Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής: Εξέλιξη & προοπτικές μετά την κρίση

Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής: Εξέλιξη & προοπτικές μετά την κρίση

Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής: Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο με γενικό τίτλο «Εξέλιξη & προοπτικές μετά την κρίση: Βιωσιμότητα, καινοτομία & ανάπτυξη».

Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο 10ο Επιστημονικό Συμπόσιο επείγουσας και εντατικής νοσηλευτικής με γενικό τίτλο «Εξέλιξη & προοπτικές μετά την κρίση: Βιωσιμότητα, καινοτομία & ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αστήρ και διοργανώνεται από τον Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής (ΤΕΕΝ) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ) σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μια πλειάδα έγκριτων ακαδημαϊκών από Νοσηλευτικές Σχολές όλης της χώρας και κλινικοί νοσηλευτές Προϊστάμενοι και Τομεάρχες από τις περισσότερες ΜΕΘ πανελληνίως, αποτέλεσαν τους εισηγητές του Συμποσίου ενώ δόθηκε βήμα και στους φοιτητές.

Με κριτήριο την σημαντικότητα του περιεχομένου του συγκεκριμένου Συμποσίου η «Γ» μίλησε με τον Καθηγητή Νοσηλευτικής, Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο του Συμποσίου Νίκο Μπακάλη και την επικ. Καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ελένη Αλμπάνη Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου με ερώτημα: Ποιες οι στοχεύσεις από το Συμπόσιο και ποιες εξ αυτών θεωρούνται επιτεύξιμες. «Εισαγωγή καινοτομίας /τεχνολογίας στην καθημερινή πρακτική»

Ο Καθηγητής Νοσηλευτικής Μπακάλης, επισημαίνει ότι οι στοχεύσεις του Συμποσίου αφορούν : «Στην ουσιαστική κατανόηση ενίσχυσης της εξειδικευμένης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των κλινικών νοσηλευτών. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται μια σειρά από θέματα υψηλού κλινικού ενδιαφέροντος σε συμφωνία με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.»

Ο Καθηγητής Μπακάλης επισημαίνει μια σειρά απόλυτων προτεραιοτήτων που σχετίζονται με:

  • Την ανάδειξη των μηχανισμών ανθεκτικότητας των Συστημάτων Υγείας μέσω προαγωγής των καλών πρακτικών και την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.
  • Την ενδυνάμωση του νοσηλευτικού ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και την ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας και διεπιστημονικής συνεργασίας.
  • Την παρουσίαση μελετών και την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου με τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου, καθοδηγώντας την επικαιροποίηση των κλινικών πρωτοκόλλων φροντίδας με βάση τις ενδείξεις που υποστηρίζουν τα παραπάνω αποτελέσματα.
  • Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την παρουσίαση κλινικών εργαλείων (πχ εργαλεία διαλογής ασθενών, κλίμακες πόνου, κλίμακες βαρύτητας ή επίπτωσης κα) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πρακτική προς όφελος της φροντίδας των ασθενών σε ΜΕΘ και ΤΕΠ, και παράλληλα η ανάδειξη της προσομοίωσης και της πρακτικής εξάσκησης ως σημαντικά εργαλεία εκπαίδευσης καθώς και την εστίαση στην σύγχρονη ολιστική προσέγγιση φροντίδας των ασθενών, από την αρχική αντιμετώπιση έως την αποκατάσταση και με έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας και την πρόληψη ανεπιθύμητων συμβάντων.

Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε την αναγκαιότητα έμφασης των επιπτώσεων της καθυστερημένης εισαγωγής στη ΜΕΘ και βεβαίως στην φροντίδα ασθενών στη ΜΕΘ με μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει την κλινική φροντίδα, την βιωμένη εμπειρία, την μηχανική υποστήριξη της ζωής, τον εγκεφαλικό θάνατο και τις ηθικές και νομικές διαστάσεις της παρεχόμενης φροντίδας. Παράλληλα τόνισε ότι το Συμπόσιο αποσκοπεί να εστιάσει στην ανάδειξη του ηγετικού ρόλου των νοσηλευτών στην οργάνωση και τη διοίκηση αυτών των δομών. Καταλήγοντας ο ίδιος είπε πως «η συμμετοχή στο Συμπόσιο προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις, σκέψεις, ιδέες για ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, παράλληλα με μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ζώτος ΠΑΣΟΚ : Το 10% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης να διατεθεί στις υπηρεσίες υγείας

ΕΣΑμεΑ: Δικαιώματα & κοινωνικές παροχές για άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους

ΚΕΦΙ: Γυναίκα και Καρκίνος - Παρακολουθώντας ένα ογκολογικό συμβούλιο

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Στην Τρίπολη 3-4 Μαρτίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2023 #WAAD 2023

ΕΣΑμεΑ: Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό. 

ΦΕΚ: Νέος κώδικας δεοντολογίας για τους Φυσιοθεραπευτές

ΦΕΚ: Ο Κώδικας Δεοντολογίας Φυσικοθεραπευτών είναι το σύνολο αρχών, αξιών και κανόνων που διέπουν τη σχέση φυσικοθεραπευτή και λήπτη υπηρεσιών υγείας, κατά την άσκηση του φυσικοθεραπευτικού επαγγέλματος.

ΕΣΑμεΑ: Πρέπει να είμαστε άτεγκτοι στην καταπολέμηση των διακρίσεων

ΕΣΑμεΑ: Με τον Επίτροπο της ΕΕ για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Nicolas Schmit συναντήθηκε αντιπροσωπεία του EDF, με επικεφαλής τον πρόεδρό του και πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

Το Χαμόγελο του Παιδιού έρχεται με το μήνυμα "Μία Λαμπάδα...ένα Χαμόγελο"

Το Χαμόγελο του Παιδιού: Με το μήνυμα «Μία λαμπάδα … ένα Χαμόγελο», και αυτό το Πάσχα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζητά την υποστήριξη όλων για να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες κάθε παιδιού στη χώρα.

Αρνητική ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ο Υπουργός, όπως διαφαίνεται από την απάντησή του, εστιάζει στους αριθμούς και όχι στην ουσία του αιτήματος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στην Καλαμάτα

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Συνέχιση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τους φροντιστές τους στην Καλαμάτα.

ΕΣΑμεΑ: Ο υπ. Υγείας ολοκλήρωσε με τον ΕΟΠΥΥ την αποσύνδεσή του από τους κοινωνικούς φορείς

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση του υπουργού Υγείας Αθ. Πλεύρη να αφήσει εκτός σύνθεσης του νέου ΔΣ του ΕΟΠΠΥ την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία