Διαβήτης

Διαβήτης έρευνα: Οι καθοριστικοί παράγοντες της θνησιμότητας

Διαβήτης έρευνα: Οι καθοριστικοί παράγοντες της θνησιμότητας

Διαβήτης έρευνα: Μια νέα μελέτη μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) -πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος- υποδηλώνει ότι το μέσο άτομο με διαβήτη τύπου 1 (T1DM) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει σχεδόν οκτώ χρόνια λιγότερο από το μέσο άτομο στον γενικό πληθυσμό χωρίς διαβήτη, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2DM) θα ζήσουν σχεδόν 2 χρόνια λιγότερο. Η μελέτη έγινε από τον δρα Adrian Heald του University of Manchester και τους συνεργάτες του.

Οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα που υποστηρίζουν 41,3 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.000 ήταν στο μητρώο T1DM και 2,5 εκατομμύρια στο μητρώο T2DM. Στο μοντέλο, το μέσο άτομο με T1DM (ηλικία 42,8 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 32,6 ετών (διαβίωση έως 75,4 ετών), σε σύγκριση με τα 40,2 έτη (διαβίωσης έως 83,0 ετών) στον αντίστοιχο μη διαβητικό πληθυσμό.

Το μέσο άτομο με T2DM (ηλικία 65,4 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 18,6 ετών (διαβίωσης έως 84,0 ετών) σε σύγκριση με τα 20,3 έτη (διαβίωσης έως 85,7 ετών) για τον αντίστοιχο μη διαβητικό πληθυσμό. Οι συγγραφείς αναφέρουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους, δηλαδή ότι χρησιμοποιούνται δεδομένα θνησιμότητας σε εθνικό επίπεδο και όχι δεδομένα σε επίπεδο πρακτικής γενικού γιατρού.

Επίσης, είναι πιθανό άλλοι παράγοντες να συμβάλλουν όπως το κάπνισμα, η αδράνεια, το υπερβολικό βάρος, η υπέρταση και η λήψη στατινών. Αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας μελλοντικής πλήρους ανάλυσης. Ωστόσο οι συγγραφείς λένε ότι είναι πιθανό πως το επίπεδο HbA1c θα παραμείνει ισχυρός, ανεξάρτητος και καθοριστικός παράγοντας θνησιμότητας.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν;

Η αναλυτική διαδικασία των μελετών παρείχε πιο ακριβή αποτελέσματα από ένα απλό ερωτηματολόγιο, τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη στους ειδικούς. «Τα πορίσματα των ερευνών αποδεικνύουν κάτι που γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι τα τρόφιμα δηλαδή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πίτουρα και γενικά τα τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πέψη, δεν προκαλούν απότομες διακυμάνσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα» εξηγεί η διατροφολόγος Sharon Zarabi διευθύντρια προγράμματος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. «Αντίθετα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα κουλουράκια, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζαχαρούχα δημητριακά προκαλούν αυτές τις απότομες διακυμάνσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο να τα αποφεύγουμε» επισημαίνει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι κακές επιδράσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο

Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στα άτομα με διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1 μηχανισμός: Nέο πειραματικό σύστημα για ακριβέστερη μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη