Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΡευΜΑζήν στο 4ο Forum των Stakeholders για Ρευματικές Παθήσεις

ΡευΜΑζήν στο 4ο Forum των Stakeholders για Ρευματικές Παθήσεις

Στο πλαίσιο  του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας (10-13 Δεκεμβρίου) που διοργανώνεται διαδικτυακά από τη Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), έλαβε χώρα το 4ο Forum των STAKEHOLDERS για τις Ρευματικές Παθήσεις (Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου).

Ειδικότερα, στην ενότητα «Ρευματοπαθείς και εργασία», παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, Κατερίνα Κουτσογιάννη, τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου της ΡευΜΑζήν, με θέμα τη σχέση των ρευματοπαθών με την εργασία και ακολούθησε σχολιασμός τους από την Τζένη Πρατσίδου, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, η χαρτογράφηση των εργασιακών συνθηκών των ρευματοπαθών, η διαπίστωση των αναγκών τους αλλά και η εξακρίβωση του βαθμού ενημέρωσης των ίδιων και των εργοδοτών τους όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις δυνατότητες εύλογων προσαρμογών στην εργασία, συναποτέλεσαν τους στόχους της πανελλαδικής έρευνας που υλοποίησε ΡευΜΑζήν, υπό την αιγίδα της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.Με εξασφαλισμένη την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, οι ασθενείς απάντησαν διαδικτυακά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα νέα δεδομένα στη σχέση ρευματικών νοσημάτων και εργασίας την εποχή της πανδημίας.

Από τα 503 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι:

  • Συνολικά 83.44% των συμμετεχόντων ήταν στην παραγωγική εργασιακά ηλικία, εύρημα που υποστηρίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης.
  • Το 90% είναι γυναίκες, κάτι που εξηγείται από το επιβεβαιωμένο στατιστικά γεγονός ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν περισσότερο γυναίκες και ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να συμμετέχουν σε έρευνες.
  • Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες 40,4%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ποσοστού 2,8% που βρίσκεται σε εναλλακτικές θεραπείες και του 7,5% που δεν λαμβάνει θεραπεία.
  • Το 83% στηρίζεται οικονομικά στην προσωπική του εργασία ή στην εργασία τρίτου προσώπου στην οικογένεια, ενώ μόνο το 11% έχει στήριξη από το κράτος.
  • Για το 65% των ερωτηθέντων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η εργασία τους, ενώ το 81% δηλώνει ότι νόσησε μετά την έναρξη της εργασίας.
  • Θετικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς κοινοποιούν πλέον το πρόβλημά τους στην εργασία, με το 56% να το έχει κοινοποιήσει στον εργοδότη και το 61% στους συναδέλφους του ενώ το 15% δεν μιλάει για το νόσημα του στην εργασία.
  • Είναι σημαντικό ότι το 61% θεωρεί ότι η εργασία του θα ήταν ευκολότερη αν υπήρχαν εύλογες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο.
  • Το 39% εκτιμά ότι οι εργοδότες δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των ρευματοπαθών στην εργασία, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.
  • Το 77% θεωρεί ότι το ρευματικό νόσημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση εργασίας και το 67% ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση της εργασίας.
  • Στις ερωτήσεις για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια του lock down, είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% δεν έκανε χρήση της ειδικής άδειας, το 60% δεν βγήκε σε αναστολή εργασίας, ενώ το 53% των ασθενών δεν έκαναν χρήση τηλεργασίας λόγω της φύσης της εργασίας τους, ανησυχητικά ποσοστά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή Covid-19 νόσο.

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της ΡευΜΑζήν και Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας, Φωτεινή Ασημακοπούλου, μίλησε για την διευκόλυνση των ρευματοπαθών στην εργασία και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας. Στην ομιλία της Ελίνας Ρέπα, Ταμία της ΡευΜΑζήν και Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, έγινε λόγος για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών με ρευματικά νοσήματα και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, ενώ η Κική Σπανίδου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την εργασία των ρευματοπαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έδειξε πώς ορισμένες πρακτικές όπως η τηλεργασία μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον .

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ρευματοειδή αρθρίτιδα: «Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει»

ΡευΜΑζήν: Θωράκιση ρευματοπαθών από τον covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κ.Ε.Φ.Ι Webinar: «Βιο-ομοειδή φάρμακα & βιολογικοί παράγοντες»

Κ.Ε.Φ.Ι: O Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών διοργάνωσε διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Βιο-ομοειδή φάρμακα & βιολογικοί παράγοντες» τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 17:00-19:00 η οποία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook.

ΚΕΘΕΑ: Απάντηση στο διορισμένο Δ.Σ. για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: Την αντίθεσή τους με τα σχέδια τoυ διορισμένου Δ.Σ. σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ, εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού με σημερινή (20/04) ανακοίνωσή του.

Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών από HOPEgenesis και Eurolife FFH

HOPEgenesis: Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν και να επεκτείνουν την κοινή τους δράση ενάντια στην υπογεννητικότητα μέχρι το 2023, ανακοίνωσαν η Eurolife FFH και η HOPEgenesis, κατά τη διάρκεια online εκδήλωσης, σε απευθείας σύνδεση από τα γραφεία της εταιρείας.

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι πλέον επίσημα μέλος της ASIF - της Διεθνούς Ένωσης Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα. Η ASIF έχει 47 μέλη σε 41 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών στις 18 Απριλίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υλοποιεί μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων.

Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ενημερώνει όλους τους πάσχοντες από Διαβήτη πως ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία, τίθενται οι επιστημονικές προδιαγραφές για τη χορήγηση των θεραπευτικών υποδημάτων στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, που εμφανίζουν την πλέον επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή, το Διαβητικό Πόδι.

ΕΣΑμεΑ: Κοινοποίηση προτάσεων των ευρωπαίων με αναπηρία προς τον Κ. Χατζηδάκη

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Τις προτάσεις του εθνικού και ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος επί του σχεδίου των Συμπερασμάτων της Πορτογαλικής Προεδρίας για τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κοινοποιεί με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, που θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων όπου το Σχέδιο θα ψηφιστεί.