Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αναγκαία η πλήρης φαρμακευτική κάλυψη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αναγκαία η πλήρης φαρμακευτική κάλυψη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει την επιτακτική ανάγκη για πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, με τα φάρμακα που χρειάζονται.

Την ανάγκη για την πλήρη κάλυψη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην με αρ. πρωτ. 59/23-01-2024 επιστολή της προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, κα.
Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Ομοσπονδίας και της Προέδρου της Επιτροπής.

Αξιολογώντας τα ποσοστά επιπολασμού της νόσου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), τα οποία ζητά και λαμβάνει, κάθε χρόνο, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρατηρείται μια δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, που ξεπερνά το 8% για το έτος 2023 (αρ. πασχόντων με Διαβήτη τύπου 2 για το 2023: 1.185.734 έναντι 1.082.027 το 2022), εγείροντας ερωτήματα όπως:

«Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί, πράγματι, σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ή μήπως είναι ψευδείς διαγνώσεις για να αποφευχθεί η εξολοκλήρου αγορά των φαρμάκων GLP-1 αναλόγων, τα οποία έχουν υψηλό κόστος και ανάμεσα στις ευεργετικές τους ικανότητες είναι και η απώλεια του σωματικού
βάρους;»

Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει την επιτακτική ανάγκη για πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, με τα φάρμακα που χρειάζονται για τη διατήρηση του βελτιωμένου επιπέδου ζωής τους και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για την υλοποίηση αυτής της ανάγκης.

Μάλιστα, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση και για την αποφυγή υπερσυνταγογράφησης ή έκδοσης ψευδών συνταγογραφήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα –μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για τη συνταγογράφησή τους. Αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

  • Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI)
  • Πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις

Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί η χορήγηση των φαρμάκων αυτών ΜΟΝΟ στους πάσχοντες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βέλτιστη πρόσβασή τους σε αυτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προβλήματα στην συνταγογράφηση αισθητήρων και ταινιών μέτρησης γλυκόζης

ΕΣΑμεΑ - ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2023: Τα συστήματα συνεχούς καταγραφής έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στο σύστημα υγείας

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ατόμων με Διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης φροντιστών ανθρώπων με καρκίνο

ΚΕΦΙ: Η Ομάδα υποστήριξης Φροντιστών σκοπό έχει την ψυχολογική υποστήριξη των στενών συγγενών των ασθενών του Συλλόγου µας, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τις αλλαγές της καθημερινότητάς τους

Αιμοδοσία: Δώσε αίμα δώσε ζωή

Εκτός από τον σωτήριο αντίκτυπό της, η αιμοδοσία έχει επίσης ορισμένα οφέλη για την υγεία του δότη. Είναι επίσης ένας τρόπος να ελέγξει κανείς τους δικούς του δείκτες υγείας και να προλάβει άσχημες εξελίξεις στην υγεία του.

Πρόσκληση για προσφορά για την απευθείας ανάθεση σε ανάδοχο του έργου «ΕX POST εξωτερική αξιολόγηση του Έργου»

ΕΣΑμεΑ: Αντικείμενο του έργου του αναδόχου είναι η εξωτερική αξιολόγηση των Υποέργων και επιμέρους δράσεων της Πράξης «Ειδικές Δράσεις Ένταξης στην Απασχόληση για Νέους/Νέες με Αναπηρία»

ΚΕΦΙ: Ομάδα "Ψηφιακός κόσμος και ευκολίες"

ΚΕΦΙ: Μέσα από τα δωρεάν μαθήματα, μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε tablets και smartphones,πλοήγηση στο Διαδίκτυο (internet/web) και άλλες χρήσιμες εφαρμογές (π.χ. πληρωμές μέσω web banking, σημειώσεις, email, χάρτες Google, κ.α.).