Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Έκδοση εγκυκλίου για την 3η Δεκέμβρη Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Έκδοση εγκυκλίου για την 3η Δεκέμβρη Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ΕΣΑμεΑ ζητά με επιστολή της (επισυνάπτεται) την έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του εορτασμού της 3ης Δεκέμβρη 2023 - Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. 

Η φετινή 3η Δεκέμβρη, αφιερώνεται στην ανάγκη εφαρμογής συντεταγμένων πολιτικών για την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με διαδικασίες παρακολούθησης, αξιολόγησης και λογοδοσίας. Οι πολλαπλές κρίσεις που έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, πλήττουν περισσότερο από όλους τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, όπως οι έρευνες καταδεικνύουν.

Για τον λόγο αυτό, η Ε.Σ.Α.μεΑ. διοργανώνει στις 4 Δεκεμβρίου 2023, υπό την αιγίδα των υπουργείων Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Επικρατείας, εκδήλωση με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030». Αφορμή επίσης για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αποτέλεσε αφενός το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση της περιόδου υλοποίησης του 1ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (2020-2023), αφετέρου η παραδοχή ότι 11 χρόνια μετά την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες από την Ελληνική Βουλή με τον ν.4074/2012 τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να βιώνουν διακρίσεις και εμπόδια σε όλες τις σφαίρες ζωής.

Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ ζητά με επιστολή της (επισυνάπτεται) την έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του εορτασμού της 3ης Δεκέμβρη 2023 – Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. Η 3η Δεκέμβρη κάθε έτους αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για το εθνικό αναπηρικό κίνημα μετά την καθιέρωσή της, με τον ν.2430/1996, από τη Βουλή των Ελλήνων ως Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει στον δημόσιο διάλογο, μέσω της διοργάνωσης ποικίλων εκδηλώσεων, θέματα ζωτικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους που συνδέονται με την άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ίδιος νόμος αναγνωρίζει την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ως την τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, θεσμοθετώντας τη θέση της ως Κοινωνικού Εταίρου της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και την καθιστά καθ’ ύλην αρμόδια για τον προσδιορισμό τόσο του χαρακτήρα όσο και του περιεχομένου των εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο αυτής.

Στη βάση λοιπόν των παραπάνω νομοθετικών προβλέψεων καθώς και του συνθήματος του παγκόσμιου, ευρωπαϊκού και εθνικού αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς», αλλά και προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης στη μετάδοση του μηνύματος που το εθνικό αναπηρικό κίνημα επιθυμεί να αναδείξει τη φετινή Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ζητείται η έκδοση εγκυκλίου με την οποία θα καλούνται τα Υπουργεία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, οι Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς εν γένει, οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα Σχολεία κ.λπ. ενόψει του εορτασμού της φετινής 3ης Δεκέμβρη, να συνεργαστούν με την Ε.Σ.Α.μεΑ., τις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις-Μέλη της και τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις-Μέλη αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μέτρα και προτάσεις στον Κ. Χατζηδάκη για φορολογικά ζητήματα που αφορούν άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, οικογένειες

Συνάντηση Υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη με την ΕΣΑμεΑ

ΕΣΑμεΑ: Να αυξηθεί το εξωιδρυματικό σε όλα τα άτομα με αναπηρία χωρίς διακρίσεις!

Παράταση χρόνου αιτήσεων για τα επιμορφωτικά εργαστήρια στην Πελοπόννησο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάλυψη δύο κενών θέσεων σε «Κέντρο Ειδικής Αγωγής»

ΕΣΑμεΑ: Το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία ΚΔΗΦ προσκαλεί τα άτομα με νοητική υστέρηση να υποβάλλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.