Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Σύλλογος διαβητικών Αθήνας: Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών

Σύλλογος διαβητικών Αθήνας: Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη, με ευθύνη των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, τονίζει το ΔΣ του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας .

Με νέα επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.Δ.Α) εκφράζει την αγωνία των μελών του για την έλλειψη στοχευμένων πολιτικών και μέτρων, που θα τους προστατέψουν από την πανδημία, η οποία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 1500 και όλη τη χώρα να περιμένει κάθε μέρα με κομμένη την ανάσα νέα στατιστικά στοιχεία , νέα μέτρα κ.α.  οι εργαζόμενοι χρόνια πάσχοντες από τη νόσο του Σ.Δ.καλούνται να χρησιμοποιούν τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που τις ώρες αιχμής σφύζουν από κόσμο για να πάνε στην εργασία τους. Το κλίμα ήταν στραβό από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π ),  στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, όπου  με ασαφή  και αντιεπιστημονικά κριτήρια εντάσσατε στις προστατευτικές διατάξεις, για τους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους διαβητικούς με «αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη».

Πως να χαρακτηρίσει κανείς την αδιαλλαξία των αρμοδίων στα Υπουργεία να λάβουν υπόψη τους τις εμπεριστατωμένες θέσεις του επιστημονικού Σωματείου της Ελληνικής Δαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) ,  η οποία με επιστολές της τόνιζε ότι «μόνο η υιοθέτηση του όρου «αρρύθμιστος Σακχαρώδης» αντίκειται στα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά δεδομένα, καθώς, σύμφωνα και με τις θέσεις που διατύπωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Αρ. Πρωτ.: 1405/19.3.2020 – Αρ. Πρωτ.: 1409/27.3.2020) είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή κακή ρύθμιση του Διαβήτη, καθώς η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κανόνα, είναι μέσος όρος γλυκαιμίας τους προηγούμενους 2-3 μήνες και συχνά αδυνατεί να αποκαλύψει την πραγματικότητα (συνεχείς υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες δίνουν φυσιολογικές τιμές γλυκοζυλιωμένης, ενώ η ρύθμιση μπορεί να είναι κάκιστη). Επομένως, η έννοια της «ρύθμισης» του Διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και είναι πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους.¨».

Οι Υπουργοί έλαβαν πλήθος επιστολών, στις οποίες παρατίθενται διεθνείς μελέτες και έρευνες που δείχνουν ότι ο SARS-CoV2 μπορεί να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, οποιαδήποτε οξεία ασθένεια ή φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα στους πάσχοντες από Διαβήτη, όπως εύστοχα αναφέρει η Πσνελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σ.Δ.  σε προηγούμενη επιστολή της. Μάλιστα, μεταξύ 1122 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε 88 νοσοκομεία των ΗΠΑ, περίπου το 40% είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη ή ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. την άμεση νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και η οποία διεξήχθη σε 419 νοσοκομεία των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι από τους 3222 νεαρούς πάσχοντες από COVID-19, ηλικίας 18 – 34 ετών, 588 εξ αυτών (ποσοστό 18,2%) έπασχε από Σακχαρώδη Διαβήτη και 94 εξ αυτών (ποσοστό 27,4%) κατέληξε ή χρειάστηκε διασωλήνωση.

Ο ΣΥ.Δ.Α. στην τελευταία επιστολή του τονίζει ότι με την τελευταία Υπουργική Απόφαση,  οι αρμόδιοι φορείς όχι μόνο δεν διορθώσαν τα κακώς κείμενα περί αρρύθμιστου διαβήτη αλλά εντάξανε τον Σακχαρώδη Διαβήτη , αρρύθμιστο ή ρυθμισμένο σύμφωνα με τα αντιεπιστημονικά  στοιχεία τους , στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου με αποτέλεσμα να στέλνουν τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ. να εργαστούν ακόμα και σε δουλειές που η διασπορά του ιού είναι υψηλή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω παραδείγματα: Εργαζόμενη τηλεφωνήτρια σε δημόσιο νοσοκομείο με Σ.Δ, ενώ θα μπορούσε να εργαστεί με το καθεστώς τηλεργασίας λαμβάνει αρνητική απάντηση από τους προϊσταμένους της, οι οποίοι εφαρμόζουν την Υπουργική Απόφαση 4011/19.9.2020! Προϊστάμενοι στα ΤΕΠ Νοσοκομείων, παίρνουν τη μεζούρα και μετράνε το χώρο εργασίας νοσηλευτών με Σακχαρώδη Διαβήτη αρνούμενοι να βρουν εναλλακτικούς τρόπους εργασίας τους (πχ θέση εργασίας backoffice) . Βέβαια για την άδεια ειδικού σκοπού καμία πρόνοια.

Μετά την δημοσίευση της τελευταίας Υ.Α., που διαχωρίζει τις παθήσεις σε αυξημένου κινδύνου και ενδιάμεσου κινδύνου, ακόμα και εργαζόμενοι διαβητικοί με επιπλοκές της νόσου καλούνται να συνεχίσουν την εργασίας τους,  σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό. Ούτε για τους διαβητικούς με επιπλοκές, που δεν έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, όπως είναι οι διαβητικοί με  χρόνια νεφροπάθεια, οι συντάκτες της Υ.Α. και οι υπογράφοντες υπουργοί δεν έλαβαν καμία πρόνοια.Για όλα αυτά ο ΣΥ.Δ.Α. κατέθεσε νέα επιστολή (αρ. 43/29.10.2020) προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών κ.κ. Β.Κικίλια και Π.Θεοδωρικάκο απαιτώντας εδώ και τώρα λήψη κ. ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID 19 για τους εργαζόμενους με Σ.Δ και τους γονείς που έχουν στη φροντίδα τους παιδιά με Σ.Δ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη παραγόντων ποιότητας ζωής των διαβητικών

Οι κακές επιδράσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο

Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στα άτομα με διαβήτη

Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη : Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια

Το επιτυχημένο πρόγραμμα της Novartis Hellas, για την ολιστική υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, επανέρχεται ανανεωμένο και διαδικτυακό, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε γυναίκες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. 7 Δεκεμβρίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 Εγγραφές στο www.eventora.gr/dynami.

Ελληνική Συμμαχία HPV: Όραμα η εξάλειψη του ιού

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μειώσουν τον κίνδυνο απο τον HPV .

Αόρατοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη για το υπουργείο Υγείας

Αόρατοι για το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ακόμη και την 14η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με αποδέκτες δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλες τις χώρες του κόσμου,όπως τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση οικονομική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία

Ε.Σ.Α.μεΑ: Οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες και στα άτομα με αναπηρία μέσω επιστολής της στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.  Ταυτόχρονα ζητά να χορηγηθούν και στους μαθητές με αναπηρία ή/και χρόνια πάθηση προσβάσιμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι πλέον πληττόμενοι είναι αυτοί που διαχρονικά αποτελούν τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας και οι πιο […]

Η AstraZeneca «βάζει τρίποντο στην υγεία»

Η AstraZeneca υποστηρίζει το έργο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και γίνεται φέτος χρυσός χορηγός στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη «Βάζουμε τρίποντο στην Υγεία». Η καμπάνια υλοποιείται μέσα από μια πρωτότυπη ενέργεια “social mobile gaming” και απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών.

Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την χρήση βιο-ομοειδών

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θα πραγματοποιήσει live διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Βιο-ομοειδή: Η νέα πραγματικότητα στη θεραπεία των ρευματοπαθών». Το διαδικτυακό σεμινάριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών ΒΙΑΝΕΞ και Stilvi. Τα θέματα του σεμιναρίου είναι: • «Τι είναι τα βιο-ομοειδή. Διαφορές με βιολογικούς παράγοντες και γενόσημα» με ομιλητή τον κ. Δημήτρη […]