Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΠΟΥ: 3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΠΟΥ: 3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΠΟΥ: Περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντική αναπηρία σήμερα, η οποία αντιπροσωπεύει το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Την ημέρα αυτή, ο ΠΟΥ ενώνει τους εταίρους σε όλο τον κόσμο για να ζητήσει δράση για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) για, με και από τα άτομα με αναπηρία.

Περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντική αναπηρία σήμερα, η οποία αντιπροσωπεύει το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πολλά άτομα με αναπηρία πεθαίνουν νωρίτερα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά από παθήσεις υγείας και αντιμετωπίζουν περισσότερους περιορισμούς στην καθημερινή τους λειτουργία από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ονομάζουμε αυτά τα χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία «ανισότητες στον τομέα της υγείας», επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό αποφεύξιμα και οδηγούνται από άδικους παράγοντες εντός και εκτός του τομέα της υγείας.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τις διακρίσεις στις κοινωνίες μας, τις άδικες πολιτικές, τους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, την έλλειψη πρόσβασης ή ποιότητας περίθαλψης και αρνητικές στάσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας – για να αναφέρουμε μερικά. Αυτές οι ανισότητες στον τομέα της υγείας είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι τα άτομα με αναπηρίες μένουν πολύ συχνά πίσω και ότι η επίτευξη καλής υγείας και ευημερίας για όλους (SDG3) απαιτεί ουσιαστική συμμετοχή και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία.

Η επίτευξη των ΣΒΑ για, με και από τα άτομα με αναπηρία είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, στη διάθεσή μας, εφόσον είμαστε ενωμένοι. Το 2019, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δρομολόγησε τη Στρατηγική για την Ένταξη της Αναπηρίας (UNDIS) για να φέρει την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε έργο και βασικές λειτουργίες ολόκληρου του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.

Το UNDIS μας έδωσε τα εργαλεία για να ξεκινήσουμε έναν τολμηρό συστημικό μετασχηματισμό και οδηγεί σε πρωτοφανή πρόοδο για, με και από τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα επιτεύγματα αποτελούν αξιοσημείωτες επιδείξεις της αξίας του συστημικού σχεδιασμού για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αιτία γιορτής και πηγή φιλοδοξίας για επιδίωξη αυτών των προσπαθειών. Μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες του ΠΟΥ για την εφαρμογή του UNDIS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επίδειξη μόδας ΑΜΕΑ για 6η χρονιά στον Άλιμο

Ημερίδα «Συμπεριληπτική Πολιτική Προστασία» από ΕΣΑμεΑ και υπ. Κλιματικής Κρίσης

Βγες από το κάδρο: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ - Κέντρο εργασίας αναπήρων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί τις οργανώσεις και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία, των μέλη - φορείς αυτών αλλά και όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους να λάβουν μέρος, καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβάλλουν τα πάγια και δίκαια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.