Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

ΕΣΑμεΑ: Προς τη θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση

ΕΣΑμεΑ: Προς τη θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση

ΕΣΑμεΑ: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και ουσιαστικά βγάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης από τη θεσμική του ακινησία για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία και τα δικαιώματά τους.

Τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία», που είναι στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, καταθέτει με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ και ζητά να κληθεί εκπρόσωπός της κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή, προκειμένου να αναπτυχθούν πιο διεξοδικά οι θέσεις της Συνομοσπονδίας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση και ουσιαστικά βγάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης από τη θεσμική του ακινησία για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία και τα δικαιώματά τους. Ιδιαίτερα δε κρίνονται ως θετικές οι διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο και αφορούν:

  • στη συμπερίληψη διάταξης που αφορά στην επέκταση της αρχής της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλους τους τομείς της ζωής (δηλαδή και πέραν του τομέα της εργασίας/απασχόλησης), μετά από τη συνάντηση που είχε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο του 2023,
  • στην πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της ορολογίας των Κωδίκων, η οποία αφορά στα άτομα με αναπηρία,
  • στον ορισμό του υπεύθυνου στο δικαστήριο για ζητήματα πρόσβασης στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να διευκολυνθεί η ενημέρωση και εξυπηρέτηση τους (Άρθρο 22),
  • στη παροχή νομικής βοήθειας στα άτομα με αναπηρία (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια (Άρθρα 23-24) και
  • στη συμβουλευτική βοήθεια από τους εισαγγελείς και τους εισαγγελείς – επόπτες των καταστημάτων κράτησης κ.λπ. προς τους πολίτες με αναπηρία για τη δυνατότητα ένταξης τους στο σύστημα νομικής βοήθειας (Άρθρο 25), διατάξεις οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην άσκηση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Στην κατάρτιση του εν λόγω νομοσχεδίου συνεισέφερε ουσιαστικά και πρακτικά η Ε.Σ.Α.μεΑ. με τη συμμετοχή της στην ομάδα εργασίας και στη δημόσια διαβούλευση, καθώς επίσης και με τη διεκδίκησή της να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα της επέκτασης της ίσης μεταχείρισης για τα άτομα με αναπηρία. Όπως ήδη έχει αναφερθεί αυτό το σχέδιο νόμου ανοίγει ουσιαστικά τον κύκλο των παρεμβάσεων και αλλαγών που πρέπει να συμβούν στους κώδικες της χώρας, καθώς επίσης και στο σύνολο του συστήματος της δικαιοσύνης της χώρας. Γι’ αυτό και η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα συνεχίσει την προσπάθειά της για περαιτέρω μεταρρύθμιση την επόμενη περίοδο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έναρξη 1ου Παν-Πελοποννησιακού μαθητικού Διαγωνισμού Diversity Up

Συνέντευξη Ι. Βαρδακαστάνη για αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα, ΚΕΠΑ κλπ.

ΕΣΑμεΑ: Σχετικά με τη λειτουργία της «Εθνικής Πύλης Αναπηρίας»

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί να δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους με αναπηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Γιορτάζοντας 20 χρόνια προσφοράς

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας 2024: Η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας είναι μια εξαιρετική και επίκαιρη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τις σωτήριες αιμοδοσίες τους όλα αυτά τα χρόνια.

ΑγκαλιάΖΩ: Ενημερωνόμαστε για το Μελάνωμα και τον Καρκίνο του Δέρματος

ΑγκαλιάΖΩ: Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου -ΑγκαλιάΖΩ σας προσκαλεί στην Ενημερωτική Εσπερίδα με τίτλο «Ενημερωνόμαστε για το Μελάνωμα και τον Καρκίνο του Δέρματος», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00 έως 20:30.

1ο Ελληνικό Φόρουμ για τον Καρκίνο: Πολιτικές, Έρευνες και Στρατηγικές Χρηματοδότησης | 1 – 2 Ιουλίου

1ο Ελληνικό Φόρουμ για τον Καρκίνο: Έχει ως στόχο την ανάδειξη των τρεχουσών προκλήσεων και ευκαιριών καλώντας σε έναν γόνιμο διάλογο εκπροσώπους της πολιτείας, δημοσίων φορέων υγείας και ερευνητικών ινστιτούτων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ευρωεκλογές ΕΣΑμεΑ: Οδηγίες από το υπ. Εσωτερικών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Ευρωεκλογές ΕΣΑμεΑ: Είναι δεδομένο ότι η Πολιτεία επιχειρεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες.

Close Icon