Άποψη

Κοροναϊοί: Οι δύο επιδημίες των SARS-CoV-1 & MERS-CoV το 2003 και 2011

Κοροναϊοί: Οι δύο επιδημίες των SARS-CoV-1 & MERS-CoV το 2003 και 2011

Γράφει για το healthweb.gr η Δρ. Αικατερίνη Κ. Μασγάλα Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος – Διευθύντρια ΕΣΥ.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ένας νέος ιός θεωρήθηκε υπεύθυνος για την εμφάνιση οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού σε ομάδα εργαζομένων σε υπαίθρια αγορά θηλαστικών στην πόλη Wuhan της Κίνας.

Αυτός ο ιός που ονομάσθηκε SARS-CoV-2 ( Severe Acute Respiratory Syndrome, Coronavirus 2), ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών γνωστής από παλιά, μιας και δύο ακόμη μέλη της ο SARS-CoV-1 και ο MERS-CoV, είχαν απασχολήσει την ανθρωπότητα με δύο ακόμη επιδημίες, το 2003 και το 2011 αντίστοιχα.

Οι ιοί αυτοί βρίσκονται στα θηλαστικά, τα ερπετά , τα πτηνά και από εκεί μεταδίδονται στον άνθρωπο.Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φταρνίσματος , αλλά και μέσω της επαφής καθώς ο ιός επιζεί σε επιφάνειες ανοξείδωτες ή πλαστικές μέχρι και τρεις μέρες.Η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγάλη καθώς ένα άτομο μπορεί να προσβάλλει μέχρι και τρία άλλα και αυξάνεται κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων χωρίς όμως να μηδενίζεται στην φάση της επώασης που δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αυτή διαρκεί έως 14 ημέρες με μέση διάρκεια 5, 5 ημέρες.

katerina Masgala sfra

 Δρ. Αικατερίνη Κ. Μασγάλα 

Τα συχνότερα συμπτώματα αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και είναι βήχας, πυρετός, φαρυγγαλγία, καταβολή. Ωστόσο καινούρια επιδημιολογικά δεδομένα μιλούν για προσβολή του πεπτικού με διάρροιες και εμέτους, όπως και ανοσμία , αγευσία που εμφανίζει μέχρι και το 2/3 των ασθενών.

Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού δείγματος με τη χρήση μοριακών τεχνικών (RT-PCR).

Η σοβαρότητα της νόσου ποικίλει και εξαρτάται σε ένα βαθμό από την ηλικία και τα συνοδά νοσήματα καθώς άτομα άνω των 65 και άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικές παθήσεις ή ανοσοκαταστολή (πχ καρκινοπαθείς υπό θεραπεία ή ασθενείς υπό μεγάλες δόσεις κορτιζόνης), έχουν περισσότερες πιθανότητες για σοβαρές επιπλοκές.

Οι έγκυες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ούτε φαίνεται να μεταδίδουν τη νόσο μέσω του πλακούντα. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών είναι στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα.

egkyos maska

Περίπου το 80% των ασθενών θα εμφανίσει ήπια συμπτωματολογία με πυρέτιο, βήχα, φαρυγγαλγία, καταβολή και θα αναρρώσει σε δύο περίπου εβδομάδες. Από τους λοιπούς ασθενείς , 15% θα εμφανίσει σοβαρή νόσο με πνευμονία και 4-5% σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας με συνέπεια την αναπνευστική υποστήριξη του ασθενούς.

Οι επιπλοκές που αφορούν κυρίως επιβάρυνση του αναπνευστικού με εμφάνιση πνευμονίας, καταγράφονται μεταξύ της πέμπτης και της όγδοης ημέρας από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Η θνητότητα της νόσου ανέρχεται σε 3-4%.

arostoi koronaios

 

Η ανιτιϊκή θεραπεία που χρησιμοποιείται, βασίζεται στις μεγάλες κλινικές μελέτες από την Κίνα και στην συνέχεια από την Ιταλία. Δεν είναι ειδική, αλλά φαίνεται να μειώνει το ιϊκό φορτίο και ενδεχομένως να βελτιώνει την πρόγνωση της νόσου.

Ο ιός αφήνει ανοσία που όμως η διάρκειά της είναι άγνωστη. Αντλώντας στοιχεία από τους λοιπούς κορωνοϊούς, ενδεχομένως αυτή να αφορά έως και τριετία.

Οι κορωνοιοί που μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί σε ανθρώπους , έχουν εποχικότητα που σημαίνει ότι εξασθενούν στις υψηλές θερμοκρασίες και την χαμηλή υγρασία. Εάν και ο SARS-CoV-2 ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο, το καλοκαίρι θα υπάρξει ύφεση της επιδημίας.

Στο βαθμό που η παρασκευή του εμβολίου αργεί (ίσως να μην το έχουμε ούτε την επόμενη χρονιά), η αντιμετώπιση βρίσκεται κυρίως στην πρόληψη.

emvolio

Υγιεινή των χεριών, εντοπισμός των κρουσμάτων, ιχνηλάτηση των επαφών, δηλαδή των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με το κρούσμα, και απομόνωσή τους.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκαν και τα κυβερνητικά μέτρα που από την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο ρυθμός της οποίας είναι ελεγχόμενος, κρίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών μας επαφών μειώνει τον ρυθμό διασποράς και έτσι δίδεται χρόνος στο σύστημα υγείας μας να προετοιμασθεί και να δοθεί χρόνος στην παρασκευή ενός εμβολίου ή στην καλύτερη και πιο στοχευμένη θεραπεία του ιού.

Πρόκειται λοιπόν για έναν καινούριο ιό για τη φύση και τη συμπεριφορά του οποίου μαθαίνουμε περισσότερα καθώς η επιδημία εξελίσσεται.

Η δική μας υπεύθυνη συμπεριφορά θα συνεισφέρει στο να διατηρηθεί ο ρυθμός της επιδημίας σε επίπεδα ικανοποιητικά καθώς το μόνο σίγουρο όπλο που έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας είναι η πρόληψη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΦΕΚ: Νέος κώδικας δεοντολογίας για τους Φυσιοθεραπευτές

ΕΣΑμεΑ: Πρέπει να είμαστε άτεγκτοι στην καταπολέμηση των διακρίσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια (χωρίς τη θέληση μας) απώλεια ούρων σε βαθμό τέτοιο που να προκαλεί πρόβλημα υγιεινής (δερματίτιδες), ή πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής (μυρωδιές, βρεγμένα ρούχα κ.λπ.) και πρόκειται για ένα σύμπτωμα, μία κλινική εκδήλωση και όχι για μία πάθηση.

Εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού

Αν και η λέξη “χώρος”, αυτόματα παραπέμπει τη σκέψη μας ή σε ένα γεωμετρικά καθορισμένο τόπο ή σε κάποιο χώρο-όρο της φυσικής επιστήμης, εδώ θα ασχοληθούμε με χώρους οι οποίοι βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρωπίνου σώματος, στο οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι υπάρχουν δύο τέτοιοι “χώροι”, αλλά τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε και “τρίτος χώρος”

Το Χαμόγελο του Παιδιού έρχεται με το μήνυμα "Μία Λαμπάδα...ένα Χαμόγελο"

Το Χαμόγελο του Παιδιού: Με το μήνυμα «Μία λαμπάδα … ένα Χαμόγελο», και αυτό το Πάσχα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζητά την υποστήριξη όλων για να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες κάθε παιδιού στη χώρα.

Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ο Υπουργός, όπως διαφαίνεται από την απάντησή του, εστιάζει στους αριθμούς και όχι στην ουσία του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στην Καλαμάτα

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Συνέχιση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τους φροντιστές τους στην Καλαμάτα.

ΕΣΑμεΑ: Ο υπ. Υγείας ολοκλήρωσε με τον ΕΟΠΥΥ την αποσύνδεσή του από τους κοινωνικούς φορείς

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση του υπουργού Υγείας Αθ. Πλεύρη να αφήσει εκτός σύνθεσης του νέου ΔΣ του ΕΟΠΠΥ την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία