Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Σύλλογος διαβητικών Αθήνας: Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών

Σύλλογος διαβητικών Αθήνας: Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη, με ευθύνη των αρμοδίων Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών, τονίζει το ΔΣ του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας .

Με νέα επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.Δ.Α) εκφράζει την αγωνία των μελών του για την έλλειψη στοχευμένων πολιτικών και μέτρων, που θα τους προστατέψουν από την πανδημία, η οποία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 1500 και όλη τη χώρα να περιμένει κάθε μέρα με κομμένη την ανάσα νέα στατιστικά στοιχεία , νέα μέτρα κ.α.  οι εργαζόμενοι χρόνια πάσχοντες από τη νόσο του Σ.Δ.καλούνται να χρησιμοποιούν τα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που τις ώρες αιχμής σφύζουν από κόσμο για να πάνε στην εργασία τους. Το κλίμα ήταν στραβό από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π ),  στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, όπου  με ασαφή  και αντιεπιστημονικά κριτήρια εντάσσατε στις προστατευτικές διατάξεις, για τους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τους διαβητικούς με «αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη».

Πως να χαρακτηρίσει κανείς την αδιαλλαξία των αρμοδίων στα Υπουργεία να λάβουν υπόψη τους τις εμπεριστατωμένες θέσεις του επιστημονικού Σωματείου της Ελληνικής Δαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) ,  η οποία με επιστολές της τόνιζε ότι «μόνο η υιοθέτηση του όρου «αρρύθμιστος Σακχαρώδης» αντίκειται στα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά δεδομένα, καθώς, σύμφωνα και με τις θέσεις που διατύπωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Αρ. Πρωτ.: 1405/19.3.2020 – Αρ. Πρωτ.: 1409/27.3.2020) είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή κακή ρύθμιση του Διαβήτη, καθώς η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κανόνα, είναι μέσος όρος γλυκαιμίας τους προηγούμενους 2-3 μήνες και συχνά αδυνατεί να αποκαλύψει την πραγματικότητα (συνεχείς υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες δίνουν φυσιολογικές τιμές γλυκοζυλιωμένης, ενώ η ρύθμιση μπορεί να είναι κάκιστη). Επομένως, η έννοια της «ρύθμισης» του Διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και είναι πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους.¨».

Οι Υπουργοί έλαβαν πλήθος επιστολών, στις οποίες παρατίθενται διεθνείς μελέτες και έρευνες που δείχνουν ότι ο SARS-CoV2 μπορεί να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, οποιαδήποτε οξεία ασθένεια ή φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα στους πάσχοντες από Διαβήτη, όπως εύστοχα αναφέρει η Πσνελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων –Συλλόγων Ατόμων με Σ.Δ.  σε προηγούμενη επιστολή της. Μάλιστα, μεταξύ 1122 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε 88 νοσοκομεία των ΗΠΑ, περίπου το 40% είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη ή ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. την άμεση νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και η οποία διεξήχθη σε 419 νοσοκομεία των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι από τους 3222 νεαρούς πάσχοντες από COVID-19, ηλικίας 18 – 34 ετών, 588 εξ αυτών (ποσοστό 18,2%) έπασχε από Σακχαρώδη Διαβήτη και 94 εξ αυτών (ποσοστό 27,4%) κατέληξε ή χρειάστηκε διασωλήνωση.

Ο ΣΥ.Δ.Α. στην τελευταία επιστολή του τονίζει ότι με την τελευταία Υπουργική Απόφαση,  οι αρμόδιοι φορείς όχι μόνο δεν διορθώσαν τα κακώς κείμενα περί αρρύθμιστου διαβήτη αλλά εντάξανε τον Σακχαρώδη Διαβήτη , αρρύθμιστο ή ρυθμισμένο σύμφωνα με τα αντιεπιστημονικά  στοιχεία τους , στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου με αποτέλεσμα να στέλνουν τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ. να εργαστούν ακόμα και σε δουλειές που η διασπορά του ιού είναι υψηλή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω παραδείγματα: Εργαζόμενη τηλεφωνήτρια σε δημόσιο νοσοκομείο με Σ.Δ, ενώ θα μπορούσε να εργαστεί με το καθεστώς τηλεργασίας λαμβάνει αρνητική απάντηση από τους προϊσταμένους της, οι οποίοι εφαρμόζουν την Υπουργική Απόφαση 4011/19.9.2020! Προϊστάμενοι στα ΤΕΠ Νοσοκομείων, παίρνουν τη μεζούρα και μετράνε το χώρο εργασίας νοσηλευτών με Σακχαρώδη Διαβήτη αρνούμενοι να βρουν εναλλακτικούς τρόπους εργασίας τους (πχ θέση εργασίας backoffice) . Βέβαια για την άδεια ειδικού σκοπού καμία πρόνοια.

Μετά την δημοσίευση της τελευταίας Υ.Α., που διαχωρίζει τις παθήσεις σε αυξημένου κινδύνου και ενδιάμεσου κινδύνου, ακόμα και εργαζόμενοι διαβητικοί με επιπλοκές της νόσου καλούνται να συνεχίσουν την εργασίας τους,  σε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό. Ούτε για τους διαβητικούς με επιπλοκές, που δεν έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, όπως είναι οι διαβητικοί με  χρόνια νεφροπάθεια, οι συντάκτες της Υ.Α. και οι υπογράφοντες υπουργοί δεν έλαβαν καμία πρόνοια.Για όλα αυτά ο ΣΥ.Δ.Α. κατέθεσε νέα επιστολή (αρ. 43/29.10.2020) προς τους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών κ.κ. Β.Κικίλια και Π.Θεοδωρικάκο απαιτώντας εδώ και τώρα λήψη κ. ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID 19 για τους εργαζόμενους με Σ.Δ και τους γονείς που έχουν στη φροντίδα τους παιδιά με Σ.Δ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη παραγόντων ποιότητας ζωής των διαβητικών

Οι κακές επιδράσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο

Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στα άτομα με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14/06): Το μήνυμα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14/06), η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στέλνει το μήνυμά της τιμώντας όλους όσους προβαίνουν στην ανιδιοτελή πράξη της αιμοδοσίας.

Γιάννης Μπουκοβίνας: Έχουμε άμεση ανάγκη από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Γιάννης Μπουκοβίνας ΕΟΠΕ: Tο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι εστιασμένο σε τρεις βασικούς άξονες: την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη διαχείριση της ασθένειας.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων

Δικαιώματα: Yπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική δράση των Κ3 και κοινοτικών δομών του Δήμου Μεταμόρφωσης με τίτλο: «Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Διασφάλιση των Δικαιωμάτων των Ευπαθών Ομάδων – ΑΜΕΑ».

Το ταξίδι του Ασθενούς με Σπάνιο Νόσημα για τη Διάγνωση

Σπάνιο Νόσημα Διάγνωση: Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σπανίων Παθήσεων επιχείρησε να αποδώσει το ταξίδι του Ασθενούς για τη Διάγνωση με ένα πληροφοριακό γράφημα. Στόχος είναι να αναδειχθούν και να κατανοηθούν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτός και η οικογένειά του μέχρι να μάθει από τι ακριβώς νοσεί, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα.

Προβλήματα ούρησης και εντέρου: Webinar ΣΑΜΣΚΠ στις 12 Ιουνίου

Webinar ΣΑΜΣΚΠ 12/06: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στις 30 Μαΐου ο ΣΑΜΣΚΠ διοργανώνει webinar με θέμα "Προβλήματα ούρησης και εντέρου. Oι προκλήσεις που δημιουργούν στην καθημερινότητά μας και την κοινωνική μας ζωή".

Πλούσια δώρα στο νέο παιχνίδι που διατίθεται δωρεάν στην εφαρμογή Diabetes Quiz Academy της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Βάζουμε Τρίποντο στον Διαβήτη Τύπου 1: Συνεχίζεται η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με το νέο, εξειδικευμένο, on-line παιχνίδι γνώσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Φωταγώγηση δημαρχείων και δημόσιων κτηριών για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας: Τη Κυριακή 30 Μαΐου 2021 ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - Αττικής (ΣΑμΣΚΠ) γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (World MS Day). Στα πλαίσια των εορτασμών, δημόσια κτήρια και δημαρχεία «ντύθηκαν» στο Πορτοκαλί χρώμα.

Ρευματικά νοσήματα : Τα Βιομοειδή τα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά

Ρευματικά νοσήματα : Βιο-ομοειδή: Αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων.Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook και με την ευγενική υποστήριξη της Genesis Pharma και Digital Task.