Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών: Ημερίδα για την Παγκόσμια ημέρα καρκίνου του παγκρέατος

Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών: Ημερίδα για την Παγκόσμια ημέρα καρκίνου του παγκρέατος

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ : Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο».

Η Ημερίδα ξεκίνησε με την εισαγωγή που έκαναν οι κ.κ. Δημήτρης Κορκολής, Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , Γ.Α.Ο.Ν.Α. “ο Άγιος Σάββας”, Χρήστος Χριστοδούλου, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Β’ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan και Γεώργιος Πισσάκας, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Συντονιστής Διευθυντής  Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”.Ακολούθησε ο χαιρετισμός εκ μέρους του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών της κας Ελισσάβετ Ψιλοπούλου, Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου. Αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και του προσυμπτωματικού ελέγχου. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, μια ευθύνη που τη μοιράζεται ο ασθενής με το γιατρό και την οικογένειά του.

 • Ο Δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. που στέκεται πάντα στο πλευρό των ασθενών και τόνισε την επιθετικότητα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου και τη σημασία που έχει η σωστή σχέση του ασθενή με το γιατρό του.

Από την πλευρά των ασθενών έλαβε το λόγο ο κ. Αντωνόπουλος Γιώργος, ο οποίος τόνισε τη σημασία να εμπιστευτεί απόλυτα ο ασθενής το γιατρό του. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη δική του εμπειρία ως ασθενής, στην εμπιστοσύνη που έδειξε στο γιατρό του και στη σημασία της καλής ψυχολογίας του για να αντιμετωπίσει τη θεραπεία.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους καταξιωμένους επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά βάσει της δικής τους επιστημονικής κατάρτισης και εμπειρίας τις πρόσφατες εξελίξεις για τον καρκίνο του παγκρέατος.

 • Ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, MD, PhD, PharmaD, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα φαρμακευτικά δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τον καρκίνο του παγκρέατος και στη φαρμακευτική χορήγηση αναλυτικά, καθώς και στις φαρμακευτικές δυνατότητες που πλέον υπάρχουν στοχευμένα και για τις μεταστάσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην έρευνα της ΕΛΛΟΚ και στα αποτελέσματα της.
 • Ο κ. Άρης Πλαστήρας, Χειρουργός, Επιμελητής Β΄ Ε.Σ.Υ. , Γ.Α.Ο.Ν.Α. “ο Άγιος Σάββας” αναφέρθηκε αναλυτικά στα συμπτώματα που μπορούν να υποψιάσουν κάποιον ότι μπορεί να έχει καρκίνο στο πάγκρεας. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες θεραπείας και στη χειρουργική ως τη μόνη θεραπεία ουσιαστικής ίασης.
 • Η κα Έλλη-Σοφία Τριποδάκη, Παθολόγος – Ογκολόγος MD, PhD, Eπιμελήτρια Β, ΓΟΝΚ “Οι Άγιοι Ανάργυροι” αναφέρθηκε στους εξαιρέσιμους όγκους και ανέλυσε σε κατηγορίες τον καρκίνο του παγκρέατος. Περιέγραψε την νεοεπικουρική θεραπεία, η οποία, όπως εξήγησε, χρησιμοποιείται σε προεγχειρητικό στάδιο με σκοπό να γίνει ο όγκος εγχειρήσιμος και ανέπτυξε αναλυτικά τα οφέλη της θεραπείας αυτής.
 • Ο κ.  Βασίλειος Μπαρμπούνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, Διευθυντής Γ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan έκανε εκτενή αναφορά στις μορφές του καρκίνου του παγκρέατος και στα επίπεδα βιωσιμότητας που αυτές προσδίδουν.
 • Ο κ. Ερνέστος Μπερούκας, M.D., PhD, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος, Διευθυντής ΚΑΟ Χανίων Ίασις, Αν. Δ/ντής ΚΑΟ Metropolitan Hospital αναφέρθηκε στην ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία ως τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του παγκρέατος και σε σχετικές μελέτες πάνω σε αυτές.

Ακολούθως, ο κ. Γεώργιος Νικηταϊδης, Ψυχολόγος Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, MSc ανέφερε ότι μελέτες δείχνουν ότι έως και το 78% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος βιώνουν κατάθλιψη, ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό, τι σε ασθενείς που έχουν άλλους είδους καρκίνου. Μεταξύ 33% και 45% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος εμφάνισαν ψυχιατρικά συμπτώματα από 1,5 μέχρι και 6 μήνες πριν από τα σωματικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη είναι ένα σύμπτωμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοηθητική ένδειξη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του Παγκρέατος όμως δεν είναι συγκεκριμένου φαινοτύπου.

 • Η κα Σοφία Βαϊοπούλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, MSc Κλινική Διατροφή αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα, στη σημασία του εμπεριστατωμένου ελέγχου αναφορικά με τη σίτιση του ασθενούς. Τέλος, σημείωσε την αξία της αξιολόγησης της διατροφής που ακολουθεί ο ασθενής με καρκίνο παγκρέατος από την αρχή καθώς της επαναξιολόγησης που πρέπει να ακολουθεί στη συνέχεια.
 • Οι κ.κ. Δημήτρης Κορκολής και Χρήστος Χριστοδούλου απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από το κοινό.
 • Ο κ. Δημήτρης Κορκολής εξήγησε ότι η χειρουργική προσέγγιση αποτελεί την ολιστική θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου νεοπλάσματος.
 • Ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Ημερίδας και τόνισε σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τον καρκίνο του παγκρέατος.
 • Ο κ. Πισσάκας αναφέρθηκε στη σημασία όλων των προσεγγίσεων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου και στη σημασία να ακολουθείται η θεραπευτική προσέγγιση του ιατρικού συμβουλίου, που πρέπει να υπάρχει και να συγκαλείται για αυτό το σκοπό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ευρώτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΚΕΦΙ : Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα»

Δ. Κατσιφαράκης στο Healthweb: Κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν έχει πρόγραμμα ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας

Z. Γραμματόγλου στο Healthweb: Το δημόσιο σύστημα υγείας παραπαίει

“Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο” … όπου κι αν είμαστε!

ΜΑΖΙ με ΚΕΦΙ - Γίνε Ambassador του Ποδηλατικού Γύρου 2022

Κ.Ε.Φ.Ι.: Συμπτώματα & τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης του Καρκίνου του Παγκρέατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κ.Ε.Φ.Ι. : Οι δράσεις του Προγράμματος «Δικαίωμά μου»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώσε με επιτυχία την Παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος «Δικαίωμά μου» μέσω Διαδικτυακής Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Διεκδικώντας τα δικαιώματά μου» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:00 – 20:30. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών επέλεξε να πραγματοποιήσει την Ημερίδα διαδικτυακά, επιθυμώντας έτσι […]

ΕΛΕΑΝΑ :Διαχωρίζει την θέση της για το νομοσχέδιο στην δευτεροβάθμια περίθαλψη

ΕΛΕΑΝΑ : Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, διαχωρίζει την θέση της από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και την Ένωση Σπάνιων Παθήσεων, και δεν τάσσεται υπέρ των ασθενών δυο ταχυτήτων, που θα δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο !

ZeroStigma:«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο»

ZeroStigma: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 1η Δεκεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Ελλάδας αναλαμβάνουν από κοινού δράση και πραγματοποιούν δυναμική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ιό HIV, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πολύτιμος συνεργάτης το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης ‘Checkpoint’.

Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ημερίδα «Προστατεύοντας το αύριο»

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο: «Προστατεύοντας το αύριο».