Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Μονοκλωνικά Αντισώματα: Σε ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου χορηγούνται – Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την χορήγηση [λίστα]

Μονοκλωνικά Αντισώματα: Σε ποιες ομάδες υψηλού κινδύνου χορηγούνται – Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την χορήγηση [λίστα]

Μονοκλωνικά Αντισώματα: Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, εφόσον ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test που έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο και ανήκει σε μία τουλάχιστον από τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου που θα βρείτε στη λίστα που ακολουθεί.

Κατά προτεραιότητα χορηγούνται τα Μονοκλωνικά Αντισώματα σε ασθενείς Covid που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ή πάσχουν από Κυστική Ίνωση, έπειτα από εντολή του Υπουργείου Υγείας από τις 24/12/2021. Τα κριτήρια έχουν μάλιστα διευρυνθεί, ώστε τα Μονοκλωνικά Αντισώματα να χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο Covid.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την χορήγηση

Ιατρική αίτηση για χορήγηση Μονοκλονικών Αντισωμάτων για ασθενείς με covid-19 μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι ιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, Ο θεράπων ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, εφόσον ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test που έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο και ανήκει σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου:

 • – Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
 • – Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
 • – Κυστική Ίνωση
 • – Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
 • – Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
 • – Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
 • – Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες & 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες
 • – HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
 • – Εγκυμοσύνη δεύτερου ή τρίτου τριμήνου
 • – Επί επιδημικών εξάρσεων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
 • – Ηλικία ≥ 65 ετών
 • – BMI > 35
 • – Χρόνια νεφρική νόσος
 • – Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
 • – Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
 • – Διαβήτης υπό θεραπεία
 • – Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥Class II)
 • – Χρόνια ηπατική νόσος
 • – Καρδιαγγειακή
 • – Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
 • – Θαλασσαιμία
 • – Δρεπανοκυτταρική αναιμία

 

Μόλις υποβληθεί η αίτηση από τον θεράποντα ιατρό, ο ασθενής θα λάβει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ενώ οι ασθενείς θα χρειαστεί να παραμένουν στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Σε περίπτωση που ο ασθενής νοσηλεύεται, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρήσει τον λόγο που αιτείται χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε νοσηλευόμενο ασθενή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ττο Υπουργείο Υγείας του Τέξας ζήτησε πρόσθετες χορηγήσεις sotrovimab από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση λόγω αύξησης κρουσμάτων όμικρον

Διευρύνθηκαν τα κριτήρια για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ξεκίνησε η χορήγηση 2.000 μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία της Ελλάδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ για την κακοποίηση παιδιού στο ιδιωτικό Κέντρο για παιδιά με αυτισμό

ΕΣΑμεΑ: "Πόσους νεκρούς θα θρηνήσουμε ακόμη, πόσα άτομα με αναπηρία θα έρθουν αντιμέτωπα με τη βαρβαρότητα, μέχρι να θεσπιστεί μια Εθνική Στρατηγική για την πραγματική διαβίωση στην κοινότητα;", διερωτάται μεταξύ άλλων ο Οργανισμός.

Humanlinks: Υπηρετώντας τον Άνθρωπο, την Κοινότητα και το Περιβάλλον

Πρόγραμμα Humanlinks: Οι θεματικές τις οποίες πραγματεύονται για τον κάθε μήνα είναι πάνω στην κοινωνική και σχολική έμφυλη βία, την έκφραση της γονεϊκότητας στις διάφορες μορφές οικογενειών, τη φροντίδα του εαυτού και της κοινότητας σε καιρούς κρίσης και τέλος την εσωτερική σύνδεση της κοινότητας με το περιβάλλον μέσα από την τέχνη.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ στη Σύνοδο Κορυφής για την ενσωμάτωση της Αναπηρίας στην Υγεία

Βαρδακαστάνης: Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ μίλησε για το θέμα της ενσωμάτωσης της αναπηρίας στις πολιτικές για την υγεία μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής για την Αναπηρία 2022. Στην προσυνεδριακή συνεδρίαση μίλησαν και ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus και η δρ. Natalia Kanem, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ.

Κάλεσμα Ένωσης Ασθενών Ελλάδας προς ασθενείς με ΧΑΠ για συγκρότηση ομάδας υποστήριξης

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: H Ομάδα Εργασίας ασθενών με ΧΑΠ θα αποτελέσει ένα κύτταρο συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, καθώς και διαβούλευσης των συμμετεχόντων.