ. την οικογενειακή – επαγγελματική κατάσταση της γυναίκας-  άρα πρέπει τη μηχανή αυτή να την εξανθρωπίσουμε στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.  Διότι το δικό μας ερώτημα είναι: Η μηχανή αυτή έχει συνείδηση; Η προσπάθειά μας λοιπόν θα είναι να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη να σκέφτεται με τις αρχές ηθικής.

 Ο κος Φανάρας τι ακριβώς θα επεξεργαστεί;

Ο καθηγητής θα μας δώσει στοιχεία για να εκπαιδεύσουμε τη μηχανή  εκτός από τα ιατρικά προβλήματα και σε ηθικά προβλήματα. Θα προσπαθούμε να ενσωματώσουμε σε αυτή τη μηχανή αρχές βιοηθικής. Θα δίνουμε και χαρακτηριστικά π.χ. της φυλής, θρησκείας κ.ά.

 Ποιο θα είναι το κόστος ;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη το κόστος για τον/ην ασθενή. Γιατί θα ερωτάται και θα του λένε εάν θέλει μαστογραφία μόνο με γνωμάτευση ιατρού ή με σύμπραξη ιατρού – τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο για την ψηφιακή μαστογραφία με σκιαγραφικό, έχουμε ζητήσει κοστολόγηση αλλά δεν μας την έχει τιμολογήσει ο ΕΟΠΥΥ. Προτείναμε μια τιμή λίγο ακριβότερη από τη μαστογραφία αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση. Οπότε μέχρι τώρα η ψηφιακή μαστογραφία με σκιαγραφικό κοστολογείται στο «Αλεξάνδρα» 40 ευρώ.

 Ποια είναι η άποψή σας για την μορφή λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων;

Οι πόροι του κράτους ήταν και θα είναι πάντα ανεπαρκείς. Τώρα πλέον μειώνονται και οι προϋπολογισμοί, άρα τα νοσοκομεία γίνονται όλο και πιο «φτωχά». Ενώ ειδικά την τελευταία δεκαετία οι οικονομική πόροι μειώθηκαν πάρα πολύ, οι ανάγκες μας σε τεχνολογία και εξοπλισμό αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Επίσης , οι ιατροί ακτινολόγοι τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Το ΕΣΥ επίσης συμπληρώνει 30 χρόνια και θα υπάρξουν πολλαπλές συνταξιοδοτήσεις στην επόμενη διετία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις. Μειώνεται παράλληλα και το τεχνολογικό προσωπικό μας. Η κατανομή επίσης του προσωπικού είναι κατά την άποψή μου, λανθασμένη. Ταυτόχρονα, σε κάποια νοσοκομεία τα μηχανήματα «γερνάνε» και σε κάποια χωρίς κανένα προηγούμενο σχεδιασμό έχουν εγκατασταθεί συστήματα πολύ υψηλής τεχνολογίας, η οποία όμως δεν αξιοποιείται επαρκώς.

 Στο ΕΣΥ υπάρχουν γιατροί σε αριθμό και σε ποιότητα για να αξιοποιήσουν τους δέκα αξονικούς που θα μπουν στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και στα κέντρα Υγείας;

Όχι, σίγουρα δεν υπάρχουν. Άρα το σύστημα δεν είναι ούτε λειτουργικό αλλά και δεν είναι και βιώσιμο και τελικά δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το κράτος. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι σκληρή, αλλά μάλλον φαίνεται να προέχει η δημιουργία εντυπώσεων.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο μας ο αξονικός όπως θα τοποθετηθεί δεν θα επιτρέπει τη διέλευση φορείου. Το φαντάζεσθε αυτό; Τα φορεία θα οδηγούνται σε εξωτερικές δομές ! Και ουδείς προβληματίζεται, παρά τα πολλαπλά μου έγγραφα.

 Ποια είναι η λύση;

Η λύση κατά την άποψή μου είναι μία. Αυτή των ΣΔΙΤ. Με μια βασική, βασικότατη προϋπόθεση να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων. Είμαστε υπερήφανοι για το Εθνικό σύστημα Υγείας όλοι εμείς που το, υπηρετούμε και θέλουμε να παραμείνει ως θεσμός και να μην αλλοιωθεί ο βασικός του στόχος. Στην Ελλάδα ο έχων ΑΜΚΑ μπορεί να χτυπήσει την πόρτα οποιουδήποτε νοσοκομείου και να βρει περίθαλψη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε πρόσβαση στον πολίτη σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Το κλειδί είναι η ισονομία στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε κράτος δικαίου απέναντι στους έχοντες ανάγκη υπηρεσιών υγείας.

Πως μπορούν να αναβαθμιστούν τα δημοσιά νοσοκομεία;

Διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου και την δωρεάν περίθαλψη το νοσοκομείο πρέπει να εξοπλιστεί με μηχανήματα και να έχει προσωπικό και συντήρηση με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, μέσα από κανόνες και πλαίσιο που θα διασφαλίζουν τον ασθενή και τον εξεταζόμενο.

 Πως το εννοείτε αυτό;

Σε ένα νοσοκομείο ο αξονικός για παράδειγμα το μεσημέρι σταματά να δουλεύει. Όμως ο αξονικός αυτός έχει συμβόλαιο συντήρησης περίπου 60.000 ευρώ το χρόνο. Ο αντίστοιχος αξονικός ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου δουλεύει και το απόγευμα και το βράδυ αλλά και το Σαββατοκύριακο .

Άρα αυτό που θέλουμε είναι κόσμο για να δουλέψει τα μηχανήματά αυτά καθώς και όταν το μηχάνημα είναι παλιό κάποιος να αγοράσει το μηχάνημα και να προσλάβει ενδεχομένως προσωπικό. Εξυπακούεται ότι θα λειτουργούν με διαφάνεια και μέσα σε ειδική νομοθεσία, σε περιβάλλον αξιολόγησης και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 Άρα κατά την άποψη σας, υπάρχουν τα παραπάνω τρία  σενάρια;

Ναι , και αυτό γιατί το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει. Ο ιδιώτης θα κερδίσει ότι θα έχει μια ροή ατελείωτη.  Για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 14 νοσοκομεία που λειτουργούν έτσι, στη Ρουμανία υπάρχουν 25 και είναι κρατικά.

Να σας πω και μια προσωπική ιστορία …

Πέρυσι είμασταν οικογενειακώς στην Αυστρία σε μια επαρχιακή πόλη, ανήμερα Χριστούγεννα πάμε στο δημόσιο νοσοκομείο, όπου μας υποδέχεται εξειδικευμένος ορθοπεδικός ιατρός για αθλητικές κακώσεις. Ιδιώτης ήταν ο ιατρός, ο οποίος κάλυπτε ανάγκες αργιών και εφημεριών. Δεν πληρώσαμε τίποτα γιατί είχαμε την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας. Άρα είχα υψηλότατη παροχή υπηρεσιών, ανήμερα τα Χριστούγεννα μάλιστα, σε κρατικό νοσοκομείο από ιατρό του ιδιωτικού τομέα.

Τελικά ή θα φοβόμαστε τον «μπαμπούλα» της άλωσης ή θα προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα και θα μπούμε επιτέλους σε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Κατά πως φαίνεται αυτοί που πολεμάνε το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) μάλλον δεν αγαπάνε την ισονομία.

 Έχει ανάγκη ένα νοσοκομείο π.χ. στην Πάρο να έχει αξονικό; Στη Ζάκυνθο ;  Ποια είναι η λύση του ΣΔΙΤ εκεί;

Ο ιδιώτης, αφού του βάλουμε αυστηρά κριτήρια ποιότητας, θα μπορεί «πουλήσει» υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα μπορεί να αναλάβει δομές, όπως οι αξονικοί που αναφέρατε, οι οποίες σήμερα είτε υπολειτουργούν, η καθόλου δεν αξιοποιούνται. 

xalazonitis

 

 Το σημερινό ΕΚΑΠΥ πληροί τις προϋποθέσεις; Πρέπει να αλλάξει η σύνθεση και η λειτουργία του;

Πρέπει να μετασχηματιστεί σε έναν οργανισμό, σαν τον ευρωπαϊκό οργανισμό αξιολόγησης ιατροτεχνολογίας Αναρωτιέμαι γιατί να μην τον αντιγράψουμε εμείς; Μπορούμε να βρούμε έτοιμες λύσεις, έτοιμους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς με κριτήρια αξιολόγησης που βασίζονται σε κλινικές απαιτήσεις και άρα τεκμηριώνονται με κλινικές προδιαγραφές.

Το ΕΚΑΠΥ λειτουργεί με βάση προδιαγραφές βασισμένες μόνο σε νούμερα, και αυτό κατά τη διαχρονική μου άποψη, είναι τελείως λάθος. Πρέπει επιτέλους να μπουν κλινικές προδιαγραφές. Να αλλάξει τελείως ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Π.χ. το «Αλεξάνδρα» δεν θέλει τον ίδιο αξονικό με το ΚΑΤ. Άλλες οι ανάγκες του κάθε νοσοκομείου. Πρέπει επίσης να σταματήσει αυτό που σήμερα ευρέως γίνεται, να αγοράζουμε δηλαδή με τη χαμηλότερη τιμή. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση της τεχνολογίας και φυσικά να συνυπολογισθεί το κόστος απόκτησης και χρήσης αυτής..

Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό; Πιστεύω πως ΝΑΙ. Έχω συναντήσει στα 26 έτη της καριέρας μου πολύ κόσμο που κατέχουν και για κάποιους λόγους δεν είναι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Έγινε ένας διαγωνισμός για αξονικούς στην περιφέρεια (όπως προαναφέρατε). Και έγιναν ενστάσεις από όλες τις εταιρίες, ακόμη και από την εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό. Αυτό μας καθυστερεί χρονικά. Άρα στερούμε από τον πολίτη την παροχή υπηρεσιών;  Μέχρι τώρα έχουμε μερικώς πετύχει.. πρέπει να αλλάξουμε.

 Πιστεύετε ότι το κεντρικό σύστημα προμηθειών λειτουργεί;

Θα μπορούσε να πετύχει, αλλά με νέο πλαίσιο λειτουργίας. Ίσως να υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση. Προμήθεια υπηρεσιών συνολικά και όχι μόνο μηχανήματος. Ενδεχομένως να αγοράσουμε  ακόμη και υπηρεσία/ες. Το κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί ως δορυφόρος και να δείχνει τις κεντρικές του ανάγκες. Μέχρι τώρα στέλνουμε τις ανάγκες μας στο υπουργείο αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει οργάνωση στην αναγκαιότητα των αιτημάτων, ενώ η αξιολόγηση δεν γίνεται με κλινικές προδιαγραφές και γι’ αυτό υπάρχουν και ενστάσεις. Αυτά τα λάθη τα πληρώνουμε. 

Θέλω να πιστεύω ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας θα κινηθεί προς τις σωστές κατευθύνσεις και θα δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού γενικά και της ειδικότητας της Ακτινολογίας ειδικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .