Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2022: Το μήνυμα της ΕΣΑμεΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2022: Το μήνυμα της ΕΣΑμεΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό 2022: Για το φετινή Παγκόσμια Ημέρα η Εθνική Συνοποσποδία Ατόμων με Αναπηρία στέλνει το δικό της μήνυμα.

Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό.

Το μήνυμα της ΕΣΑμεΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία: “Ο Αυτισμός είναι μια γενετική, ισόβια αναπηρία που απαντάται σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία και αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών με κυριότερες τη διαταραχή της κοινωνικότητας, της επικοινωνίας, της ακαμψίας της σκέψης και της συμπεριφοράς.

Οι δυσκολίες στον τρόπο που τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται και συνδέονται με το περιβάλλον τους έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικογένειά τους που, στην Ελλάδα, αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα και την εκπαίδευσή τους. Οι δυσκολίες αυτές φάνηκαν ιδιαίτερα και μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου άτομα με αυτισμό, μαζί με άλλα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα ανά τον κόσμο, ήταν από τα πρώτα θύματα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε τεράστιο έλλειμα πληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και τους τρόπους προφύλαξης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό”.

“Τα άτομα με αυτισμό και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Τα περισσότερα άτομα με αυτισμό χρειάζονται σταθερότητα, εξοικείωση και υψηλό επίπεδο προβλεψιμότητας. Πολλοί παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε αισθητηριακά ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, οι στρεσογόνες συνθήκες και η σοβαρή αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορούν να προκαλέσουν έντονη αγωνία και εκδήλωση ασυνήθιστων συμπεριφορών που μπορεί να παρερμηνευθούν και να τους θέσουν σε κίνδυνο. Πολλά άτομα με αυτισμό έχουν συνυπάρχουσες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις”.

Τα άτομα με αυτισμό θα πρέπει να προστατεύονται από τα Συμβαλλόμενα Κράτη στη βάση:

  • Των υποχρεώσεών τους βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ιδίως το άρθρο 11 για καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
  • Του ψηφίσματος 2475 (2019) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προστασία των ατόμων με αναπηρία σε συγκρούσεις.

Ως εκ τούτου, η ΕΣΑμεΑ καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες, τις δημόσιες αρχές και τους ανθρωπιστικούς φορείς να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις ανάγκες των Ουκρανών ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Λόγω της πολυπλοκότητας του, ο αυτισμός είναι μια από τις δυσκολότερες αναπηρίες, αναφέρει η ΕΣΑμεΑ και προσθέτει: “Η δια βίου εκπαίδευση είναι μονόδρομος για την ενίσχυση της αυτοσυνηγορίας, την κατανόηση από το περιβάλλον των επιλογών τους και την ανάπτυξή τους. Σε ένα φιλικό, δομημένο και προστατευμένο περιβάλλον μπορούν να αναπτύξουν σημαντικά το βαθμό λειτουργικότητας τους και να ενταχθούν στην κοινωνία στη βάση της ισοτιμίας”.

Παρά τον μεγάλο αγώνα του αναπηρικού κινήματος και της ΕΣΑμεΑ, “στην Ελλάδα τα άτομα με αυτισμό συνεχίζουν σε μεγάλο ποσοστό να μη μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να μη λαμβάνουν εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση σε προστατευμένα παραγωγικά εργαστήρια, να μην λαμβάνουν εξατομικευμένη υποστήριξη, ενώ είναι δεδομένη η ανεπάρκεια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ως ο μοναδικός τρόπος συμπερίληψής τους στην κοινότητα, καθώς και η έλλειψη ενός πλαισίου μέτρων και δομών στήριξης τόσο των ίδιων των ατόμων όσο και των οικογενειών τους. Όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να δημιουργηθούν”, καταλήγει η Συνομοσπονδία.

Για το φετινή Παγκόσμια Ημέρα ο ΟΗΕ ζητά «Συμμετοχική Ποιοτική Εκπαίδευση για Όλους»- Το μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ

«Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στη δέσμευσή της να μην μείνει κανείς εκτός, η Ατζέντα 2030 αντιπροσωπεύει μια δέσμευση για τη μείωση της ανισότητας μέσω της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένταξης για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Ωστόσο, πολλά άτομα με αυτισμό εξακολουθούν να ζουν σε απομόνωση, να υφίστανται διακρίσεις και να εξοβελίζονται από τις κοινότητές τους, σε ιδρύματα ή ακόμα και στα σπίτια τους.

Η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε πολλές από αυτές τις ανισότητες μέσω της απώλειας ή της μείωσης των υπηρεσιών στο σχολείο, στα σπίτια και στην κοινότητα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα, οι προοπτικές και η ευημερία των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αυτισμό, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βελτίωσης της πορείας μετά την πανδημία.

Η λύση βρίσκεται σε περισσότερα συστήματα υποστήριξης μέσα στην κοινότητα για άτομα με αυτισμό. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε συστήματα εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και προγράμματα κατάρτισης που επιτρέπουν στους μαθητές με αυτισμό να έχουν πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδρομή της επιλογής τους. Και πρέπει να διαθέσουμε τεχνολογικές λύσεις ώστε τα άτομα με αυτισμό να ζουν ανεξάρτητα στις κοινότητές τους. Η ενεργός διαβούλευση με τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιο και βιώσιμο για τα άτομα με αυτισμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού 2022

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό: Webinar ευαισθητοποίησης στις 1/4

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις σχέσεις και τον αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΚΕΦΙ: Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού Voluntary Action 2024 - ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ

ΚΕΦΙ: Είναι μια γιορτή προσφοράς, συνεργασίας και ευγνωμοσύνης και ένας χώρος συνάντησης για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εθελοντές και πολίτες. Ελάτε να γνωρίσετε το έργο του ΚΕΦΙ από κοντά!