Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

«Το σύνδρομο Down δεν είναι αρρώστια, δεν είναι αναπηρία» (video)

«Το σύνδρομο Down δεν είναι αρρώστια, δεν είναι αναπηρία» (video)

Με ένα βίντεο που συγκίνησε εκατομμύρια κόσμου, ο Robb Scott θέλησε να εξηγήσει στον κόσμο πως το σύνδρομο Down δεν είναι αρρώστια, δεν είναι αναπηρία. Μεγαλώνοντας έναν γιο με σύνδρομο Down, ο Scott θέλησε να δείξει σε όσους δεν γνωρίζουν, πως τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να εξελιχθούν και να πετύχουν στη ζωή τους και σε καμία περίπτωση πως δεν είναι… βάρος.

«Το σύνδρομο Down είναι κυριολεκτικά το πιο όμορφο πράγμα που συνέβη ποτέ στη ζωή μου. Είναι διασκεδαστικό, είναι τρομερό, είναι εκπληκτικό, είναι αστείο, είναι ευγενικό, είναι αγαπησιάρικο, είναι τρυφερό. Το σύνδρομο Down δεν είναι μια ασθένεια, δεν είναι καν αναπηρία», λέει ο Scott σε ένα βίντεο που είχε στο facebook πάνω από 1,5 εκατομμύριο προβολές μέσα σε μία εβδομάδα.

Η Amy Donelly, γενική γραμματέας της Ένωσης Halifax Nova Scotia Down Syndrome και μητέρα της τρίχρονης Ivy που έχει το σύνδρομο Down, λέει πως το συγκεκριμένο βίντεο έχει ανοίξει μια ωραία συζήτηση σχετικά με το σύνδρομο Down και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση. «Θέλουμε ο κόσμος απλά να ξέρει τι είναι το σύνδρομο Down και τι μπορεί να κάνει ένα άτομο με το σύνδρομο Down εφόσον του δοθούν οι δυνατότητες», αναφέρει.

downΗ Ένωση Halifax Nova Scotia Down Syndrome προσπαθεί να ενημερώνει τον κόσμο για το σύνδρομο Down ώστε τα παιδιά να μην αντιμετωπίζονται ρατσιστικά, ενώ φέρνει σε επαφή οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά με σύνδρομο Down. «Οι γονείς γίνονται φίλοι, τα παιδιά κάνουν παρέα, κάποια μάλιστα ερωτεύονται μεταξύ τους και βγαίνουν ραντεβού. Αυτή είναι η ζωή τους. Κάνουν ό,τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος», τονίζει η Amy Donelly και εξηγεί γιατί τα παιδιά με σύνδρομο Down αυξάνονται: «Τώρα που οι άνθρωποι ξέρουν πως δεν είναι κάποια ασθένεια, δεν είναι καμία φοβερή αρρώστια, δεν φοβούνται και δεν τερματίζουν τις εγκυμοσύνες».

Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους. Το σύνδρομο Down δεν θεωρείται ασθένεια ή αναπηρία, δεδομένου ότι τα άτομα δεν υποφέρουν από αυτό.

Το σύνδρομο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό γιατρό John Langdon Down (εξ ου και η ονομασία του), όταν το 1866 πρόσεξε ότι πολλά άτομα, άσχετα μεταξύ τους, που βρίσκονταν σε διάφορα ιδρύματα, είχαν παραπλήσια εξωτερικά χαρακτηριστικά. Για αρκετά χρόνια τα άτομα με σύνδρομο Down συνδέθηκαν με τον μογγολισμό. Λόγω κυρίως του προσώπου και του σχήματος των ματιών που είχαν έντονα τα χαρακτηριστικά της μογγολικής φυλής, αλλά και λόγω της χαμηλής νοημοσύνης, που την εποχή εκείνη ήταν πιστευτό ότι όσο μακρύτερα από την Ευρώπη βρίσκεται κάποιος, τόσο χαμηλότερη ήταν η νοημοσύνη του. Για πάρα πολλά χρόνια ο όρος «μογγολισμός» είχε καθιερωθεί, όμως σήμερα θεωρείται ηθικά ανεπίτρεπτος και επιστημονικά απαράδεκτος.

Οι πρώτες αιτιάσεις στήριξαν την ύπαρξη του συνδρόμου σε διάφορες ασθένειες όπως η σύφιλη, η φυματίωση, ο αλκοολισμός του πατέρα, η επιληψία και άλλες. Η πρώτη διαπίστωση ότι το σύνδρομο έχει σχέση με την ηλικία της μητέρας έγινε το 1909 και αποδόθηκε σε εκφύλιση του ωαρίου. Ωστόσο στην συνέχεια παρατηρήθηκε ότι η ηλικία δεν ήταν ο μοναδικός επιβαρυντικός παράγοντας, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκε ότι υπήρχε κληρονομικότητα. Το 1959 ανακαλύφθηκε η αιτία των σωματικών χαρακτηριστικών και των μαθησιακών δυσκολιών από τον Γάλλο γιατρό και νηπιαγωγό Jerome Lejeune. Σύμφωνα μ’ αυτήν την ανακάλυψη, το σύνδρομο Down οφείλεται στην παρουσία, στα κύτταρα των πασχόντων, ενός τρίτου χρωμοσώματος 21, αντί των δύο, που είναι το φυσιολογικό (εξ ου και ο όρος Τρισωμία 21).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω: Γονιμότητα μετά τον καρκίνο του μαστού

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν στα ΑμεΑ με το νέο φορολογικό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γίνε κι εσύ εθελοντής στο ΚΕΦΙ

ΚΕΦΙ: Η ικανοποίηση και η πληρότητα που συνοδεύουν την εθελοντική προσφορά είναι το κοινό δώρο, που προσφέρουμε μεταξύ μας, ασθενείς και εθελοντές.

Ετήσιο συνέδριο για την χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Βερολίνο λευχαιμία:  Η Ημέρα 1 του CML AN Horizons 2023 ξεκίνησε, με ένα θερμό καλωσόρισμα από τον Jan Geissler και ένα ειδικό μήνυμα βίντεο από την κα Bettina Stark-Watzinger - Ομοσπονδιακή Υπουργό Έρευνας και Παιδείας, και ακολούθησε η επίσημη έναρξη του συνεδρίου από τους Rod Padua και Giora Sharf.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τον HIV με αντιλήψεις των δεκαετιών ‘80 και ’90

Την άγνοια του ελληνικού κοινού σχετικά με τον HIV αναδεικνύει η καμπάνια που δημιούργησε ο  Σύλλογος  Οροθετικών Ελλάδος - Θετική Φωνή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Μητσοτάκης: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030»

ΕΣΑμεΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια συγκινητική αναφορά στην μητέρα του, την αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη, που είχε μιλήσει για το στίγμα των ατόμων με αναπηρία εκείνη την εποχή των έντονων προκαταλήψεων.

Επίδειξη μόδας ΑΜΕΑ για 6η χρονιά στον Άλιμο

Άλιμος ΑμεΑ: Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου, ενώ ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε πόσο σημαντική είναι κάθε δράση που βοηθά τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν δικαιώματα κι ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.